απαγόρευση όλων των καταδυτικών δραστηριοτήτων στη λιμενική περιοχή Λάρνακας, η οποία περιλαμβάνει και το παγκοσμίως γνωστό ναυάγιο «Ζηνοβία».
Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι η ενέργεια της Αρχής Λιμένων «θυμίζει αυτό που λέγεται πως "όταν δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε κάτι απλώς το απαγορεύουμε". Αυτή η απαγόρευση έχει να κάνει με την τουριστική ανάπτυξη της Λάρνακας και με το τουριστικό της προϊόν. Το θέμα των καταδύσεων είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχει η Λάρνακα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες άτομα τα οποία προγραμματίζουν να κάνουν καταδύσεις στο "Ζηνοβία" τον Μάρτιο και δεν θα μπορέσουν», είπε.
Εξήγησε ότι η όλη ενέργεια της Αρχής Λιμένων «μας δημιουργεί και κάποιες υπόνοιες για δυσμενή διάκριση. Το γεγονός ότι υπάρχουν άλλες περιοχές της Κύπρου που θέλουν να βυθίσουν σκάφη για να προσελκύσουν τουρισμό για καταδύσεις και ενώ η Λάρνακα υπερείχε σ’ αυτό το σημείο, ερχόμαστε να απαγορεύσουμε τις καταδύσεις στο "Ζηνοβία" προφασιζόμενοι νομικούς λόγους οι οποίοι μπορεί να μην έχουν ουσία» είπε. Ωστόσο συνέχισε «το θέμα είναι ότι έπρεπε να υπάρξει προσυνεννόηση και είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση η οποία να μην είναι τόσο απαγορευτική και τόσο τιμωρητική για το τουριστικό προϊόν της Λάρνακας».
Κληθείς να αναφέρει τι μέτρα θα λάβει ο Δήμος Λάρνακας στην απόφαση της Αρχής Λιμένων, ο κ. Λουρουτζιάτης είπε ότι «αυτή τη στιγμή τα μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι περιορισμένα πέραν από τον διάλογο. Έχουμε προσπαθήσει να περάσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας και στην Αρχή Λιμένων γιατί δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η υπόθεση», κατέληξε.
Σημειώνεται ότι μόνο για τον μήνα Μάρτιο περίπου τέσσερις χιλιάδες άτομα ήταν προγραμματισμένο να κάνουν καταδύσεις στο ναυάγιο «Ζηνοβία» ενώ για ολόκληρο τον χρόνο υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα ανερχόταν στις 40 χιλιάδες.