Το ίδιο το Βατικανό, ενώ αρχικά είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, τόνισε, πρόσφατα, μέσω ανώτατων κληρικών του, όπως τον καρδινάλιο 'Αντζελο Μπανιάσκο, ότι "δεν υπάρχει κάποια εκ των προτέρων αρνητική διάθεση ως προς την εξέταση του όλου θέματος", με αναφορά στα οικήματα που φιλοξενούν επωφελείς δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τα όσα άφησαν να διαρρεύσουν στενοί συνεργάτες του Ιταλού -τεχνοκράτη πρωθυπουργού, οι συγκεκριμένες φοροεισπράξεις πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, για να διευκολυνθεί η μείωση της ευρύτερης φορολογικής πίεσης που βαραίνει τους ιταλούς πολίτες.
Σε σχέση με τις λεπτομέρειες του νέου αυτού μέτρου, υπογραμμίζεται ότι ο φόρος ακινήτων δεν θα αφορά στους χώρους λατρείας, αλλά, από την πρώτη Ιανουαρίου του 2013, θα κληθούν να τον καταβάλλουν όσοι διαχειρίζονται, για παράδειγμα , ξενοδοχεία και ξενώνες της Καθολικής Εκκλησίας.
Δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί αν τα σχολεία που ανήκουν στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία (που αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτικών σχολείων στην χώρα), θα πρέπει να θεωρηθούν φορολογήσιμα. Το τάγμα των Σαλεσιανών ζήτησε να μπορέσουν να εξαιρεθούν, διότι "κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δίκαιο, από την στιγμή που ο νόμος προβλέπει ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να διαθέτουν τα ίδια δικαιώματα, αλλά και να σέβονται τις ίδιες υποχρεώσεις με εκείνα του δημοσίου".
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως, είχε καλέσει επανειλημμένα την Ιταλία να ρυθμίσει νομικά την όλη υπόθεση, ξεκινώντας, μάλιστα, διαδικασία επιβολής κυρώσεων για ελλιπή σεβασμό της κοινοτικής νομοθεσίας. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε, όμως, "σημαντική πρόοδο" την απόφαση του Μάριο Μόντι.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η ιταλική κυβέρνηση, στα πλαίσια των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, επέβαλλε και πάλι την πληρωμή του φόρου ακίνητης περιουσίας Imu, και στους πολίτες που διαθέτουν, ένα μόνον, ιδιόκτητο σπίτι.
nooz.gr