tromaktiko: Τι πρέπει να απαιτήσουμε ως πολίτες και ως χώρα

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Τι πρέπει να απαιτήσουμε ως πολίτες και ως χώρα



Υπάρχουν τρόποι για να βρεθεί το ζεστό χρήμα που λείπει από την Ελληνική αγορά και από το Ελληνικό δημόσιο, δίχως να...
χρειάζονται όλες οι ληστρικές επιδρομές στα εισοδήματα των γνωστών κοινωνικών ομάδων που σηκώνουν τα βάρη και ακόμα περισσότερο σε περιόδους κρίσης. Δε θα αναφερθώ σε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βρούμε όλα τα χρήματα που χρειάζονται, αλλά προτείνω ορισμένες ενέργειες για την άμεση εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας και την σταδιακή οικονομική επανόρθωση του δημοσίου τομέα και της οικονομίας γενικότερα, επισημαίνοντας παράλληλα τα συγγενή προβλήματα της κοινωνίας και της πολιτικής που προκαλούν τετελεσμένα γεγονότα.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1)Η Ελλάδα έχει τεράστιο πρόβλημα φοροδιαφυγής. Υπολογίζεται πως το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα έχει μέγεθος της τάξης του 30% και τα έσοδα των φόρων είναι κατά 26% λιγότερα(Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος, Οικονομικό Δελτίο, Τεύχος 35, Ιούνιος 2011)

2)Η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30% σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ(ΕΥΠΕΑ).

3)Η Γερμανία χρωστάει στη χώρα μας ποσό ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ από το κατοχικό δάνειο που έλαβε το 1942 σύμφωνα με υπογεγραμμένη επιστολή που απέστειλαν 28 βουλευτές τη 2η Φεβρουαρίου 2012 ( http://www.kouroumplis.gr/mme/article/435 )

4)Η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα ορυκτού και φυσικού πλούτου που μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών της

5)Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και δε λειτουργεί σωστά το δημόσιο

6)Η Ελλάδα διαθέτει πολίτες με εξειδικευμένες γνώσεις σε επιστήμες και τεχνολογία που μπορεί να αξιοποιήσει για να βγει από την κρίση, καθώς έχει αποδειχθεί στην οικονομική θεωρία πολλές φορές πως εφόσον υπάρχει είναι σημαντικότερο εργαλείο ανάπτυξης από το μισθολογικό τους κόστος

7)Εφόσον η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ, πρέπει το σύνολο των κρατών που την αποτελούν να δεσμευτούν κοινή προστασία των συνόρων της, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της ως ενιαίο κράτος

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1)Τα φορολογικά έσοδα(άμεσοι-έμμεσοι φόροι) σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 ήταν 50,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπολείπεται ένα ποσό 13,18 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσαν να εισπραχθούν, εφόσον καταπολεμούσαμε επαρκώς τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία στη χώρα. Πρώτη κίνηση; Απαιτούμε αποδείξεις από κάθε συναλλαγή που κάνουμε, καθώς στην αντίθετη περίπτωση το εισόδημα που εισπράττει ο επαγγελματίας και δε φαίνεται στη δήλωση που υποβάλλει κάθε χρόνο και δεν αποδίδει το ΦΠΑ που εισέπραξε από τον πελάτη.

Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να γίνει αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος και να γίνεται αυτόματα εξακρίβωση των εισοδημάτων και των κινήσεων με την εφορία. Δε νοείται να υπάρχει τραπεζικό απόρρητο απέναντι στο κράτος και τόσοι αυστηροί κανονισμοί με γραφειοκρατικές διαδικασίες που να απαιτούν την άρση του. Υπάρχουν αδήλωτα εισοδήματα σε λογαριασμούς ή άλλα επενδυτικά προϊόντα μέσω τραπεζών και συναφών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία προέρχονται από ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πρέπει να δηλωθούν άμεσα όλοι οι λογαριασμοί στην εφορία από τους πολίτες με στοιχεία που να αποδεικνύουν τη νόμιμη εισροή κεφαλαίων. Επιπροσθέτως, όσοι λογαριασμοί παραμείνουν αδήλωτοι να παγώσουν αυτόματα από τις τράπεζες και να αποδεσμεύονται μόνο κατόπιν έγκρισης από την εφορία. Τόσο απλά θα λύναμε το πρόβλημα των μαύρων κεφαλαίων. 

Όσα κεφάλαια δε δικαιολογούνται ως προς τη νομιμότητάς τους, θα δεσμεύονται από το κράτος. Επιπλέον το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει με τα ακίνητα και τα υπόλοιπα κινητά περιουσιακά στοιχεία που δε δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματα, άμεση δέσμευση τους από το κράτος και εκπλειστηρίαση το συντομότερο δυνατό.

