Η διάβρωση των ακτών στο παραλιακό μέτωπο από Κολυμπάρι έως και Πλατανιά υπογραμμίζει ο βουλευτής, έχει προχωρήσει τόσο, ώστε σε αρκετά σημεία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των παραλιακών δρόμων, των οικημάτων, αλλά και των ανθρώπων που προσεγγίζουν την ακτή. Κάτι τέτοιο, είναι φανερό ότι έχει τεράστιο κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, αλλά και επιπτώσεις στο Τουριστικό προϊόν εν γένει, εξαιτίας της υποβάθμισης των παραλιών και των τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων.
Ένα γεγονός το οποίο καταγράφεται ως μια από τις βασικές αιτίες για την απογύμνωση των ακτών, από φερτά υλικά και συνεπώς στην έκθεσή τους στη διάβρωση συνεχίζει ο Χανιώτης πολιτικός, είναι οι παράνομες αμμοληψίες από τους χειμάρρους της περιοχής και από τον ποταμό Ταυρωνίτη.
Η έκταση της παράνομης αυτής δραστηριότητας είναι τέτοια, ώστε, αν αυτή δεν κατασταλεί, οποιαδήποτε παρέμβαση στο φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών θα είναι μάταια και ουτοπική.
Για την προστασία του κόλπου των Χανίων από τη διάβρωση καταλήγει ο κ. Βαλυράκης εκκρεμούν δύο προτάσεις, μια μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μια μελέτη του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ερωτά τον Υπουργό, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προς την κατεύθυνση εφαρμογής ενός σχεδίου δράσης, για την ανάσχεση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών και των αιτίων που το προκαλούν, με γνώμονα πάντα, την αειφορία των συστημάτων των παρακτίων ζωνών.