tromaktiko: Στο χάρτη του Διεθνούς Δικτύου Πρότυπων Δασών φιλοδοξεί να μπει ο δήμος Γρεβενών

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Στο χάρτη του Διεθνούς Δικτύου Πρότυπων Δασών φιλοδοξεί να μπει ο δήμος Γρεβενών



Αποτελεί τεράστιο δασικό πλούτο για την Ελλάδα και σύντομα φιλοδοξεί να ανακηρυχθεί σε «πρότυπο δάσος», γεγονός που θα συμβάλει...
στην αειφόρο διαχείρισή του. Ο εθνικός δρυμός Βάλια Κάλντα, αλλά και γενικότερα ολόκληρος ο δήμος Γρεβενών ευελπιστεί να επιλεγεί ως «Πρότυπο Δάσος», μετά την κατάθεση σχετικού φακέλου υποψηφιότητας στο Διεθνές Δίκτυο Πρότυπων Δασών.

«Ο νέος δήμος Γρεβενών πληροί όλες τις προϋποθέσεις που χρειάζεται ένα Πρότυπο Δάσος, καθώς «διαθέτει» δάσος στο 45% της συνολικής του έκτασης, παρέχει εύκολη πρόσβαση στην περιοχή μέσω της Εγνατίας οδού, ενώ υπάρχει ο εθνικός δρυμός Βάλια Κάλντα και το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας. Επιπλέον, έχει αναπτυγμένη τη δασοκομία, την παραγωγή μη δασικών προϊόντων όπως τα μανιτάρια, τη βιολογική γεωργία και την κτηνοτροφία και αναρίθμητα και αξιόλογα τουριστικά θέρετρα», εξηγεί ο δασολόγος της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Τσίμπλινας.

Συζήτηση για τα ήδη αναπτυγμένα Πρότυπα Δάση στις διάφορες περιοχές της Μεσογείου, καθώς και οι δράσεις που έχουν γίνει από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αναμένεται να γίνει σήμερα στο πανελλήνιο συνέδριο με τίτλο «Το Πρότυπο Δάσος Γρεβενών», που διοργανώνεται στo πλαίσιo του προγράμματος «FOREST MODEL» της κοινοτικής πρωτοβουλίας Interreg IVB Med.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Τσίμπλινας, ένα πρότυπο δάσος μπορεί να οριστεί ως μια εθελοντική συνεργασία μέσω της οποίας τα άτομα και οι ομάδες που αντιπροσωπεύουν μια ποικιλομορφία αξιών, εργάζονται μαζί προς ένα κοινό όραμα, αυτό της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης μιας περιοχής όπου το δάσος αποτελεί ένα σημαντικό χαρακτηριστικό.

«Αυτό το εταιρικό σχήμα έχει ως στόχο να διαχειριστεί τους δικούς του φυσικούς πόρους με τον πιο βέλτιστο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία, την οικονομική κατάσταση και την πολιτιστική του ταυτότητα, με ένα τρόπο που δεν θα θίγει τις μελλοντικές γενιές», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίμπλινα, αρχικά επιλέχθηκε ως Πρότυπο Δάσος το δασικό σύμπλεγμα Κρανιάς- Μοναχιτίου- Κηπουρείου, αλλά μετά το νεοσύστατο Καλλικρατικό δήμο Γρεβενών αποφασίστηκε να προωθηθεί ως Πρότυπο Δάσος ο νέος δήμος Γρεβενών.

«Επόμενο βήμα μας αποτελεί η κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου του Πρότυπου δάσους Γρεβενών με τη δημιουργία και μιας ιστοσελίδας (www.grevenamodelforest.gr) και η υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας στο διεθνές δίκτυο πρότυπων δασών μέχρι τον Ιούνιο», σημειώνει ο κ. Τσίμπλινας.

Παραγωγή ενέργειας από βιομάζα

Με στόχο την παραγωγή βιομάζας από γεωργικά και δασικά υπολείμματα, ερευνητές από την Ελλάδα συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό έργο BIOCLUS για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πηγών βιομάζας.

Πρόκειται για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Τεχνολογίας & Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ), το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την τοπική βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου «Ζιώγας ΑΕ» που μαζί με τη Φινλανδία, την Ισπανία, τη Σλοβακία και την Πολωνία είναι εταίροι στο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο Bioclus θα αναφερθεί ο ερευνητής του ΕΚΕΤΑ Παναγιώτης Γραμμέλης - (ΙΤΕΣΚ) στο δεύτερο μέρος του σημερινού συνεδρίου που είχε θέμα τη δυνατότητα της ενεργειακής αξιοποίησης των δασικών υπολειμμάτων, ως ένα επιπλέον εισόδημα των τοπικών κοινωνιών και φορέων της περιοχής, καθώς και τη χρήση της δασικής βιομάζας για εφαρμογές τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ. Γραμμέλη, αν και η βιομάζα αποτελεί πλέον περίπου το 3,6% της συνολικής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας παγκοσμίως, εντούτοις στη χώρα μας ελάχιστα έχουν γίνει για την ενεργειακή εκμετάλλευσή της.

Εκτίμηση του ερευνητή αποτελεί το γεγονός ότι η βιομάζα από την ορθολογιστική αξιοποίηση των αγροτικών υπολειμμάτων, όπως και των απορριμμάτων ζώων για την παραγωγή ενέργειας, θα συμβάλει στη φιλική διαχείριση των αποβλήτων, ενώ οι εφαρμογές της βιοενέργειας θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εκτός από τη θέρμανση, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων για την κίνηση οχημάτων και βιοαερίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!