2)Η ανασφάλιστη εργασία επίσης στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία ένα τεράστιο ποσό από τις εισφορές και από τη μεριά του εργοδότη και από τη μεριά του εργαζόμενου. Για αυτόν το λόγο πολλές φορές συμπολίτες μας εκμεταλλεύονται συνανθρώπους μας αλλοδαπούς ή και ημεδαπούς, στερώντας τους συγκεκριμένα ανθρώπινα δικαιώματα και συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο και στη δημιουργία παραοικονομίας και στην περαιτέρω επιβάρυνση των υπολοίπων κοινωνικών ομάδων. Πρέπει να αυστηροποιηθεί πλήρως το περιεχόμενων των νομικών διατάξεων σε αυτές τις περιπτώσεις, κυρίως σε βάρος του εργοδότη ή ακόμα και σε βάρος του εργαζόμενου που λαμβάνει παράνομα επίδομα ανεργίας επιβαρύνοντας το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, ενώ εργάζεται παράνομα εν γνώσει του και δεν καταγγέλει το γεγονός. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να βρεθούν τα χρήματα που λείπουν από τα ασφαλιστικά ταμεία και να σταματήσει το φαινόμενο του υπερδανεισμού των ταμείων και της υποτιθέμενης εξάρτησής τους από τις δόσεις του ΔΝΤ.

3)Περί του κατοχικού δανείου έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα. Σε μία ΕΕ των ομόλογων εταίρων, δε νοείται να υπάρχουν διαφορές και πληγές του παρελθόντος που δεν έχουν κλείσει ακόμα. Ευελπιστώ πως μία κίνηση επιστροφής χρημάτων θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πληρωμή των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα έτη, σε συνδυασμό με μία αναδιάρθρωση του χρέους, για την οποία πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία έτη, καθώς από αιρετική και απαγορευμένη ανακυρήχθηκε σε πανάκεια και σωτηρία.

4)Δε θα σταθώ καθόλου στο γεγονός πως η Ελλάδα έχει πετρέλαιο, καθώς δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις περί αυτού. Η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα από πάρα πολλά ορυκτά και σε ποσότητες ικανές να στηρίξουν την όποια ανάπτυξη των υποδομών που χρειάζεται η χώρα. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι οι δυνατότητες που έχει για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι απαράδεκτο το πρόγραμμα "Helios" να έχει τόσες πολλές δυνατότητες για τη χώρα και να μην στοχεύουμε σε μία ανάλογη αναπτυξιακή πορεία. Τα κεφάλαια που χρησιμοποιούμε για εξυπηρέτηση των πιστωτών, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να γεμίσει η χώρα φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και να συνδέσουμε την Ελλάδα με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες εξάγοντας τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι απαράδεκτο να εισάγουμε ρεύμα, ενώ διαθέτουμε τόσες πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες και διαθέσιμο εργατικό δυναμικό που μένει αναξιοποίητο. Επιπλέον η χώρα μας διαθέτει σπάνια φυσική ομορφιά, τεράστιες τουριστικές αναπτυξιακές δυνατότητες, με ασφαλή και καθαρά τοπία και μία τεράστια ακτογραμμή. Είναι εγκληματικής φύσης η όποια αδράνεια υπάρχει περί της μη ανάπτυξης αυτών των τοπίων, που πραγματικά καμμία χώρα δε διαθέτει στον κόσμο στο βαθμό που υπάρχουν στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα και στις δύο αναπτυξιακές προτάσεις θα ήταν εξαγωγή υπηρεσιών, νέες θέσεις εργασίας, και εισροή συναλλάγματος στη χώρα.

5)Το πρόβλημα με το δημόσιο δεν είναι ο αριθμός των υπαλλήλων που υπάρχουν. Είναι η διάθρωσή του και οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη διεκπεραίωση διαδικασιών. Πρέπει σε πρώτη φάση να μηχανογραφηθεί κεντρικά όλος ο δημόσιος τομέας, με πλήρη ψηφιοποίηση των εγγράφων που υπάρχουν στα αρχεία, δημιουργία μητρώου κάθε πολίτη σε συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης στοιχείων πολίτη, ώστε να αποφεύγονται πολλά προβλήματα και να ελαχιστοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Είναι απαράδεκτο φαινόμενο να αλλάζεις ταυτότητα και να πρέπει να το δηλώνεις στην εφορία, να πεθαίνει κάποιος συνάνθρωπός μας και να μη δηλώνεται αυτόματα στο ληξιαρχείο ηλεκτρονικά και να μη δίνεται αυτόματα η εντολή παύσης πληρωμής της σύνταξής του στο ασφαλιστικό του ταμείο, καθώς και όποια άλλη διαδικασία χρειάζεται για την εξυπηρέτηση του πολιτη. 

