Εν προκειμένω, καλό είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν υπόψη τους ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης, μέσω ποσοστώσεων, που θέσπισε ο υπουργός και του οποίου η εφαρμογή ξεκινά, εφαρμόστηκε στην Microsoft και απορρίφθηκε ως αντιπαραγωγικό.
Υπενθυμίζεται ότι με το ανθρωποφαγικό πλαίσιο αξιολόγησης του κ. Μητσοτάκη, το 25% των υπαλλήλων θα βαθμολογείται υποχρεωτικά με βαθμούς 9-10, το 60% με βαθμούς 7-8 και το υπόλοιπο 15% θα παίρνει «κάτω από τη βάση» δηλαδή 1-6. Όπως προειδοποιούν εκπρόσωποι των υπαλλήλων, οι «χαμηλά βαθμολογούμενοι» απειλούνται με το ενδεχόμενο απόλυσης. Είναι γνωστές οι προθέσεις του υπουργού για «λιγότερο δημόσιο» τόσο σε δομές, όσο και σε προσωπικό, ενώ η συνέχιση των υποχρεωτικών μετακινήσεων μέσω του μηχανισμού κινητικότητας εγκυμονούν αντίστοιχους κινδύνους.
Οπότε, λοιπόν, οι «υποψήφιοι» προς απομάκρυνση υπάλληλοι θα επιλεχθούν μέσω ενός συστήματος το οποίο η ίδια εταιρεία του Bill Gates έκρινε αντιπαραγωγικό, καθώς ικανοί υπάλληλοι, παρά τα υψηλά προσόντα και τις ικανότητές τους, κρίνονταν αναγκαστικά μέτριοι και επιπλέον, δημιουργούνταν ένας εσωτερικός ανταγωνισμό μεταξύ των συναδέλφων.
Η Microsoft απέρριψε το συγκεκριμένο σύστημα το 2013. Η επόμενη κίνησή της ήταν να εστιάσει στην ομαδική εργασία και τη συνεργασία, παράλληλα με την ατομική εξέλιξη του καθε υπαλλήλου. Αντιθέτως ο Έλληνας υπουργός συνεχίζει ακάθεκτος. Οι ανησυχίες των υπαλλήλων ότι το δικαίωμά τους στην εργασία θα εξαρτάται ουσιαστικά από έναν, συνηθώς με κομματικά κριτήρια τοποθετημένο, προϊστάμενο ο οποίος θα επιλέγει με υποκειμενικό, εν μέρει, τρόπο, ποιοι θα «μπουν» σε ποια κατηγορία, ενισχύεται.