Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΓΓ, "αντάλλαξαν απόψεις για τις διαπραγματεύσεις και είχαν μία παραγωγική συζήτηση για την πορεία προς τα εμπρός, υπό το φως της έναρξης των συνομιλιών στις 11 Φεβρουαρίου". Ο Μπαν Γκι-μουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, "προέτρεψε τον κ. Ερογλου να διατηρήσει την τρέχουσα δυναμική στις συνομιλίες, μαζί με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη".
Ο ΓΓ επαναβεβαίωσε για τη συνεχιζόμενη προσωπική του επίβλεψη και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τις πλευρές στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους και μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο κ. Ερογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνομιλία, επισημαίνοντας ότι ο ΓΓ είναι πολύ εστιασμένος στις διαπραγματεύσεις και "ενθαρρύνει αμφότερες τις πλευρές σε σύντομη διευθέτηση του κυπριακού", κάτι που - όπως είπε - είναι κι η επιθυμία της Τουρκοκυπριακής πλευράς.
"Ασφαλώς για να βρούμε τη διευθέτηση είναι σημαντικό οι πλευρές να υποβάλλουν προτάσεις οι οποίες είναι αποδεκτές από την άλλη πλευρά που κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς πράττουμε σύμφωνα 'μ` αυτή την κατανόηση'", είπε.
Ο κ. Ερογλου αναφέρθηκε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε πάνω στο κοινό ανακοινωθέν και στην συνάντηση που ακολούθησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
"Εχουμε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, υποβάλλουμε εποικοδομητικές προτάσεις, υποβάλλουμε γεφυρωτικές προτάσεις κι ο στόχος μας παραμένει η εξεύρεση διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος στον συντομότερο δυνατό χρόνο".
Ανέφερε επίσης ότι σ` αυτό έχουν την υποστήριξη του ΓΓ, ο οποίος ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές και επανέλαβε πως από τη συνάντηση απεκόμισε πως ο κ. Μπαν "είναι πλήρως εστιασμένος, παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις και υποστηρίζει μία σύντομη διευθέτηση".
Σε ερώτημα σχετικό με τις δηλώσεις που έκανε πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, περί αβύσσου που χωρίζει τις απόψεις των δύο πλευρών, ο κ. Ερογλου ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός.
"Το όλο νόημα των διαπραγματεύσεων είναι να γεφυρώσουμε τα χάσματα κι όπως ανέφερα προς της αναχωρήσεώς μου, ασφαλώς έχουμε πρόσφατα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιό τους προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να βρούμε μια συνολική διευθέτηση στο συντομότερο δυνατό χρόνο", είπε ο Τ/Κ ηγέτης.
Συνέχισε λέγοντας ότι "άποψή μας είναι ότι είναι δυνατή η διευθέτηση εντός αυτού του έτους και μπορούμε να οριστικοποιήσουμε τη διευθέτηση και να τη θέσουμε σε χωριστά δημοψηφίσματα στο 2014".
Απαντώντας σε ερώτημα ο κ. Έρογλου είπε πως δεν συζήτησε με το ΓΓ το θέμα του φυσικού αερίου, ανέφερε πάντως ότι είναι ασφαλώς θέμα που σχετίζεται "και με τους δύο λαούς στο νησί της Κύπρου και θα συνεχίσουμε να εγείρουμε το θέμα με τους Ελληνοκυπρίους ομολόγους μας".
Σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την αναλογία εποίκων -Τουρκοκυπρίων κι αν το θέμα του συνεχιζόμενου εποικισμού έχει μέχρι στιγμής εγερθεί στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ερογλου είπε πως δεν αποδέχεται οιαδήποτε διάκριση μεταξύ των "υπηκόων".
"Δεν αποδεχόμαστε διάκριση και δεν θα συζητήσουμε αυτό το θέμα, δεν αποδεχόμαστε οιαδήποτε διάκριση μεταξύ των υπηκόων (πολιτών) μας", είπε.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχείρησε να φέρει ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου, είπε, "έρχονται άτομα απ` όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά όλοι είναι πολίτες των ΗΠΑ".
"Δεν είναι δυνατόν, ούτε στην Κύπρο, ούτε οπουδήποτε στον κόσμο, να υπάρξει διάκριση μεταξύ των πολιτών. Κι όλοι οι πολίτες μας στην Κύπρο, στην βόρεια Κύπρο, έχουν εγγυημένη υπηκοότητα σύμφωνα με `σύνταγμά` μας και δεν μπορεί να υπάρξει καμία διάκριση", κατέληξε ο Τ/Κ ηγέτης.