tromaktiko: Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για την ελληνική οικονομία και η «βλακεία» των ευρωπαίων που επιστρέφει και απειλεί την ευρωζώνη...

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για την ελληνική οικονομία και η «βλακεία» των ευρωπαίων που επιστρέφει και απειλεί την ευρωζώνη...



Συνεχίζεται το σκηνικό συνεχών διαπραγματεύσεων για την ελληνική οικονομία, αφού σήμερα αναμένεται να...
πραγματοποιηθεί η σύσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των 3 πολιτικών αρχηγών, όπου και αναμένονται τελικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα η προσοχή θα είναι στραμμένη στις τελικές ανακοινώσεις για το νέο σκληρό πακέτο μέτρων, μέτρα τα οποία αναμένεται, σε συνάρτηση τα όσα αναφέρουμε εδώ και μήνες, να συμβάλουν στη συνέχιση του φαύλου κύκλο της ελληνικής οικονομίας, γεννώντας τους επόμενους μήνες την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για να επιλυθούν οι επιπτώσεις και η νέα μαύρη τρύπα που θα δημιουργήσουν στον προϋπολογισμό η νέα πολιτική λιτότητας και οι νέες παρεμβάσεις στην οικονομία. Αναφορικά με τις αποφάσεις, με πολλά από τα σημεία να έχουν πλέον ξεκαθαρίσει, μεγάλης σημασίας για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπου τελικά φαίνεται μεν να προωθείται μια συνδυαστική λύση, αλλά με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους για τις τράπεζες (σε σχέση με τα όσα ήταν γνωστά τους τελευταίες μήνες). Πέραν των τελικών αποφάσεων που αφορούν την ελληνική οικονομία σήμερα θα ασχοληθούμε και με τη συνέχιση της εσφαλμένης πολιτικής της Ε.Ε. και κυρίως του Βερολίνου, όσο αφορά την εμμονή στην ακραία λιτότητα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες και κυρίως την Πορτογαλία, χώρα η οποία φαίνεται να βρίσκεται ακριβώς στα χνάρια της Ελλάδας. Έτσι τα μέτρα αυστηρής λιτότητας τα οποία έχουν αποφασιστεί τους τελευταίους μήνες, καθ’ υπόδειξη της Τρόικας απλά στραγγαλίζουν την πορτογαλική οικονομία, με αδυναμία επίτευξης του οποιουδήποτε στόχου έχει τεθεί, ενώ την ίδια ώρα όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι είναι προ των πυλών μια αναδιάρθρωση του Πορτογαλικού χρέους. Μάλιστα το εν λόγω σχέδιο φαίνεται να σιγοντάρει εδώ και μήνες η Γερμανία, σε πλήρη αντίθεση με τα όσα δήλωνε, χαρακτηρίζοντας την ελληνική υπόθεση μοναδική. Μάλιστα, από αυτή την αυτοκτονική (για την Ε.Ε.) λογική της Γερμανίας, κρατάμε δύο μεγάλους κινδύνους. Πρώτον, την πιθανότητα το χρέος των ευρωπαϊκών χωρών να καταστεί μελλοντικά (με ελάχιστες πλέον εξαιρέσεις) ως τελείως αναξιόπιστο, απομακρύνοντας τους επενδυτές από μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων, κάτι το οποίο, σε ένα βαθμό, ήδη συμβαίνει. Μάλιστα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να τεθεί σύντομα θέμα αναδιάρθρωσης χρέους και στην Ιταλία, ειδικά όσο η Γερμανία συνεχίζει να μπλοκάρει ριζοσπαστικές λύσεις αντιμετώπισης της κρίσης, που φαίνεται να έχουν έτοιμες η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Δεύτερον, δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για το μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει η λογική αυτής της ακραίας λιτότητας να οδηγήσει σε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, ένας κίνδυνος, ο οποίος κατά την άποψη μας δεν έχει σταθμιστεί σωστά από τα κέντρα των αποφάσεων της Ε.Ε. και ειδικά τη Γερμανία.