Το πρόβλημα που έχουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν είναι οι μισθοί, είναι η διαδικασία που ενδέχεται να ακολουθήσουν σε περίπτωση που θελήσουν να επενδύσουν στη χώρα μας, καθώς και όλες οι περιπέτειες που θα χρειαστεί να περάσει εφόσον μπλέξει με το δημόσιο τομέα. Γνωρίζουμε πως η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης είναι καρκίνωμα στη χώρα. Για τις πιο απλές δίκες, μπορεί να περάσουν ακόμα και χρόνια μέχρι να ανακοινωθεί μία τελική απόφαση. Δε νοείται αυτό το φαινόμενο σε μία σύγχρονη κοινωνία, είναι ασέβεια προς το πρόσωπο του πολίτη που επιθυμεί την άμεση εξυπηρέτησή του και την εφαρμογή των νόμων. Αλλά στην Ελλάδα, εφόσον παρανομήσει κάποιος μπορεί και να αποφυλακιστεί, εφόσον διαθέτει τα χρήματα με νομοθετικές διατάξεις που ψηφίζονται κατά καιρούς. Δηλαδή προωθείται εδώ και χρόνια ένα μοντέλο πως αν κλέψεις, αν σε πιάσουν, αν καταδικαστείς, αν έχεις τα χρήματα μπορείς να είσαι ελεύθερος και να χαρείς τη ζωή σου σε βάρος των υπολοίπων που έχουν αδικηθεί και πολλές φορές να συνεχίσεις την παράνομη δραστηριότητά σου. Δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και ο απλός πολίτης νοιώθει αδικημένος που ζει σε μία χώρα όπου η ατιμωρησία βασιλεύει. Και πρώτα από όλους, δεν τιμωρούνται οι υπεύθυνοι της κρίσης. Οπότε με βάση όλο αυτό το σκεπτικό, πως θα προσελκύσουμε επενδυτές στη χώρα για να αρχίσει μία πραγματική αναπτυξιακή πορεία με εισαγόμενο συνάλλαγμα; Και πως θα επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα εφόσον υπάρχουν αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες που κοστίζουν σημαντικά;

6)Πολλές φορές ακούσαμε για την ποιότητα των Ελληνικών πανεπιστημίων. Διαβάζουμε για την αδράνεια και την ημιμάθεια της νεολαίας. Προσωπικά δεν το πιστεύω αυτό. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την πρακτική ενασχόληση των νέων και την εισαγωγή τους σε παραγωγικά επαγγέλματα. Σαφώς και πρέπει να αλλάξει το σύστημα της παιδείας στη χώρα, αλλά οι νέοι διαθέτουν και την κατάρτιση, με πληθώρα πιστοποιήσεων από διάφορους φορείς και πτυχία, αλλά και τη διάθεση για να εργαστούν σε επιχειρήσεις όπου μπορούν να έχουν ευκαιρίες καρίερας ή ακόμα και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα επάγγελμα που έχει προοπτικές και μέλλον. Στην Ελλάδα τι υπάρχει από όλα αυτά που αναφέρθηκαν, αλλά δημιουργήθηκαν τα τελευταία 40 χρόνια; Τίποτα. Αυτό ακριβώς είναι το μέλλον που προσφέρεται στο νέο παιδί, δεν του δίνεται η ευκαιρία να μεγαλουργήσει τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής του. Ταυτόχρονα, του δίνεται η ψευδαίσθηση μίας ιδεατής life style ευτυχίας με αποτέλεσμα τη συστηματική αποχαύνωση που καλλιεργείται εντέχνως από τα εγχώρια ΜΜΕ, σε συνδυασμό με την καταστροφολογία τους που προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα κατάθλιψης στα ευαίσθητα παιδιά που πλέον δε βλέπουν το μέλλον πλέον θετικά.Αυτό που χρειάζεται ο νέος είναι έμπνευση και υποστήριξη, ακόμα και στα λάθη που θα κάνει.

