tromaktiko: Ένας λαϊκισμός χωρίς όρια

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ένας λαϊκισμός χωρίς όρια



Ο χωρίς όρια λαϊκισμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε αρχίσει να δομείται προοδευτικά, μεθοδικά, και... κορυφώθηκε με την έκφρασή του μέσω του προέδρου του και των υψηλόβαθμων στελεχών του στη Βουλή και στα ΜΜΕ την τελευταία εβδομάδα.

Λαϊκισμός χωρίς όρια διότι ο πολιτικός λόγος περικλείει ψέματα ή άγνοια της πραγματικότητας, ανακρίβειες και αποπροσανατολιστικές προτάσεις. Λόγος ο οποίος πηγάζει από την ανάγκη εξεύρεσης μιας διαφορετικής πρότασης σε θεωρητικό επίπεδο μακριά από τις ανάγκες της πραγματικότητας και ο οποίος κινείται στο πεδίο της απόλυτης ανευθυνότητας και του υψηλού κινδύνου.

Στόχος, να χαϊδεύσει τα αυτιά των πονεμένων, των πραγματικά αδικημένων πολιτών οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν, να φτωχαίνουν. να επιβιώνουν μέσω συσσιτίων και τα όνειρά τους να σβήνουν. Λόγος ο οποίος υποκινεί, ενεργοποιώντας βίαια αντανακλαστικά. Λόγος βασισμένος σε επιχειρήματα τα οποία πηγάζουν από αξίες προερχόμενες από το παλαιό καταρρέον πολιτικό σύστημα και ο οποίος αποπροσανατολίζει και εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό, τον εξευρωπαϊσμό και την πρόοδο της χώρας.

Όλος ο πολιτικός λόγος – επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην επικοινωνία προτάσεων οι οποίες αποτελούν ηθελημένα ψέματα ή είναι αποτέλεσμα της άγνοιας το πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία.

Ποια είναι τα βασικά προβαλλόμενα επιχειρήματα;

1.-Ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις του σε μισθούς και συντάξεις χωρίς να δημιουργεί ελλείμματα, δηλαδή χωρίς να προσφεύγει σε δανεισμό.

Είναι γνωστό ότι δεν μπορεί.

Το 2009 το πρωτογενές έλλειμμα ήταν της τάξεως των 23 δις Ευρώ ενώ για το 2011 το πρωτογενές έλλειμμα είναι πάνω από 5 δις ευρώ. Δηλαδή, το Ελληνικό κράτος για να καλύψει μόνο τις ανάγκες του για την πρωτογενή λειτουργία του για το 2011 χρειάστηκε να δανειστεί πάνω από 5 δις ευρώ. Για το 2012, χωρίς μέτρα περικοπής δαπανών θα υπήρχε μερική αδυναμία κάλυψης των αναγκών για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Από ποιές πηγές μια κυβέρνηση η οποία θα προσπαθούσε να εφαρμόσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα έβρισκε το ποσό για την κάλυψη του ελλείμματος? Ειλικρινά δεν είναι δυνατόν να φαντασούμε από ποιές πηγές θα μπορούσε να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα. Εκτός και αν οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ υπονοούν- χωρίς να το αναφέρουν ρητά- το γνωστό λεφτά υπάρχουν ή ότι η εσωτερική ελληνική αγορά ομολόγων θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του Ελληνικού κράτους μετά την διάρρηξη των σχέσεών του με την ΕΕ. Δηλαδή , ότι το Ελληνικό κράτος θα μπορούσε να δανειστεί χωρίς προβλήματα τα απαραίτητα ποσά όταν οι καταθέτες θα έχουν αποσύρει τα χρήματα τους από τις Ελληνικές τράπεζες και όταν οι τελευταίες δεν έχουν ρευστότητα να χρηματοδοτήσουν την ιδιωτική οικονομία. Εκτός και αν οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται –και δεν το λένε-,να μπλοκάρουν τις καταθέσεις κρατικοποιώντας παράλληλα τις Τράπεζες ώστε να εξασφαλισθεί η διοχέτευση των καταθέσεων στη κάλυψη των ελλειμμάτων.

Άρα μέτρα μείωσης του ελλείμματος τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήταν ούτως ή άλλως αναγκαία.

2.-Ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη εκβιάζοντας-παίζοντας το ρόλο του ζωσμένου με εκρηκτικά τρομοκράτη-,με μία στάση πληρωμών η οποία θα προκαλούσε μεγάλες ζημιές στην ευρωζώνη. Συνεπώς, με αυτή τη λογική η ευρωζώνη θα υποχωρούσε στο Ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση των πρωτογενών ελλειμμάτων της χώρας μας και στη μεγαλύτερη απομείωση του χρέους. Δηλαδή οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να εννοηθεί , ότι εάν η Βουλή καταψήφιζε τη νέα σύμβαση, και ότι μετά από τη δημιουργία του πρώτου κύματος πανικού στις διεθνείς χρηματαγορές ,συνέπεια της στάσης πληρωμών, οι εταίροι μας θα αξιολογούσαν διαφορετικά το Ελληνικό πρόβλημα . Θα έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επανακεφαλοποίηση των τραπεζών ,θα πίεζαν την ΕΚΤ να κουρέψει τα Ελληνικά ομόλογα τα οποία κατέχει , θα απομείωναν ακόμη περισσότερο το συνολικό χρέος και θα χρηματοδοτούσαν τις μελλοντικές ανάγκες αποπληρωμής στη λήξη των ομολόγων.

