και τα μεγαλύτερα χρέη, ενώ σαφής είναι ο προσανατολισμός ώστε η χρηματοδότηση των κομμάτων να παραμείνει κρατική προκειμένου να μην υπάρξει εξάρτηση από τους οποιουσδήποτε δωρητές.
Αυτό προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που μελετά το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, αυτή τη φορά παρουσία και των οικονομικών τους εκπροσώπων. Ο κ.Σπυρόπουλος από το ΠΑΣΟΚ πρότεινε και ο κ. Σκορδάς από τη ΝΔ συμφώνησε, να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τα δύο μεγάλα κόμματα που έχουν εκχωρήσει την ετήσια χρηματοδότησή τους ως εγγύηση στις τράπεζες να λαμβάνουν το 60% της χρηματοδότησης και το υπόλοιπο 40% να κατευθύνεται στις τράπεζες με επιτόκιο καλής πίστης.
Ανάλογη σύμπνοια ιδεών φαίνεται να προκύπτει και στο πως θα υπολογίζεται η κρατική χρηματοδότηση με κοινή συνισταμένη την διατήρηση του ποσοστού ένα τοις χιλίοις και βάση των πραγματικών εσόδων του προηγούμενου έτους και όχι των προβλεπόμενων εσόδων του επόμενου χρόνου. Μάλιστα ο κ. Σκορδάς εκτίμησε ότι το «ένα τοις χιλίοις» δεν επηρεάζει και την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Στο αντίποδα ο ΛΑΟΣ ( κ. Σκανδαλάκης ) υπενθύμισε δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις επισημαίνοντας παράλληλα ότι «συζητά το θέμα της αναπροσαρμογής της χρηματοδότησης».
Σε επίπεδο αριστερών παρατάξεων το ΚΚΕ (Κ. Χαλβταζής ) υπογράμμισε ότι δεν θα δώσει λίστα με ονόματα κομματικών μελών και φίλων στις υπηρεσίες ασφαλείας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ( κ. Βίτσας) είπε ναι στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης αρκεί τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικούς σκοπούς.
Από την πλευρά των Οικολόγων πρασίνων ο κ. Κρομμύδας ζήτησε να εξεταστεί το θέμα της χρηματοδότησης από μηδενική βάση.
briefingnews.gr