tromaktiko: Τσεχία: Ή βαθιές μεταρρυθμίσεις ή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Τσεχία: Ή βαθιές μεταρρυθμίσεις ή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ



Βαθιές μεταρρυθμίσεις συγκρίσιμες με αυτές που έγιναν στα κομμουνιστικά κράτη τη δεκαετία του `90, κάποιου είδους δημοσιονομική εποπτεία...
της Κομισιόν επί του προϋπολογισμού και έξοδος από την Ευρωζώνη, είναι οι τρεις επιλογές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Νέτσας, ο οποίος τονίζει πως προτιμότερος είναι ο πρώτος δρόμος.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Τσέχος πρωθυπουργός αναφέρεται στις διαφορές της χώρας του με την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις, αλλά και το ΑΕΠ.

«Αν δει κανείς το ελληνικό ΑΕΠ και την αγοραστική δύναμη, τότε πρέπει να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόνο ένα μικρό βηματάκι μπροστά μας, αλλά ανάμεσα στις συντάξεις και τους μισθούς μας υπάρχει δραματική διαφορά», τονίζει ο κ. Νέτσας.

Αναφερόμενος ειδικά στον κατώτατο μισθό, σημειώνει ότι στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα 750 ευρώ, ενώ στη χώρα του στα 320 ευρώ. «Αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορώ να κατανοήσω», τονίζει ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Τέλος, αναφέρει ότι στην Τσεχία πριν από 10 χρόνια επενδύθηκε το 20% του ΑΕΠ στην εξυγίανση των τραπεζών, «για αυτό και τώρα έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα». «Αν από την άλλη πλευρά κοιτάξω την Ελλάδα, έχω κάποια ερωτήματα», συμπληρώνει.
aegeantimes.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!