(αφορά: Απάντηση: Που ζούμε;) τους, τα έκαναν; Σε ποιο βαθμό κατά την γνώμη σου ευθύνεται ο πολίτης για το ότι οι πολιτικοί του, ήταν γεμάτοι ψεύτικες υποθέσεις; Δεν αναιρώ σε καμία περίπτωση και το βάρος που φέρουμε εμείς αλλά αγαπητέ μου, τράβα εσύ και πες στον μεροκαματιάρη πριν ψηφίσει να πάει, να ελέγξει τι του υπόσχονται, να ελέγξει (μαντέψει) από μόνος του πάλι εαν λένε αλήθεια ή ψέματα και εαν θα τα κάνουν. Θεωρείς οτι είναι δουλειά του πολίτη να μαντεύει τον ψεύτη, όταν ακόμη κι να τον βρει, να τον κατηγορήσει τι θα γίνει; Φταίει ο απλος εργαζόμενος που ότι κανάλι και να ανοίξει του αληθοποιούν τα πολιτικά ψέματα οι δημοσιογράφοι; Πως το κρίνεις εσύ, ποιος φέρει ευθύνη.
Οσο για τις κακές συνήθειες που έχουμε ως λαός, ναι αληθεύουν και φέρουμε μεγάλο βάρος, αλλά να εμφανίζουμε αυτήν την μερική ευθύνη ως ταφόπλακα σε όνειρα για ένα καλό μέλλον, δεν επιτρέπεται αγαπητέ μου. Ετσι καταλήγω σε δύο συμπεράσματα. Είτε πιστεύεις ότι το DNA μας είναι ιδιαίτερο και μοναδικό με όλα τα καλά και τα κακά του, ή κατανοείς ότι ο κάθε άνθρωπος όπως τον μάθουν φέρεται (αν δεν σε πείθω, πήγαινε σ' ένα νεογέννητο Ελληνάκι και πες του 'είσαι λαμόγιο, τεμπέλης και φοροφυγάς). Είμαι της δεύτερης άποψης και αυτό το στηρίζω απλά στο ότι στο εξωτερικό οι Ελληνες που πάνε και έχουν πάει, κι ας είναι μεγαλωμένοι στην Ελλάδα, υπακούουν και σέβονται όλους τους νόμους, χωρίς φοροδιαφυγές (εκεί δεν γίνονται) κι όμως ανθίζουν. Οπότε φταίει η κοινωνία μας. Ποιος ευθύνεται γι αυτό; Ποιος ορίζει τους νόμους οπότε ορίζει και την κοινωνία; Ποιος έχει αναλάβει αυτό το τεράστιο έργο;
Στην τελική αγαπητέ μου, ποιος έπαιρνε τα δάνεια από την μεταπολίτευση και μετά και αποφάσιζε που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να φτάσουμε σήμερα να έχουμε μια σθεναρή και αδύναμη οικονομία; Θυμάσαι ποτέ οι εκάστοτε πολιτικοί να μας υποσχέθηκαν κάτι τέτοιο; Εγώ θυμάμαι "Δανία του Νότου" κ.α. όμορφα παραμυθάκια.
Οσο για την χρεοκοπία που αναφέρεις, μάλλον δεν γνωρίζεις καλά τα πράγματα. Μία χώρα, δεν είναι σαν μία εταιρεία που πιστεύεις ή που σε κάναν να πιστεύεις! Μία χώρα όταν χρεοκοπεί, κάνει πρώτα στάση πληρωμών και έπειτα η Παγκόσμια Τράπεζα αναγκαστικά της δίνει δάνεια τα οποία παρακολουθούνται πολύ στενά για να βεβαιωθούν ότι χρησιμοποιούνται για έργα ανάπτυξης, κάτι το οποίο δεν αναφέρεται πουθενά στο μνημόνιο 2 ή το 1. Αν δεν κάνεις κάτι για ανάπτυξη καλέ μου φίλε, πως θα αναζωπυρώσεις την οικονομία σου; Επίσης, αν χρεοκοπήσεις, πλέον μπορείς να διαπραγματεύεσαι με όποιον θέλεις στον κόσμο! Οχι αναγκαστικά με Γερμανούς, Γάλλους που σε ξεφτιλίζουν στις τιμές. Εχεις μια χώρα διαμάντι - χωρίς να υπολογίζεις καν τις προοπτικές πράσινης ενέργειας, ορυκτό πλούτο που έχεις, - και πες μου εσύ ότι ξέρεις ότι Αραβες, Κινέζοι, Ρώσοι και τόσοι άλλοι δεν ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην χώρα μας. Ετσι τα βλέπω κι έτσι νομίζω ότι είναι. Αυτό που βλέπω σε εσένα, είναι όρεξη αλλά και απογοήτευση. Σεβαστό. Αλλά είναι αμαρτία να βγαίνεις και να διαγράφεις μία λύση όταν δεν την γνωρίζεις καθόλου. Συμπεριφέρεσαι δηλαδή ανεύθυνα.
Η ερώτηση που θέλω να σου κάνω εγώ, κι αγνόησε όλες τις άλλες, είναι: Εχουμε 6 δανεια μέχρι τώρα. Με κάθε δάνειο το χρέος μας μεγάλωνε και η κατάσταση χειροτέρευσε. Πες μου που βασίζεις την ελπίδα ότι θα καλυτερεύσουν τα πράματα; Να υποθέσω ότι το στηρίζεις και δεν προτιμάς την χρεοκοπία, επειδή πιστεύεις τους πολιτικούς μας που μας λένε ότι όλα θα πάνε καλά έτσι; Το 2060 περίπου;
Αν σε νοιάζει πραγματικά να δεις εαν το μνημόνιο είναι άξιο εμπιστοσύνης ή όχι, ανέτρεξε μέσα από το google ή το wikipedia, το ιστορικό του ΔΝΤ (IMF) στις χώρες που πήγε τι κατάφερε και θα έρθεις στα λόγια μου.
Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου, τον εκτιμώ.
Αναγνώστης