Ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος έκανε λόγο για διακριτούς ρόλους με παράλληλους δρόμους, που όμως δεν είναι αντίθετοι και απήυθυνε πρόσκληση για διάλογο. Ωστόσο ο πρόεδρος της Ενωσης των εταιριών κ Γ. Κώτσαλος εξέφρασε τα παράπονα του κλάδου προς την πολιτεία, τονίζοντας με έμφαση
ότι τα βασικά αιτήματα του κλάδου δεν ικανοποιήθηκαν ενώ η αγορά παρουσιάζει συρρίκνωση
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στα μεγέθη του κλάδου το 2011 όπου η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ανήλθε στα 4,97 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 6,8% ( ο κλάδος της ζωής μειώθηκε κατά το 7,7 και οι κλάδοι των γενικών ασφαλίσεων είχαν πτώση κατά 6,1%).
Ειδικότερα, σχετικά με τα αιτήματα του κλάδου ο κ Κώτσαλος επισήμανε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ενιαία και αδιαίρετη εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να υπάρχουν τιμολογιακές παρεμβάσεις, να αναγνωριστεί ο συμπληρωματικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιρειών στο τομέα των συντάξεων, να υπάρξει συνεργασία με την Πολιτεία στον τομέα της υγείας για έλεγχο του κόστους υγείας, ΣΔΙΤ και απελευθέρωση των αδειών νοσοκομείων και πρωτοβάθμιας φροντίδας, να ελεγχθεί το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων και να να υπάρξει «αντικειμενικοποίηση» των μη οικονομικής φύσης ζημιών.
Σχετικά με την εποπτεία του κλάδου ο κ. Χ. Βογιατζής, διευθυντής της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης είπε ότι το 2011 έγιναν 155 έλεγχοι και το 2012 οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εστιάζοντας στην ελεύθερη περιουσία των εταιρειών και στα εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια, ενώ αυξήθηκε κατά 30% το ποσό των προβλέψεων του κλάδου. Κι όπως είπε γίνεται προσπάθεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για σταδιακή απορρόφηση της αποτίμησης των ομολόγων σε τιμές αγοράς την στιγμή της ένταξης στη συμφωνία Solvency II.