tromaktiko: Ελλάδα ώρα ΜΗΔΕΝ

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ελλάδα ώρα ΜΗΔΕΝ



Οι αρχηγοί καλούνται να ξεπεράσουν τρεις σκοπέλους για να ξεμπλοκάρουν την εκταμίευση των 130 δισ. ευρώ
Αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις σε τρία κυρίως θέματα - τους μισθούς, τις επικουρικές συντάξεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -, στα οποία οι απόψεις διίστανται όχι μόνο με την τρόικα, αλλά και μεταξύ τους , όπως και στο εσωτερικό των κομμάτων τους, αναμένεται να...
βρεθούν οι τρεις αρχηγοί στη νέα συνάντησή τους υπό τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, που ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί απόψε. Ωστόσο το διακύβευμα, η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ, δεν θα επιτρέψει εύκολη διέξοδο χωρίς συμβιβασμούς.
Και ενώ, όπως φαίνεται, στο θέμα του κουρέματος έχει επέλθει ουσιαστικά συμφωνία, το νέο Πρόγραμμα, δηλαδή το νέο Μνημόνιο, προϋποθέτει να ξεπεραστούν «αγκάθια» που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης:

Τα εργασιακά και τα θέματα μισθών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τρόικα ασκεί μέχρι στιγμής ασφυκτική πίεση όχι μόνο για τη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά και για τον 13ο και 14ο μισθό, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν εμφανίστηκε διαλλακτικός στο τελευταίο αυτό θέμα στη χθεσινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα ήταν διατεθειμένη να συζητήσει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, όχι όμως και του 13ου και 14ου μισθού. Στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ίσως υπάρχει διάθεση συμβιβασμού σε υψηλό επίπεδο, αρκετοί βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν μια τέτοια διάταξη.

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων. Θέμα στο οποίο εμφανίζεται να διαφωνεί, ως γνωστόν, η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει προτείνει ισοδύναμου αποτελέσματος λύσεις. Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έχει προετοιμάσει το έδαφος για μεσοσταθμική μείωσή τους κατά 15%, καθώς η απόφαση εκκρεμεί από το προηγούμενο Μνημόνιο.

Το θέμα των μετοχών τις οποίες θα αποκτήσει το Δημόσιο έναντι της στήριξης των τραπεζών. Πρόκειται για λεπτό θέμα, αφού στο παρελθόν τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος διεκήρυσσαν ότι οι μετοχές θα ήταν κοινές, δηλαδή με δικαίωμα ψήφου.
Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες η τρόικα με το γνωστό δεκασέλιδο υπόμνημά της άλλαξε γραμμή και ζήτησε η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με τη χρήση «εργαλείων χωρίς δικαίωμα ψήφου». Στη συνέχεια, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας προχθές το βράδυ στη Βουλή εμφανίστηκε να προσχωρεί στην άποψη των «εργαλείων χωρίς δικαίωμα ψήφου», λέγοντας ότι ένα τέτοιο εργαλείο είναι τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σταθερή απόδοση, π.χ. 5% ή 10%. Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του υπέρ των κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου και κατά την τελευταία συνάντησή του με την τρόικα. Από την πλευρά της η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της.
Τραπεζική πηγή, πάντως, σημείωνε ότι μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός των τριών διαθέσιμων εναλλακτικών λύσεων που υπάρχουν για την ανακεφαλαιοποίηση: μετοχές χωρίς ψήφο, προνομιούχες μετοχές και ένα εργαλείο με χαρακτήρα μετατρεψιμότητας.
Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή τη στιγμή το Δημόσιο μετέχει στις τράπεζες με 5 δισ. ευρώ υπό μορφή προνομιούχων μετοχών, οι οποίες εκδόθηκαν με βάση τον νόμο του 2008.
Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το PSI, ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου χθες ανακοίνωσε ότι οι «εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται» και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες θα διαμορφωθούν τα επιμέρους στοιχεία του ελληνικού πακέτου.

ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Εναν τρόπο για να διασωθούν από το κούρεμα τα φυσικά πρόσωπα που επένδυσαν σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, όχι όμως για να κερδοσκοπήσουν αλλά ως εναλλακτική λύση αποταμίευσης, αναζητεί η κυβέρνηση.
Οπως είπε προχθές το βράδυ στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος, μετά τη δημόσια προσφορά για το κούρεμα, στις 13 Φεβρουαρίου, «θα λάβουμε μέριμνα ώστε κανείς να μη νιώθει αδικημένος γιατί πήρε ομόλογο και δεν έκανε κατάθεση».
Βέβαια, συνέχισε ο ίδιος, «πρέπει να δούμε πόσο και πότε τα πήρε ο κάθε ιδιώτης, διότι υπήρχαν και κάποιοι που τα πήραν στη δευτερογενή αγορά ή κάποιοι άλλοι που μπορεί να έκαναν μικροκινήσεις εύκολου πλουτισμού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, σε πρώτη φάση το κούρεμα θα ισχύσει για όλους, ώστε να μην αποδυναμωθεί η διάταξη, ενώ στη συνέχεια θα αναζητηθεί ο τρόπος αποζημίωσης των φυσικών προσώπων υπό προϋποθέσεις.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!