-Ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός από 1,8 εκατ. ευρώ έφτασε στα 3,5 εκατ. ευρώ , κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων υφίστανται πρωτοφανή ταλαιπωρία για να...
εισπράξουν τις αποζημιώσεις και κάποιοι άλλοι έχουν εισπράξει εντελώς αναιτιολόγητα επιπλέον ποσά!
-Η Περιφέρεια καλείται να “βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”, ζητώντας πίσω τα παραπανίσια λεφτά από όσους τα εισέπραξαν χωρίς να τα δικαιούνται
Την ώρα που δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία απαλλοτριώθηκαν για να κατασκευαστεί ο δρόμος Μυτιλήνης – Λάρσου περιμένουν εδώ και χρόνια να εξοφληθούν για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων στην ίδια περιοχή, όχι μόνο έχουν εξοφληθεί αλλά έχουν εισπράξει και περισσότερα από αυτά που έπρεπε! Σε κάποιες μάλιστα εκ των περιπτώσεων τα ποσά αυτά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, κάποια ποσά που δόθηκαν κατά λάθος, θα πρέπει να επιστραφούν προκειμένου να προχωρήσει η εξόφληση των υπολοίπων ιδιοκτητών καθώς το συνολικό κονδύλι δεν επαρκεί.
“Ελληνική πραγματικότητα“!
Το θέμα που αποκαλύπτουν σήμερα τα “Νέα της Λέσβου” αποτελεί άλλη μια ιστορία της “ελληνικής πραγματικότητας” το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει τώρα η Περιφέρεια και μάλιστα για πρώτη φορά στα τοπικά δεδομένα. Με την καθοδήγηση των αρμοδίων Υπουργείων, η Περιφέρεια άμεσα πρόκειται να αποστείλει σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων (τμήματα των οποίων απαλλοτριώθηκαν για το δρόμο) έχουν πάρει μεγαλύτερα ποσά από αυτά που δικαιούνται μέσω των οποίων θα καλούνται να τα επιστρέψουν πίσω. Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα επιπλέον ποσά που τώρα καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες φτάνουν ακόμα και τις 20.000 ευρώ!
Το συνολικό επιπλέον κονδύλι που απαιτείται για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων για το δρόμο Μυτιλήνης Λάρσου ανέρχεται στις 346.000 ευρώ εκ των οποίων έχουν εγκριθεί 240.000 ευρώ και προκειμένου να καλυφθεί το υπόλοιπο θα πρέπει όσοι ιδιοκτήτες έχουν λάβει παραπανήσια ποσά, τώρα να τα επιστρέψουν ούτως ώστε να κατευθυνθούν σε όσους βρίσκονται σε εκκρεμότητα περιμένοντας να εξοφληθούν.
Από 1,8 στα 3,5 εκατ.
Να σημειωθεί ότι οι απαλλοτριώσεις ξεκίνησαν στο συγκεκριμένο δρόμο την περίοδο του 2004 με αρχικό προϋπολογισμό τα 1,8 εκατ. ευρώ ο οποίος στη συνέχεια εκτοξεύτηκε στα 3,5 εκατ. ευρώ! Από εκείνη την περίοδο, αρκετοί από τους περίοικους τμήματα των ιδιοκτησιών των οποίων απαλλοτριώθηκαν, προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη διεκδικώντας υψηλότερα ποσά και διορθώσεις στα υπό απαλλοτρίωση ακίνητα, καθώς υποστήριζαν ότι αποζημιώνονται για λιγότερα (π.χ. αριθμός δέντρων) από αυτά που πραγματικά απαλλοτριώθηκαν στα ακίνητα τους.
Η διεκδίκηση των ιδιοκτητών ακινήτων και οι υπέρ τους δικαστικές αποφάσεις είχαν ως συνέπεια να γίνονται διορθώσεις και τροποποιήσεις της απόφασης ένταξης κάτι που ήταν απαραίτητο για τα πρόσθετα κονδύλια που απαιτούνταν για τις απαλλοτριώσεις. Παρά το ότι ένα τέτοιο λάθος θεωρητικά δεν δικαιολογείται εφόσον υπάρχει έλεγχος αρμόδιας Επιτροπής στα υπό απαλλοτρίωση, έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη εκτιμούν ότι το πρόβλημα πιθανώς δημιουργήθηκε κατά τις τροποποιήσεις για την διόρθωση των ποσών μετά από δικαστικές αποφάσεις.
Το επισήμαναν στην Αθήνα
Γεγονός πάντως είναι ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει δεν επισημάνθηκε στη Μυτιλήνη αλλά εντοπίστηκε στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ωστόσο πληροφορίες ανέφεραν στην εφημερίδα ότι το πρόβλημα ήταν ορατό πριν από 2 χρόνια αλλά η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων κινείται μόλις τώρα!
Η Περιφέρεια καλείται τώρα να διεκδικήσει πίσω τα χρήματά από τους ιδιώτες μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Το ζήτημα ωστόσο είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες που έλαβαν περισσότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται για τις απαλλοτριώσεις, αρνηθούν να τα επιστρέψουν. Σε μια τέτοια περίπτωση εξετάζεται ο καταλογισμός των επιπλέον ποσών στην Εφορία στην οποία θα βρεθούν οφειλέτες οι εμπλεκόμενοι (κάποιοι εκ των οποίων έχουν πουλήσει τα ακίνητα).
Και οι άλλοι περιμένουν
Την ίδια ώρα ωστόσο, δικαιολογημένες είναι οι διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμα το σύνολο των ποσών που δικαιούνται ενώ διαπιστώνουν ότι κάποιοι άλλοι βρίσκονται στην προνομιακή θέση να έχουν λάβει μεγαλύτερες αποζημιώσεις από αυτές που δικαιούνται.
«Δεν μας ενδιαφέρει αν θα τα εισπράξουν ή αν δεν θα τα εισπράξουν τα επιπλέον ποσά των αποζημιώσεων που έχουν δώσει ούτε δεν μπαίνουμε στη λογική το πως κατάφεραν να κάνουν ένα λάθος τέτοιου μεγέθους. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι επιτέλους να αποζημιωθούμε εμείς με τα λεφτά που δικαιούμαστε και δεν τα έχουμε λάβει στο σύνολο τους, καθώς μέχρι τώρα ο ένας υπάλληλος μας στέλνει στον άλλον, ανεβοκατεβαίνουμε γραφεία και αποτέλεσμα δεν βλέπουμε» ανέφεραν στα “Νέα της Λέσβου” εμφανώς ενοχλημένοι οι δύο ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή Θέρμα που περιμένουν τις αποζημιώσεις τους.
Από τη δική του πλευρά πάντως ο Γενικός Διευθυντής Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας, Γιώργος Σπανέλλης τόνισε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας μας ότι «πιστεύω πλέον ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη διευθέτηση του όλου θέματος ώστε να πάρει ο κόσμος τα χρήματα που δικαιούται».
Την ερώτηση της εφημερίδας μας για το πώς έγινε το λάθος και κάποιοι ιδιοκτήτες εισέπραξαν περισσότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται, ο κ. Σπανέλλης σημείωσε ότι «μπορεί κάτι τέτοιο στη Λέσβο να συμβαίνει για πρώτη φορά και γι αυτό βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία, έχει συμβεί όμως σε ανάλογες περιπτώσεις άλλες περιοχές της Ελλάδας».
http://lesvosnews.net/