Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ι. Τούντας, σημείωσε ότι η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό που ξεπερνά το 50% και εξήγησε ότι «όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και των γενοσήμων -ανεξάρτητα από τη χώρα παραγωγής τους (ΗΠΑ, Ινδία κα.) - για να εισαχθούν και να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα, έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον ΕΟΦ.
Η αδειοδότηση των γενοσήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία από κάποια εθνική αρχή της ΕΕ ή από τον ΕΜΑ και προβλέπει εξονυχιστική αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων, όπως επισήμανε ο κ. Τούντας.
Επιπλέον, μετά την αδειοδότηση και κυκλοφορία των φαρμάκων, ο ΕΟΦ διενεργεί εργαστηριακούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις».
Οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ είπαν ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων στην Ελλάδα, με στόχο να φθάσει το 30% το 2012 -ενώ σήμερα στη χώρα καταλαμβάνουν ποσοστό μόλις 18% της αγοράς- προκειμένου να γίνει εναρμόνιση με τις χώρες της ΕΕ, να εξορθολογιστεί η συνταγογράφηση, να μειωθεί η φαρμακευτική σπατάλη και να μειωθεί η σχετική δαπάνη του Έλληνα ασφαλισμένου.
Σημειώνεται ότι τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000, σε επίπεδο συσκευασίας (στοιχεία 2011) σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων