Αφορμή της έντασης στάθηκε το αίτημα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ, αλλά και οι αντιδράσεις για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που προσέδωσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι υπάρχει παραβίαση του άρθρου 73 του Συντάγματος που αφορά τις συντάξεις και ακόμη ότι δεν υπάρχει απολογισμός του εκτελεσθέντος προϋπολογισμού.
Ο κ. Βενιζέλος αντέκρουσε και τα δύο επικαλούμενος για το πρώτο διαφορετική αιτιολόγηση του Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ για το δεύτερο τόνιε πως δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση.
Απαντώντας σε ανάλογα επιχειρήματα κατά της συνταγματικότητας του σχεδίου νόμου που προέβαλαν ο Θ. Παφίλης από το ΚΚΕ και ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος από το ΛΑΟΣ, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα να μην επιχειρούν κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς και να μείνουν στην ουσία του ζητήματος, αναλογιζόμενοι ότι ο άλλος δρόμος είναι η απόλυτη καταστροφή.
«Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και ο ΛΑΟΣ, προτείνουν το αδιέξοδο και δεν πρέπει απλώς να απορριφθεί η πρόταση για αντισυνταγματικότητα, αλλά πρέπει να απορριφθεί η ανεύθυνη και αντιλαϊκή πολιτική που προτείνουν στον ελληνικό λαό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Πάντως, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχέδιου και στα σημαντικότερα άρθρα του.«Άχαρη και ατελέσφορη προσπάθεια συνεχούς διαφοροποίησης που δεν οδηγεί πουθενά, μόνο σε παλαιοκομματικό και δημαγωγικό λόγο» καταλόγισε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, αμέσως μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.
Επίσης ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ζοφερή» την «πρόταση» της Αριστεράς και απευθύνθηκε προς τους πολίτες για να πει ότι εκείνοι είναι που ακούν, αξιολογούν και επιλέγουν, και οι οποίοι, αν και ταλαιπωρημένοι, θα επιλέξουν σωστά.
Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στον κ. Σαμαρά ότι είναι ο «βασικός εκπρόσωπος της αμφιθυμίας» αιτιολογώντας πως έκανε δύο αλλαγές στη στρατηγική του, «υιοθέτησε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και τώρα στρέφεται, επιτέλους, προς την Αριστερά με την
οποία συνέπλεε στην μυωπική κριτική του κατά του μνημονίου».
«Δεν πείθει ο πρόεδρος της ΝΔ. Η βαθύτερη αιτία που είναι δύσπιστοι οι εταίροι μας είναι γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά που λέει ο κ. Σαμαρας και η ΝΔ. Η συνεχής παλινωδία, η αβεβαιότητα και η αλλαγή στρατηγικής δεν μπορεί να διασφαλίσει την πορεία της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
«Θέλουν μια εθνική στρατηγική» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να ζητήσει «ας συνεννοηθούμε επιτέλους, χρειάζεται να λέμε την αλήθεια και να κοιτάμε τον λαό στα μάτια».
Ο κ. Βενιζέλος αντέστρεψε την κριτική που άσκησε ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση Παπανδρέου αναφέροντας πως από το 2008 έχει αρχίσει η ύφεση τότε που κυβερνούσε η ΝΔ και προσθέτοντας πως αν υπήρχε στοιχειώδης διορατικότητα και αίσθηση
ευθύνης με λίγες κινήσεις η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει την ζώνη που αναγκαστήκαμε να μπούμε από το 2010 και μετά.
Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ μετέχει στην ιστορική διαχρονική ευθύνη για την κατάσταση της χώρας και, όπως είπε, έγιναν λάθη και τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Σαμαράς να κρατήσει την όρεξή του γιατί - όπως είπε - το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το ποιος θα κυβερνήσει, καταλογίζοντάς του «παραδοσιακή, παλαιοκομματική και αδιέξοδη ματαιοδοξία». Ανέφερε δε πως το θέμα της αυτοδυναμίας που έθιξε ο κ. Σαμαράς δεν εναρμονίζεται με τις συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα. Τέλος ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι τα πράγματα είναι και θα είναι δύσκολα.
«Τώρα αποκτούμε μεν ένα ασφαλές πλαίσιο αλλά θέλει δουλειά, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αλήθεια και συναίνεση» είπε, προσθέτοντας «αλίμονο αν η χώρα ξανακυλήσει στον αδιέξοδο δρόμο της κλασικής παλαιοκομματικής προσέγγισης».
tanea.gr