ο ιδιωτικός τομέας δεν είχε τόσο μεγάλη φοροδιαφυγή δε θα ήταν έτσι τα πράγματα… Φυσικά αυτό είναι ένας μεγάλος μύθος σε πολλά επίπεδα, και είναι καιρός να μιλήσουμε για κάτι που κανείς δε λέει στα δημόσια πράγματα της χώρας ανοιχτά…
Ας ξεκινήσουμε με ένα πολύ απλό στατιστικό. Που ποτέ δεν αναφέρουν τα μεγάλα ΜΜΕ λες και δεν αποτελεί ένα από τα κύρια στατιστικά που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν… Η φορολογία ως ποσοστό του ΑΕΠ εδώ και πολλά χρόνια κυμαίνεται γύρω στο 40%. Δηλαδή το κράτος μας παίρνει τα 4/10 από ό,τι παράγουμε κατά κεφαλήν. Να θυμίσουμε πως η Τούρκοι κάποτε μας έπαιρναν την δεκάτη, το 1/10 δηλαδή της παραγωγής μας… Κι εμείς το τετραπλασιάσαμε στο σημερινό “ελεύθερο” ελληνικό κράτος και δε τρέχει κάστανο…
Θα αναρωτηθείτε φυσικά πως είναι δυνατόν η φορολογία να είναι 40% αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν πληρώνουν εφορία ή έχουν κι επιστροφές… Ο λόγος είναι πως στο Ελληνικό κράτος εδώ και δεκαετίες έχουν επιλέξει την λογική του “πιείτε τους το αίμα αλλά κάντε το να φαίνεται σαν φιλολαϊκή πολιτική”…. Μπορεί η εφορία να μη σας παίρνει τίποτα αλλά σας τα παίρνει μέσω του ΦΠΑ, της βενζίνης, των διάφορων τελών, των φόρων ακίνητης περιουσίας, μεταβιβάσεως κλπ κλπ. Επίσης με τη βαριά φορολογία των επιχειρήσεων που μετακυλούν το κόστος στις τιμές όσων αγοράζετε, και μετά απορείτε που οι τιμές είναι ακριβότερες από την Ευρώπη και μιλάτε για αισχροκέρδεια… Απλά δε σας τα παίρνει το κράτος με το δεξί χέρι σας τα παίρνει με το αριστερό…
Η φορολογία είναι βαριά και ελάχιστοι μπορούν να την αποφύγουν πραγματικά στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα κι αν γλυτώσουν τον φόρο εισοδήματος με πλασματικά στοιχεία, και πάλι έχουν πληρώσει πολλά στο κράτος με άλλους τρόπους. Ο λόγος που το κράτος έκανε τα στραβά μάτια σε αυτή τη κατάσταση είναι γιατί γνώριζε πως αν πίεζε για να πάρει όλους τους φόρους, θα στραγγάλιζε την Ελληνική οικονομία. Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα ήταν ήδη εξουθενωμένος. Μόλις πίεσανε λίγο παραπάνω γιατί δε είχαν τους αδένες να διώξουν τα παράσιτα από τον δημόσιο τομέα, κλείσανε τόσες επιχειρήσεις και μείνανε 1 εκατομμύριο απολυμένοι χωρίς δουλειά…
Οι σοσιαληστές του δόγματος “λεφτά υπάρχουν” πιστεύουν πως υπάρχουν κι άλλα λεφτά κρυμμένα από τους κακούς ιδιώτες και πρέπει να τα βρουν για να τα φάνε κι αυτά. Γιατί είναι δικαίωμά τους να κλέβουν την παραγωγή για να στηρίζουν τους μισθούς τους… Α, και μια και είπα το “λεφτά υπάρχουν”, αναρωτιέμαι σε ποιούς το έλεγε ο ΓΑΠ, ποιούς είχε τη δυνατότητα να πληρώσει το κράτος άραγε; Ρητορικό το ερώτημα…
Αλλά το σημαντικότερο από όλα, για το οποίο ελάχιστοι μιλούν δημόσια, είναι το δίκαιο των φόρων. Οι φόροι δεν αποτελούν ηθική υποχρέωση του πολίτη. Ο πολίτης πληρώνει γιατί το κράτος του παρέχει κάποιες υπηρεσίες. Είτε μιλούμε για ασφάλεια, είτε για δικαιοσύνη κλπ. Οι φόροι είναι δίκαιοι μόνο στο σημείο που δεν γίνονται για να πληρώσουν την καλοπέραση μιας άλλης κοινωνικής ομάδος στη πλάτη του πολίτη. Όταν ξεπεραστεί εκείνο το σημείο, είναι άδικοι φόροι. Όταν ο πολίτης στραγγαλίζεται οικονομικά για να μπει ο κάθε αναξιοπαθούντας κανακάρης κάποιου βουλευτή στο δημόσιο να τον τρέφει για να κάθεται, τότε υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι ηθική υποχρέωση του πολίτη να πληρώνει αυτούς τους φόρους. Η φοροαντίσταση αποτελεί πράξη δίκαιη, και όχι κατακριτέα όπως μας λένε κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι…
Επειδή κάτι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Κατακρίνατε όλοι τον Βουλγαράκη όταν είπε πως το νόμιμο είναι και ηθικό, αλλά στη περίπτωση των φόρων δεν το τηρείτε… Επειδή ο νόμος λέει πως πρέπει να πληρώνουμε τόσους φόρους, δε σημαίνει πως είναι και ηθικό… Η φορολογία στην Ελλάδα είναι κλοπή, και όποιος αντιστέκεται, καλά κάνει… Το κίνημα δεν πληρώνω αποτελεί μια άλλη απόδειξη για αυτό. Είναι νόμιμο να πληρώνεις διόδια τεράστια για έργα που ίσως γίνουν, είναι όμως ηθικό; Οι πολίτες αυτού του κινήματος ορθά θεωρούν πως δεν είναι, και αντιστέκονται. Γιατί στη περίπτωση της φορολογίας δε το κάνουν; Χρειαζόμαστε ένα ανάλογο κίνημα και για τη φορολογία, ένα κίνημα “Δεν πληρώνω άλλους φόρους και χαράτσια”.
Την επόμενη φορά που κάποιοι θα σας μιλήσουν για προσλήψεις στο δημόσιο, για αύξηση μισθών στο δημόσιο κλπ, μη τους ψηφίσετε. Σας δουλεύουν. Σας το κάνανε τόσες φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη το “Λεφτά υπάρχουν”. Ψάξτε να βρείτε ποιοί είναι αυτοί που μιλούν για μείωση της φορολογίας και αναδιοργάνωση του Δημοσίου με απολύσεις των άχρηστων, μισθούς ισοδύναμους του ιδιωτικού τομέα, κατάργηση άχρηστων φορέων, κατάργηση της γραφειοκρατίας. Αυτοί είναι που θέλουν το καλό σας και θέλουν να παράξει επιτέλους πλούτο ξανά αυτή η χώρα…