tromaktiko: Κινητή μονάδα υποστήριξης αστέγων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Κινητή μονάδα υποστήριξης αστέγων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού



από το Γραφείο Τύπου
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, και σε συνεργασία...
με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Κοινωνικούς Φορείς, κινητοποίησε τα μέσα που διαθέτει σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, προκειμένου να παράσχει υποστήριξη και φροντίδα σε αστέγους που διαβιούν στο Κέντρο της Αθήνας, κατά το χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας, και ειδικότερα από τις 26/1/2012 έως και την 1/2/2012. Η επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στη χώρα, κατά την περίοδο αυτή, σε συνδυασμό με τη διαπιστωμένη αύξηση του αριθμού των αστέγων τους τελευταίους μήνες, συνέτειναν στην οργάνωση επιχειρησιακού σχεδίου για την παροχή δέσμης υποστηρικτικών υπηρεσιών και παροχών στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, από το στελεχιακό και εθελοντικό δυναμικό του Ε.Ε.Σ.

Πιο συγκεκριμένα, συστάθηκαν κλιμάκια που απαρτίζονταν από κοινωνικό λειτουργό, Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρείτες –Διασώστες του ΕΕΣ, τα οποία ανέλαβαν την κάλυψη της γεωγραφικής περιοχής που περικλείεται από τις οδούς: Σταδίου –Φιλελλήνων – Αμαλίας - Αθ. Διάκου - Βασ. Κων/νου - Βασ. Σοφίας – Σόλωνος - Καποδιστρίου- Γ’ Σεπτεμβρίου. Η μετακίνηση των κλιμακίων πραγματοποιήθηκε με όχημα του ΕΕΣ και η σύνθεσή τους διαφοροποιούταν ανά ημέρα. Τα κλιμάκια, κατά το χρονικό διάστημα αναφοράς, προσέγγισαν συνολικά 234 άτομα της ομάδας στόχου και διένειμαν τα παρακάτω είδη:

I. Δέματα αστέγων: 202 τμχ

II. Κουβέρτες: 116 τμχ

III. Δέματα με είδη ατομικής υγιεινής: 151 τμχ

IV. Ιματισμός: σε 98 άτομα

V. Αφεψήματα σε ειδικά δοχεία: σε 138 άτομα

Παράλληλα έγινε παραπομπή 17 ωφελουμένων σε χώρους διανυκτέρευσης του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου καθώς και 10 ατόμων στον Κοινωνικό Ξενώνα Αστέγων του ΕΕΣ (Επικούρου 34, Πλατεία Κουμουνδούρου). Ο ΕΕΣ παρείχε τη δυνατότητα διανυκτέρευσης σε 8 άτομα (επί συνόλου 10 παραπομπών που έγιναν) στον Κοινωνικό Ξενώνα. Οι ωφελούμενοι -στους οποίους, εκτός από τη δυνατότητα διανυκτέρευσης, προσφερόταν πρωινό- αναχωρούσαν το πρωί της επομένης, έπειτα από συνεννόηση με την Κοινωνική Υπηρεσία του Ξενώνα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τα άτομα που προσέγγισαν τα κινητά κλιμάκια του ΕΕΣ, κατά τη διεξαγωγή των δράσεων εργασίας στο δρόμο, ήταν Έλληνες, μεμονωμένοι άνδρες νεαρής και μέσης ηλικίας. Οι αλλοδαποί ωφελούμενοι ανέρχονται σε ποσοστό 25% επί του συνόλου των εξυπηρετουμένων, με κύριες χώρες προέλευσης τη Βουλγαρία, το Ιράν & το Αφγανιστάν.

Επιπλέον σ΄ ό,τι αφορά ειδικές ομάδες εξυπηρετουμένων, επισημαίνεται ότι το ποσοστό των χρηστών ουσιών που εντοπίστηκε, και στους οποίους έγινε διανομή υλικού ενίσχυσης, ανέρχεται σε 11% επί του συνόλου των εξυπηρετουμένων. Επίσης εντοπίστηκαν 5 ψυχιατρικοί ασθενείς (ποσοστό 2,13% επί του συνόλου), άστεγοι επί μακρόν.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν προέκυψαν ιδιαίτερες δυσκολίες ή προβλήματα κατά τη διενέργεια των δράσεων εργασίας στο δρόμο καθώς οι ωφελούμενοι υπήρξαν σε γενικές γραμμές δεκτικοί στη συνεργασία και την παροχή πληροφόρησης για στεγαστική συνδρομή. Ωστόσο, όπως προκύπτει από όσα εκτίθενται παραπάνω, μικρός αριθμός από αυτούς τελικά αξιοποίησε την εν λόγω παροχή.

Προβλέπεται ότι η δράση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012, οπότε και θα υποχωρήσει το κύμα κακοκαιρίας. Σαφώς ο Ε.Ε.Σ. θα είναι σε ετοιμότητα ανταπόκρισης, εφόσον απαιτηθεί, και την επόμενη χρονική περίοδο, εφόσον σημειωθεί νέα επιδείνωση του καιρού. Εξάλλου, οι δράσεις εργασίας στο δρόμο και ενεργητικής προσέγγισης αστέγων υλοποιούνται από τον Ε.Ε.Σ. τακτικά, κυρίως όμως όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη και επάρκεια σε υλικό ενίσχυσης ή όταν κρίνεται αναγκαίο για την υποστήριξη συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!