Στα πιο χρηματιστηριακά ζητήματα, η μεγάλη μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί, με τις τραπεζικές μετοχές να συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, εν αναμονή των τελικών, από ότι όλα φαίνεται, ευνοϊκών αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συγκεκριμένα, οι τελευταίες πληροφορίες (σε αντίθεση με αυτές οι οποίες υπήρχαν όταν γράφονταν το χθεσινό σχόλιο) κάνουν μεν λόγο για ένα μικτό τρόπο στήριξης των τραπεζών (έκδοση κοινών, προνομιούχων και μετατρέψιμων ομολόγων), αλλά με πιο ευνοϊκούς όρους. Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις, για να έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα, ενώ σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε δύο βασικές επισημάνσεις. Πρώτον, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για έναν πιο ήπιο τρόπο ανακεφαλαιοποίησης (πράγμα και το πιο πιθανό), θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να ξαναδούν τα χαμηλά τα οποία είχαν κάνει προσφάτως (εφόσον φυσικά αποφευχθεί μια ακραία αρνητική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία, κατά τους επόμενους μήνες). Βέβαια από την άλλη πλευρά, θεωρούμε ότι είναι λάθος να πιστέψει κανείς ότι δε θα υπάρξουν νέα προβλήματα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τραπεζών σημαντικά κατά την περίοδο της ανακεφαλαιοποίησης, αν και θα επαναλάβουμε σίγουρα ότι αυτά θα είναι εξαιρετικά μικρότερα από αυτά τα οποία θα υπήρχαν σε περιπτώσεις που η ανακεφαλαιοποίηση γίνονταν με διαφορετικό τρόπο (σίγουρα έχει απομακρυνθεί η πιθανότητα ιρλανδοποίησης των ελληνικών τραπεζών). Σε κάθε περίπτωση, αν δεχθούμε ότι θα υπάρξει κάποια βελτίωση του ελληνικού προβλήματος, ειδικά μετά την ολοκλήρωση του PSI+, οι επενδυτές θα είναι λάθος να αφήσουν στο περιθώριο μετοχές εταιρειών (μη – τραπεζικών), με πολύ καλό σετ θεμελιωδών και φθηνών αποτιμήσεων, ειδικά στα τρέχοντα επίπεδα του Χ.Α. (ουσιαστικά χαμηλό 15 - 20 ετών).

Η «βλακεία» των ευρωπαίων που οδηγεί στον όλεθρο την ευρωζώνη …. Πορτογαλία η επόμενη μοναδική περίπτωση…..

Σε αυτό το σημείο θα επιστρέψουμε και πάλι στην κρίση χρέους στην Ε.Ε. και την Πορτογαλία, με δεδομένο ότι θεωρείται όλο και πιο πιθανό, αν όχι σίγουρο, να έχουμε σύντομα μια αναδιάρθρωση του χρέους, στα πρότυπα του ελληνικού PSI+. Μάλιστα, αυτό είναι ξεκάθαρο ότι πέραν των επιπτώσεων που θα έχει στην Πορτογαλία, θα προκαλέσει ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία της Ε.Ε. (λαμβάνοντας υπόψη κανείς ότι η ελληνική υπόθεση έχει επανειλημμένως χαρακτηριστεί μοναδική από τη Γερμανία). Επίσης, είναι σίγουρο ότι μια τέτοια απόφαση θα πυροδοτήσει έκρηξη ανησυχίας στις αγορές, με επίκεντρο του προβληματισμού τον χρηματοοικονομικό κλάδο και με μεγάλο ερωτηματικό με το μέλλον του χρέους της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας. Μάλιστα, όσον αφορά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του πορτογαλικού χρέους, χαρακτηριστικά είναι τα χθεσινά δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η Πορτογαλία βολιδοσκοπεί διακριτικά διεθνείς οικονομικούς συμβούλους για τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με ορισμένους κύκλους η Πορτογαλία θα πρέπει να ακολουθήσει ανάλογη πορεία με αυτήν της Ελλάδας, εννοώντας τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο εθελοντικό κούρεμα ομολόγων. Πέραν όμως αυτού του δημοσιεύματος, θα θυμίσουμε ότι σχετικές δηλώσεις για τις πιθανές θετικές επιπτώσεις ενός κουρέματος στην πορτογαλική οικονομία είχε κάνει πριν από μερικές εβδομάδες ο πορτογάλος πρωθυπουργός. Τέλος, θα θυμίσουμε ότι το σχέδιο ενός μαζικού κουρέματος, σε ολόκληρη την ευρωζώνη ήταν ουσιαστικά από την αρχή της κρίσης στα μυστικά σχέδια της Α. Μέρκελ, παρά τις όποιες αντιφατικές δηλώσεις τους τελευταίους μήνες.
greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!