tromaktiko: Λαστιχένιες ασπίδες «θα έκαναν τα κτίρια αόρατα για τους σεισμούς»

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Λαστιχένιες ασπίδες «θα έκαναν τα κτίρια αόρατα για τους σεισμούς»



Μια λαστιχένια ασπίδα που θα κάνει τα κτίρια «αόρατα» στα σεισμικά κύματα προτείνουν Βρετανοί επιστήμονες ως λύση προστασίας των ευαίσθητων εγκαταστάσεων από τους σεισμούς.
Η ιδέα, η οποία βασίζεται στις ίδιες αρχές με αυτές του «αόρατου μανδύα» που καλύπτει αντικείμενα από τα κύματα του φωτός, βρίσκεται ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο, οι εμπνευστές της όμως ελπίζουν ότι θα την υλοποιήσουν στο κοντινό μέλλον.

Ασπίδα από τα σεισμικά κύματα

Ερευνητές της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανακάλυψαν με θεωρητικά μοντέλα ότι αν ορισμένα μέρη ενός κτιρίου καλυφθούν με καουτσούκ πεπιεσμένο με ειδικό τρόπο, τα σεισμικά κύματα που ταξιδεύουν στο έδαφος δεν «βλέπουν» το οικοδόμημα. Ως αποτέλεσμα, περνούν γύρω από τη δομή του σαν αυτό να μην υπάρχει αφήνοντάς το ανέπαφο από τον σεισμό.

Οι επιστήμονες βασίστηκαν στις ίδιες αρχές με αυτές των προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη ενός «αόρατου μανδύα» ο οποίος θα κρύβει αντικείμενα από τα κύματα του φωτός κάνοντάς τα αόρατα.

Κατόρθωσαν όμως να τις επεκτείνουν – έστω και θεωρητικά – σε ένα άλλο είδος κυμάτων, τα ελαστικά κύματα των σεισμών. Επίσης, ενώ οι απόπειρες του είδους απαιτούν τη χρήση μεταϋλικών (υλικών με ιδιότητες που δεν συναντώνται στη φύση) εδώ το «φαινόμενο του μανδύα» επιτυγχάνεται με ένα απλό υλικό καθημερινής χρήσης.

Σημαντική καινοτομία

Η επέκταση των αρχών αυτών και σε άλλου είδους κύματα εκτός από αυτά του φωτός (όπως π.χ. τα ηχητικά) αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από τους επιστήμονες και για τον λόγο αυτό η ανακάλυψη των μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ θεωρείται σημαντική, πόσω μάλλον δε εφόσον υπόσχεται προστασία από φυσικές – και όχι μόνο – καταστροφές.

«Δείξαμε θεωρητικά ότι πιέζοντας εκ των προτέρων ένα φυσικά διαθέσιμο υλικό – το καουτσούκ – επιτυγχάνεται κάλυψη από ένα συγκεκριμένο τύπο ελαστικών κυμάτων. Η ομάδα μας τώρα εργάζεται σκληρά για την ανάπτυξη γενικότερων θεωριών και την κατανόηση του πώς αυτή η θεωρία μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη» δήλωσε ο Γουίλιαμ Παρνέλ, επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society A».

Αν οι προσπάθειες επιτύχουν, ο αντισεισμικός «αόρατος μανδύας» τους θα προσφέρει όπως τονίζουν πολύτιμη προστασία σε «ευαίσθητα» κτίρια όπως οι πυρηνικοί σταθμοί, οι πυλώνες της ΔΕΗ ή οι κυβερνητικές υπηρεσίες, όχι μόνο από τις σεισμικές δονήσεις αλλά και από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!