tromaktiko: Εμπορική συνεργασία Αθήνας – Μόσχας

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Εμπορική συνεργασία Αθήνας – Μόσχας



Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ορ­γανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώ­σεων και του ρωσικού αντίστοιχου φορέα EXIAR (Russian Agency for... Export Credit and Investment Insurance) θα υπογραφεί σύ­ντομα και μάλιστα σε μια χρονιά σημαντικής αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Βασίλης Λάζαρης.

Ο Β. Λάζαρης βρέθηκε στη Μόσχα καλε­σμένος του νεοπαγούς ρωσικού οργανι­σμού, ο οποίος διοργάνωσε το πρώτο του συνέδριο για τις «διεθνείς πρακτικές και τους νέους ορίζοντες» στις ασφαλίσεις των εξαγωγών, από κοινού με τη ρωσική εξα­γωγική τράπεζα VneshTorgBank. Στο πλαίσιο αυτού του συνεδρίου η ελλη­νική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επί­σημη επίσκεψη στα γραφεία του EXIAR, όπου συζητήθηκε αναλυτικά η διαδικασία προετοιμασίας για τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Το μνημόνιο συνεργασίας θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή εμπορικών πληροφοριών, συνεργασία από πλευράς νομικών υπηρε­σιών σε περίπτωση που υπάρχουν αποζημιώσεις στη ρωσική αγορά, ενώ τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων και οι δυνατότητες συνεργασίας ως προς την οργάνω­ση των τεχνικών συστημάτων του EXIAR. «Οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία είναι ιδιαίτερα αυξημένες τη φετινή χρονιά σε ποσοστό γύρω στο 40% σε σχέση με πέρυ­σι, με το μεγαλύτερο μέρος τους να είναι οι εξαγωγές γουναρικών. Ο ΟΑΕΠ μπορεί να ασφαλίσει αυτές τις εξαγωγικές πιστώσεις για τη ρωσική αγορά δίνοντας τη δυνατό­τητα στους Έλληνες εξαγωγείς να απευ­θυνθούν σε μια μεγάλη, δυναμική αγορά, όπως η ρωσική, χωρίς να έχουν τον φόβο της υπερημερίας ή της αφερεγγυότητας από τους Ρώσους αγοραστές», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Β. Λάζαρης, προαναγγέλλοντας διαρκώς μεγαλύτερη ενεργοποίηση του Οργανισμού στη ρωσική αγορά.

«Για να βοηθήσουμε ακόμη περισσότε­ρο τις εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις θέλουμε να ανοίξουμε τη ρωσική αγορά, να προσφέρουμε περισσότερες εμπορικές πληροφορίες για τους Ρώσους αγοραστές για να έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε μεγαλύτερα πιστωτικά όρια στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις», κατέληξε ο Β. Λάζαρης δηλώνοντας αισιόδοξος για τις περαιτέρω προοπτικές των ελληνικών εξα­γωγών στη μεγάλη αγορά της Ρωσίας.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!