tromaktiko: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Πρέπει να «βάλετε πάτο στο βαρέλι»

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Πρέπει να «βάλετε πάτο στο βαρέλι»



Νέο αυστηρό μήνυμα να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα και οι δεσμεύσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, έστειλε στην Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το Βερολίνο δεν θα χορηγήσει άλλη βοήθεια...Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έλλειψη προόδου που υπάρχει σε αυτό το θέμα, ανέφερε επίσης ότι θα εξεταστεί τον Μάρτιο εάν θα χρειαστούν νέα μέτρα ή όχι.
Οπως είπε, είχε την ευκαιρία να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τον έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο στο προηγούμενο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), όπου και αποφασίστηκε να υλοποιηθούν τα μέτρα αυτά που εκκρεμούν ώστε να δοθεί στη συνέχεια το δεύτερο πακέτο βοήθειας. Χρησιμοποίησε μάλιστα το παράδειγμα της Ιταλίας που από τότε που ανέλαβε τα ηνία ο Μάριο Μόντι η Ρώμη προχωρά, όπως είπε, με την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανακοινώσει. Αναφέρθηκε ακόμη στην Ισπανία και την Πορτογαλία που έχουν θέσει σε ισχύ μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης.
«Ασφαλώς πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα που αντιμετωπίζει δυσκολίες», ανέφερε επίσης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, φτάνει η Ελλάδα «να υλοποιήσει τα μέτρα που δεν έχει υλοποιήσει» και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο εάν δεν έχουμε να κάνουμε με ένα βαρέλι χωρίς πάτο».
Επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ζήτησε από το Βερολίνο και ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, που προσέθεσε ακόμη ότι το θέμα θα συζητηθεί από τις χώρες της ΕΕ με βάση την έκθεση προόδου που θα παρουσιάσει η τρόικα.
Αναφορικά με την ενίσχυση του νέου ταμείου βοήθειας (ESM) που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Ιούλιο με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ, ο Σόιμπλε άφησε επίσης να εννοηθεί ότι τον Μάρτιο ενδέχεται να εξεταστεί η ενίσχυσή του και με επιπλέον χρήματα. Στις αρχές του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης και της ΕΕ. Οπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, η συνθήκη για τη λειτουργία του νέου ευρωπαϊκού ταμείου ESM που είναι γνωστό σαν Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα υπογραφεί σήμερα.
Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CSU, Γκέρντα Χάσελφελντ, εκτιμά ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την πορεία που θα ακολουθήσει μετέπειτα η Ελλάδα.
Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ χθες αναχώρησε για την Κίνα όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη με στόχο να προωθήσει επενδύσεις στην ευρωζώνη, αλλά και να συζητήσει πολιτικά θέματα όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!