tromaktiko: ΚΥΠΡΟΣ: Ξεκίνησε η αποκατάσταση του υδροβιότοπου της λίμνης Ορόκλινης

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Ξεκίνησε η αποκατάσταση του υδροβιότοπου της λίμνης Ορόκλινης



Ενα πρωτοποριακό έργο, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, (LIFE+) ξεκίνησε μόλις τον Ιανουάριο του 2012 για την... αποκατάσταση και προστασία του σημαντικού υδροβιότοπου της λίμνης Ορόκλινης.

Σε κοινό δελτίο Τύπου του Ταμείου Θήρας και του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου αναφέρεται ότι το έργο είναι τριετούς διάρκειας ενώ οι δικαιούχοι του έργου είναι το Ταμείο Θήρας ως επικεφαλής εταίρος, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου ως συντονιστής, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Δασών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης.

Το έργο LIFE Ορόκλινη θα περιλαμβάνει δράσεις διατήρησης, που θα αντιμετωπίσουν τις διάφορες απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η λίμνη.

Τέτοιες δράσεις περιλαμβάνουν την περίφραξη της λίμνης ώστε να σταματήσει η όχληση που προκαλείται από την είσοδο οχημάτων διαφόρων τύπων στη λίμνη όταν πέφτει η στάθμη του νερού, την απομάκρυνση ξενικών εισβλητικών ειδών (όπως ακακίες), τη φύτευση γηγενών ειδών θάμνων και δέντρων, τη διαχείριση του νερού και αποκατάσταση της περιοχής όπου λειτουργεί το παράνομο παζαράκι.

Στα πλαίσια του έργου θα τοποθετηθούν πινακίδες ενημέρωσης γύρω από τη λίμνη, θα κατασκευαστεί σημείο ενημέρωσης με πτηνοπαρατηρητήριο, για να μπορούν οι επισκέπτες να απολαμβάνουν το βιότοπο, θα διεξαχθεί διαγωνισμός φωτογραφίας για τη δημιουργία φωτογραφικού άλμπουμ, θα δημιουργηθεί ενημερωτικό υλικό για τα σχολεία και το ευρύτερο κοινό και θα πραγματοποιηθεί ημέρα εθελοντικού καθαρισμού της λίμνης.

Οπως σημειώνεται, το έργο θα συνδράμει ταυτόχρονα και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών τόσο της κοινότητας όσο και της ευρύτερης περιοχής και αναμένεται ότι με το τέλος του έργου η λίμνη Ορόκλινης θα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες αλλά και σημείο αναφοράς για την κοινότητα.

Η λίμνη της Ορόκλινης ανήκει στο Δίκτυο Φύση 2000 (περιοχή Natura 2000) και είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο είδη πουλιών τα οποία φωλιάζουν εκεί, τον Καλαμοκαννά (η λίμνη Ορόκλινης αποτελεί την καλύτερη περιοχή φωλιάσματος παγκυπρίως για το είδος) και την Πελλοκατερίνα.

Αναφέρεται ότι είναι για αυτά τα δύο είδη που η λίμνη καθορίστηκε ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά (ΖΕΠ) του Δικτύου Φύση 2000.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος φιλοξενεί σχεδόν το μισό αναπαραγωγικό πληθυσμό της Πελλοκατερίνας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η λίμνη της Ορόκλινης αποτελεί μια από τις πέντε καλύτερες περιοχές της Κύπρου για την αναπαραγωγή του είδους.

Συνολικά, στη λίμνη έχουν παρατηρηθεί περίπου 190 διαφορετικά είδη πουλιών. Επίσης, η λίμνη έχει καθοριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ), για την προστασία της αλοφυτικής βλάστησής της.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!