Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διακρίνονται για την επιστημονική κατάρτιση και την επαγγελματική- διοικητική τους ικανότητα και να διαθέτουν γνώση και εμπειρία στον ενεργειακό τομέα, κατά προτίμηση στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Τρία από τα επτά μέλη θα επιλεγούν από το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από πρόταση του ΥΠΕΚΑ και γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη θα οριστούν με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ. Οι αιτήσεις θα κατατεθούν τριάντα ημέρες από τη δημοσίευση της πρόσκλησης.
Η απόφαση προβλέπει επίσης επαγγελματικό ασυμβίβαστο με την απασχόληση ή συμμετοχή σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας στην ΕΔΕΥ όσο και τρία χρόνια μετά τη λήξη της.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «μετά από δεκαετίες, υλοποιούμε επιτέλους μια ολοκληρωμένη πολιτική για την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας, στη βάση ενός νομικά και επιστημονικά ισχυρού θεσμικού πλαισίου».
Επισημαίνει ακόμη ότι «προσβλέπουμε στη συμμετοχή και επιλογή άξιων Ελλήνων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων για τη διοίκηση του νέου φορέα και δεσμευόμαστε να παράσχουμε κάθε αναγκαίο μέσο για να προχωρήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας».
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι «η δημιουργία του Δημόσιου Φορέα Έρευνας Υδρογονανθράκων αποτελεί εθνική προτεραιότητα» και ότι «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα, δηλ. σε λιγότερο από έξι μήνες, καλύπτουμε ουσιαστικά το κενό μιας 15ετίας καθώς βρίσκονται ήδη στον αέρα οι δύο μεγάλοι διεθνείς διαγωνισμοί για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη και για τα τρία οικόπεδα του open door».
Η πρόσκληση θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (www.ypeka.gr).