Εχουν διερωτηθεί ποτέ οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ για ποιο λόγο, λαοί με μηνιαίους μισθούς μικρότερους των 250 ευρώ να είναι υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούν σε μόνιμη βάση τα ελλείμματα του Ελληνικού κράτους χωρίς η Ελλάδα να κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες μείωσης των;

Εχουν αξιολογήσει τους συσχετισμούς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι προτάσεις να έχουν και πρακτικό χαρακτήρα αντί να οδηγούν σε ασυντόνιστες κραυγές;

Σίγουρα ασκείται δυσάναλογη πίεση από τη Γερμανία σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Όμως,ο κίνδυνος της στρατηγικής ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλος. Ο μέσος Έλληνας δεν θέλει να είναι συμμέτοχος σ’ ένα έργο με περιεχόμενο τη παλιά γνωστή διαφήμηση του ΟΠΑΠ για τη προώθηση του Τζόκερ «κι’ αν σου κάτσει», την οποία του εξασφαλίζει η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ. Αρκεί , να εξηγηθεί καθαρά στο μέσο Ελληνα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τον οδηγεί σε χώρους οι οποίοι περικλείουν τέτοιου μεγέθους κινδύνους.

Η παραδοσιακή Ελληνική αριστερή σκέψη πάντα είχε ένα σοβαρό πρόβλημα συσχέτισης της θεωρίας με τη πράξη. Ενδεχομένως και τραύματα από την αποτυχία των σοσιαλιστικών πειραμάτων διεθνώς και από την αδυναμία της μετα-Μαρξιστικής οικονομικής επιστήμης να αποδείξει τη μετατροπή της υπεραξίας σε κέρδος.

Το πρόβλημα της μείωσης του Ελληνικού ελλείμματος και της βιωσιμότητας του χρέους είναι απόλυτα εξαρτημένο από την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία συνθηκών ώστε να ευδοκιμήσει η ανάπτυξη και να προσελκυσθούν επενδύσεις. Δηλαδή, έχει σχέση με τη μείωση του κράτους ,με την απελευθέρωση της οικονομίας από τη γραφειοκρατία, με την αποδυνάμωση των συντεχνιών, με την εξάλλειψη νομοθετικών –διοικητικών περιορισμών και με την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου.

Αμεσα όμως ,επείγει η απομάκρυνση από το γκρεμό όπως ανάγλυφα επεσήμανε ο Α. Σαμαράς.

Βραχυμεσοπρόθεσμα , έχει σχέση με τη διαμόρφωση άλλων συσχετισμών σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τη προώθηση άλλης οικονομικής πολιτικής περισσότερο ανοικτής στην ανάπτυξη. Πιθανότατα το επόμενο εξάμηνο το διεθνές περιβάλλον θα είναι πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη ,αρκεί βέβαια η Ελλάδα να αρχίζει να προετοιμάζεται σοβαρά.

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ουσιαστική ρεαλιστική πρόταση για την οικονομία, τα στελέχη του προκαλούν ,παραπληροφορούν, ψεύδονται, μεταφέρουν ή και έχουν παραμορφωμένη εικόνα της διεθνούς πραγματικότητας. Με λαϊκίστικες κορώνες και προτάσεις οι οποίες προκαλούν σύγχυση δεν είναι δυνατόν να δοθεί μήνυμα και ελπίδα σε μία κοινή γνώμη η οποία επιθυμεί με ποσοστά υψηλότερα του 70% το ευρώ ενώ παράλληλα το 54% έχει αρνητική άποψη για την ΕΕ.

Το διακύβευμα –περιθωριοποίηση από τα Ευρωπαϊκά και παγκόσμια τεκταινόμενα ή ενεργός συμμετοχή σ’ αυτά-, είναι μεγάλο και δεν υπάρχουν περιθώρια για λαϊκισμό στη μελλοντική Ελλάδα.

Η συνείδηση και οι πράξεις κατά συνείδηση για τη προστασία των αδυνάτων , για δικαιοσύνη και για προστασία των εθνικών συμφερόντων είναι ιδιαίτερα σημαντικές για ένα πολιτικό στο ηθικό επίπεδο. Ομως , χωρίς επίγνωση της πραγματικότητας , η απλή συμπόρευση της συνείδησης με τη πράξη μπορεί να οδηγήσει στη καταστροφή.

Το μεγάλο θέμα σε σχέση με τη μελλοντική διαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της Ελλάδας είναι ότι ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παρασύρει το επίπεδο του πολιτικού λόγου και τις υγιείς δυνάμεις οι οποίες θέλουν τον εκσυγχρονισμό και τον εξευρωπαϊσμό της χώρας.

Η πραγματική διαχωριστική γραμμή στο καινούργιο πολιτικό χάρτη είναι αυτή η οποία θα καθοριστεί μεταξύ αυτών οι οποίοι επιδιώκουν την πρόοδο μέσα από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και αυτών οι οποίοι επιθυμούν τη διαιώνιση της κατακερματισμένης παραδοσιακής κοινωνίας.

Οι εκλογές του Απριλίου μπορεί να ξεκαθαρίσουν εν μέρει το τοπίο.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!