tromaktiko: Αναγνώστρια σχολιάζει τις δηλώσεις του Σόιμπλε, για το ακριβό εργατικό κόστος στην Ελλάδα

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Αναγνώστρια σχολιάζει τις δηλώσεις του Σόιμπλε, για το ακριβό εργατικό κόστος στην Ελλάδα



Χθες και σήμερα παίχτηκαν στην τηλεόραση αρκετά οι δηλώσεις του Σόιμπλε μεταξύ των οποίων... μου έκανε εντύπωση το σημείο στο οποίο λέει ότι η εργασία στην Ελλάδα ήταν ακριβή και αυτό αντιμετωπίζεται με την μείωση του κατώτατου μισθού μεταξύ των άλλων. Κάνοντας μια σύγκριση λοιπόν του πατέρα μου - συνταξιούχος πια - σαν ελέυθερο επαγγελματία στην Ελλάδα, που επειδή για αρκετά χρόνια η δουλειά πήγαινε καλά έβγαζε παραπάνω χρήματα από τον μέσο Δημόσιο ή Ιδιωτικό υπάλληλο και σίγουρα παραπάνω από τον εργάτη, με την αδερφή του που έμεινε μετανάστρια στην Γερμανία ανειδίκευτη εργάτης σε εργοστάσιο μαζί με τον Γερμανό άντρα της, αναρωτιέμαι πως είναι ακριβή η εργασία στην Ελλάδα, όταν ο πατέρας μου έμεινε με το 1 toyota, ενω η θεία μου άλλαζε το μοντέλο του VOLVO η του SAAB καθε 4-5 χρόνια. Η θεία μου είχε πολύ καλή περίθαλψη και πήρε και 80 χιλιαδες ευρώ όταν βγήκε στην σύνταξη. Ο πατέρας μου πάντα πλήρωνε τους γιατρούς και σιγά την σύνταξη που παίρνει.Η θεία μου, ερχότανε κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα κι έπειτα επισκεπτότανε τουλάχιστον άλλη μια Ευρωπαϊκή χώρα για διακοπές. Εμείς το σπιτι της στην Γερμανία δεν το έχουμε δει ποτέ, γιατί τα χρήματα δεν περισσεύουν για τέτοια ταξίδια (Μια να αγοράσουμε ένα σπίτι, μια το αυτοκίνητο μια να σπουδάσουν τα παιδια ..)

Οι μισθοί της Γερμανίας επομένως δεν θεωρούνται - κατά τον Σόιμπλε - υψηλοί την ίδια ώρα που εμείς για να αγοράσουμε τα προϊόντα τους τα πληρωνουμε ίδια εαν όχι και πιο ακριβά από αυτούς.
Την ίδια στιγμή που λέει αυτά οι Γερμανοί έδωσαν φέτος αύξηση στην Ιδιωτική διοίκηση του ΟΤΕ - όταν όλοι στη Ελλάδα έχουν υποστεί μείωση - και μιλώντας με ένα συνάδελφο μου είπε πως είναι πάνω από 15 μέρες χωρίς τηλέφωνο - 2η συνεχόμενη φορά σε 1 μήνα - γιατί η συντήρηση του δικτύου έχει δοθεί από τον ΟΤΕ σε Ιδιωτική εταιρία που απασχολεί χαμηλόμισθους αλλοδαπούς. Ο ΟΤΕ τον παρέπεμψε στην εταιρία όπου μια κυρία μιλώντας του με θράσος του είπε ότι δεν μπορούν να προγραμματίζουν επισκευές άμεσα - λίγοι υπάλληλοι βλέπετε.

Κι εγώ αναρωτιέμαι τώρα. Υποτίθεται ότι ιδιωτικοποιούμε μια επιχείρηση για να φύγει το κακο Δημόσιο από την μέση και να γίνει πιο λειτουργικη και πιο αποδοτική, χωρίς το μεγάλο κόστος των μισθών των υπαλλήλων. Τι κέρδισε η Ελλάδα από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ; Η Διοίκηση του ΟΤΕ εξακολουθεί να παίρνει πολλά χρήματα κι ας είναι ιδιωτική. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν φαίνεται να είναι καλύτερες με βάση τις επιλογές των Γερμανών σε σχέση με αυτές των Ελλήνων τα προηγούμενα χρόνια, και αντί για Έλληνες απασχολούνται χαμηλόμισθοι αλλοδαποί. Άρα τελικά την πληρώσανε μόνο οι Εργαζόμενοι; Αν ήταν Δημόσιος ο ΟΤΕ θα λέγαμε ότι αδιαφορούν, παίρνουν τα χρήματα και κάθονται, να τους απολύσουν και άλλα τέτοια. Τώρα τι παει στραβά; Το ίδιο θα συμβεί όταν ιδιωτικοποιηθούν και οι υπόλοιποι Οργανισμοί; Θα τους ξεφορτωθουμε για να μας παρέχουν τις ίδιες ή χειρότερες υπηρεσίες, οι Γερμανοι ή οι Γάλλοι που θα τις πάρουν; Ψάχνοντας στο ιντερνετ για άλλα παράπονα από την ίδια εταιρία έπεσα σε μία εργασία της Παντείου όπου κάπου μεσα στις πολλές σελίδες αναφερεται το εξής:

"Η απασχόληση, λοιπόν, υπήρξε αδιαμφισβήτητα ένα από από τα μεγαλύτερα θύματα – τόσο από ποσοτική όσο και από ποιοτική άποψη των μεταρρυθμιστικών πολιτικών που υλοποιήθηκαν στα περισσότερα κράτη της Ευρώπαϊκής Ένωσης στην διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του London School of Economics διαπιστώνεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στις βιομηχανίες δικτύου (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, μεταφορές, ταχυδρομεία) διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πτώση του μεριδίου της εργασίας επί του ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ στην διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών"

Αναφέρει κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα αλλά έχω επεκταθεί αρκετά. Μήπως επομένως αυτό που λέει ο Σόιμπλε και νομίζουν οι Ευρωπαίοι ότι είναι αλήθεια και τον χειροκροτούν, είναι ότι εμείς οι Γερμανοι για να πάρουμε ότι μπορουμε από την χώρα σας με την σημαία της Επένδυσης θελουμε και εξευτιλιστικούς μισθούς; Μήπως αυτός ειναι ο στόχος του όλου παιχνιδιου; Δεν ρωτάω βέβαια γιατί είναι εμφανής η απάντηση στους περισσότερους, αλλά ας σκεφτούμε πόσα περισσότερα θα χάσει η χώρα μας με το ξεπούλημα όλων των άλλων οργανισμών και του φυσικού μας πλούτου βέβαια.

Αναγνώστρια
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!