Η φθορά των νοητικών λειτουργιών που παθαίνει ένας καπνιστής ισοδυναμεί με 10 χρόνια επιπλέον. Δηλαδή ο εγκέφαλος τους παρουσιάζεται γερασμένος κατά 10 χρόνια από την ηλικία που βρίσκονται. Αυτό είναι το συμπέρασμα αγγλικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο ψυχιατρικό περιοδικό του Αμερικάνικου ιατρικού Συλλόγου, “Archives of General Psychiatry”
Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 5100 ανδρών και 2150 γυναικών με μέση ηλικία τα 56 χρόνια. Όλοι τους δηλαδή βρίσκονταν στο μεταίχμιο μεταξύ μέσης και τρίτης ηλικίας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας 50χρονος άνδρας καπνιστής έχει παρόμοια νοητική φθορά με έναν 60χρονο που δεν καπνίζει. Επίσης όσοι κάπνιζαν αλλά το έχουν κόψει δεν φαίνεται να έχουν ταχύτερη μείωση των νοητικών τους λειτουργιών.
Στους άνδρες καπνιστές τα πρώτα συμπτώματα νοητικής έκπτωσης ξεκινάνε από την ηλικία των 45 ετών, ενώ οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν κάτι ανάλογο να συμβαίνει και με τις γυναίκες που καπνίζουν.
Μια αιτία που ο εγκέφαλος των γυναικών φαίνεται πιο προστατευμένος σε σχέση με εκείνον των ανδρών είναι κατά πάσα πιθανότητα η ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζουν οι άνδρες που είναι κατά μέσο όρο, σημαντικά μεγαλύτερος. Οι άνδρες κατά μέσο όρο είναι μεγαλύτερα φουγάρα από τις γυναίκες.
Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας τονίζει ότι το κάπνισμα αποτελεί μια από τις σοβαρότερες απειλές για τη δημόσια υγεία, που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος. Μεταξύ άλλων προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων, και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, ενώ αποτελεί σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.