7)Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψευδές από την υποτιθέμενη ασφάλεια που μας παρέχεται μέσω της ΕΕ. Προσφάτως η κυρία Μέρκελ δήλωσε πως "..κάθε χώρα είναι υπέυθυνη για τα σύνορά της". Η Ελλάδα έχει καταντήσει ο "σκουπιδότοπος" της Ευρώπης σύμφωνα με το "Δουβλίνο ΙΙ", καθώς δεχόμαστε τον κύριο όγκο των λαθρομεταναστών, δίχως να μπορούμε να τους διοχετεύσουμε σε καμμία χώρα της ΕΕ. Aντιθέτως, εφόσον καταλήξει ο εν λόγω λαθρομετανάστης σε μία χώρα της ΕΕ, θα επιστρέψει στη χώρα που πάτησε πρώτη φορά το πόδι του. Δηλαδή; Κατά κύριο λόγο, στην Ελλάδα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι γνωστό πως έφυγαν από τις χώρες τους με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον, δεν τους αδικώ και δεν τους μέμφομαι. Διαφωνώ καθώς η ΕΕ ευαγγελίζεται την ελευθερία των λαών και την πολυπολιτισμικότητα, ταυτόχρονα όμως αρνούνται να δεχθούν οι ασφαλείς συνοριακά χώρες οποιονδήποτε παρανόμως εισέρχεται σε αυτές, μεταφέροντας το πρόβλημα στην Ελλάδα, η οποία ήδη έχει και τεράστια πρόβλημα ανεργίας και δε μπορεί να τους απορροφήσει η αγορά εργασίας. Επιπλέον η χώρα μας δε διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανθρώπινη διαβίωσή τους, το οποίο διογκώνει το πρόβλημα καθώς ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής στα "γκέτο" με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση εξαφανισμένων επί ετών ασθενειών. Θα έπρεπε να γίνει μία καταγραφή όλων αυτών των ανθρώπων και ένα ποσοστό τους να διοχετεύονται στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αναλογικά με τον πληθυσμό, την έκταση και την οικονομική κατάσταση του κάθε κράτους-μέλους.

Και τελειώνω με το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχει η Ελλάδα σε θέματα εξωτερικής ασφάλειας, ενώ δε διαθέτουν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, τη μόνιμη απειλή της Τουρκίας. Όπως είναι γνωστό, οι κάτοικοι της Ελλάδας έχουν πρόβλημα με τους συγκεκριμένους γείτονες. Προσωπικά δεν πιστεύω πως ο απλός λαός τους είναι η απειλή, αλλά οι στρατιωτικές ηγεσίες της γειτονικής χώρας έχουν την Ελλάδα ως μόνιμο στόχο και αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει καθόλου τις τελευταίες δεκαετίες. Με το συνεχή μαραθώνιο εξοπλισμών, η Ελλάδα αποδυναμώνεται οικονομικά και προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις για να αποκτά συνεχώς μία επαρκή άμυνα, απέναντι σε μία από τις πιο ισχυρές στρατιωτικά δυνάμεις του κόσμου. Και με ποιον τρόπο μπορεί η ΕΕ να υπερασπιστεί τα σύνορα της χώρας μας; Αδιαφορούν παντελώς για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως αδιαφορούν για το θέμα της Κύπρου εδώ και δεκαετίες, αδυνατώντας να πιέσουν την Τουρκία για μία μόνιμη λύση, με τον ίδιο τρόπο νίπτουν τας χείρας τους σχετικά με τα σύνορα της Ελλάδας. Όταν διαθέτεις δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό για εξοπλισμούς και δεσμεύεις ως κράτος ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες κληρωτούς οπλίτες για την επάνδρωση των στρατοπέδων της χώρας, οι οποίοι για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά κύριο λόγο προβαίνουν σε πλέον αντιπαραγωγικές εργασίες, έτσι μόνο βλάπτεις την οικονομία. Επιπλέον διαμορφώνεις λανθασμένες αντιλήψεις στους νεαρούς που καλούνται για την προστασία της χώρας, οι οποίοι εξευτιλίζονται ψυχολογικά σε περίπτωση που δε διαθέτουν κάποιο "μέσο". Θα πρέπει να απαιτήσουμε ένα σύμφωνο κοινής αμυντικής πολιτικής με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε με μία απλή σύμβαση να αποτραπεί η όποια υποτιθέμενη μελλοντική επιθετική ενέργεια που θα μπορούσε να προκληθεί σε βάρος της χώρας μας και αποκτώντας επιτέλους σημαντικό διαπραγματευτικό βάρος στις συνομιλίες μας για την επίλυση του Κυπριακού, των γκρίζων ζωνών του Αιγαίου, καθώς και της ανακύρηξης ΑΟΖ.
Σκοπός του άρθρου για όσους το διάβασαν, ήταν ο προβληματισμός σχετικά με τις ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν για το καλό της χώρας, η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση δεν είναι μονόδρομος. Μπορούμε να απαιτήσουμε τα δικαιώματα μας ως πολίτες και να αποκτήσουμε σωστή πολιτική και κοινωνική συνείδηση.
warraxgr.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!