tromaktiko: Η διαδικασία μείωσης του αριθμού των Ελλήνων βουλευτών με βάση το Σύνταγμα της Ελλάδος

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η διαδικασία μείωσης του αριθμού των Ελλήνων βουλευτών με βάση το Σύνταγμα της Ελλάδος



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Μετά από αίτημα πολλών αναγνωστών του TROMAKTIKO, σας ενημερώνουμε για την διαδικασία μείωσης του αριθμού των Ελλήνων βουλευτών με βάση το Σύνταγμα...
Αρκεί η ψήφιση νόμου από την βουλή των ελλήνων,ώστε να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών μέχρι τους 200 και δεν απαιτείται Συνταγματική αναθεώρηση.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, προτείνουν την μείωση του αριθμού των ελλήνων Βουλευτών,για λόγους συμβολικούς σε περίοδο οικονομικής κρίσης και γενικότερης ύφεσης.Κινήματα,ομάδες στο διαδίκτυο και ενεργοί πολίτες ζητούν την μείωση του αριθμού των Βουλευτών,διότι οι περικοπές πρέπει να ξεκινήσουν από την ίδια την εκτελεστική εξουσία,ώστε να πειστούν οι πολίτες για την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η μείωση του αριθμού των ελλήνων Βουλευτών,είναι εφικτή(με τη ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από την βουλή) και προβλέπεται στο Συνταγμά μας.

Συγκεκριμένα,στο άρθρο 51 του Συντάγματος,προβλέπεται η δυνατότητα μείωσης του αριθμού των ελλήνων βουλευτών μέχρι τους 200,χωρίς να απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος.Αρκεί η ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από τους βουλευτές:

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ, Οργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας.

ΤΜΗΜΑ Γ'
Βουλή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
Ανάδειξη και συγκρότηση της Βουλής.
αρθρο 51

1. Ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους.

2. Οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Έθνος.

3. Οι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. Ο νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.

4. Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη της Επικράτεια.

Νόμος μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια.

5. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Νόμος ορίζει κάθε φορά τις εξαιρέσεις και τις ποινικές κυρώσεις.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!