Αφορμή στάθηκε η άρνηση του Υπουργού να εξαιρέσει, με την έναρξη της συζήτησης, από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις περί αποφυλάκισης όσους βρίσκονται μέσα για αδικήματα που επισείουν ποινή 5-10 ετών.
Ο κ. Παπαιωάννου, αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των δύο κομμάτων υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εκβιάζεται το Σώμα και να τίθενται απειλές τύπου ή το αλλάζεις ή αποχωρούμε. Διευκρίνισε ωστόσο σε ήπιους τόνους ότι ο ίδιος είναι άνθρωπος του διαλόγου και πως αν είναι θα προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο τέλος της συζήτησης «Κατανοώ το θέμα αρχών», είπε, « ούτε κι εγώ θέλω να βγει κανείς από τις φυλακές αλλά οι κρατούμενοι έπρεπε να είναι 9.300, είναι 12.700 και ανά τρίμηνο έρχονται άλλοι 700».
«Είναι θέμα δημόσιας ασφάλειας διαφορετικά ο κ. Σαμαράς δεν θα το έθετε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών κι ενώ υπάρχουν άλλες σημαντικές εξελίξεις», του αντίτεινε ο κ. Δένδιας, «κατανοούμε ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν μπορούμε να υπερβούμε τα όρια και τις αξίες μας αφήνοντας να αποφυλακισθούν καταδικασθέντες για κακουργήματα», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσανθακόπουλος.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επέκρινε πάντως τη στάση αυτή κατηγορώντας τη ΝΔ και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά ότι θέλει να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα. «Το ξεκίνησε αυτό το θέμα χθες βράδυ και το ολοκληρώνει σήμερα σε μία περίοδο που υπάρχουν άλλα σημαντικά ζητήματα σε εξέλιξη. Ανοίξαμε επικίνδυνους δρόμους», σχολίασε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε, «τα κόμματα ας αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό».
http://briefingnews.gr/