Ο Άδωνις Μυλωνάς μίλησε για την ανάγκη λήψης μέτρων. «Νιώθουμε ανοχύρωτοι», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων έχει προειδοποιήσει, επανειλημμένως, ότι κινδυνεύει η ύπαρξή του».
Ο κ. Μυλωνάς μίλησε για φροντιστήρια που έβαλαν «λουκέτο» λόγω χρεοκοπίας και αποκάλυψε ότι ακόμα και δυο μέλη του Δ.Σ. του ΣΙΦ αναγκάστηκαν να κλείσουν. Υποστήριξε δε, ότι το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο «δεν προλαβαίνει να εξετάσει τις εκατοντάδες καταγγελίες για τα παράνομα» αλλά ούτε και έχει ασκήσει οποιοδήποτε έλεγχο σε νόμιμα φροντιστήρια.
Οι παραπάνω δηλώσεις του επικεφαλής του Συνδέσμου των φροντιστηριούχων, έγιναν στο πλαίσιο τοποθέτησής του επί της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης.
Η πρόταση προνοεί μεταξύ άλλων, τη σύσταση Συμβουλίου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων το οποίο να ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία τους. Μια από τις σημαντικότερες διατάξεις, είναι ότι βλέπει μεταβίβαση των εξουσιών ελέγχου και εποπτείας των φροντιστηρίων από το Υπουργείο Παιδείας σε αυτό το νέο Συμβούλιο.
Σοβαρές αντιρρήσεις για την προτεινόμενη ρύθμιση εξέφρασαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους του ΔΗΚΟ, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης Τορναρίτη.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας, Ρένα Βραχίμη-Πετρίδου, εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις, ζήτησε όμως περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το κείμενο προτού τοποθετηθεί επίσημα. Πάντως, υπέδειξε ότι διαχρονικά ο όρος «φροντιστήριο» δημιουργεί προβλήματα και τόνισε την ανάγκη να επανακαθοριστεί.
Ο Παναγιώτης Μαύρος, εκ μέρους του Υπουργείου, ανέφερε με τη σειρά του ότι βρίσκεται στα σκαριά τροποποιητικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά φροντιστήρια. Με δεδομένο ότι το Υπουργείο δεσμεύτηκε να καταθέσει τους σχετικούς κανονισμούς μέχρι τα τέλη Απριλίου, ο κ. Τορναρίτης παρέπεμψε τη συνέχιση της όλης συζήτησης σε δυο μήνες.