Μετά τα αρχικό στάδιο που είναι: πόνος, αίσθημα τάσης, βάρους και καψίματος στα πόδια καθώς επίσης και κράμπες, ακολουθούν η εμφάνιση μικρών κιρσών ή ευρυαγγειών (μικρά κόκκινα επιφανειακά φλεβίδια) και η εμφάνιση οιδήματος (πρησμένα πόδια). Στα επόμενα στάδια αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις με μια χαρακτηριστική μελάχρωση του δέρματος. Μακροπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας φλεβικού έλκους με τις παρελκόμενες επιπλοκές του που μπορεί να σημαίνουν και ακρωτηριασμό του άκρου.
Σύγχρονη μάστιγα οι φλεβικές παθήσεις
Οι φλεβικές παθήσεις θεωρούνται σήμερα μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας. Το 50% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως έχει κάποια μορφή φλεβικής ανεπάρκειας ενώ το 15% έχει κλινικά σημαντική φλεβική ανεπάρκεια που χρήζει θεραπείας.
Σε ποσοστό 70-80% η πάθηση οφείλεται στην κληρονομικότητα και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (18-44 ετών). Στις γυναίκες οι ορμονικές μεταβολές, η κύηση και η λοχεία αποτελούν ανεξάρτητους αιτιολογικούς παράγοντες. Περίπου το 20% των γυναικών χωρίς παιδιά παρουσιάζουν πρωτοπαθείς κιρσούς, ενώ μετά από κάθε κύηση το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά περίπου 10%.
Η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική. Ανάλογα με τον επικρατούντα αιτιολογικό παράγοντα η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής ΧΦΑ συνδέεται βασικά με μία κληρονομική αδυναμία του συνδετικού ιστού του φλεβικού τοιχώματος, που οδηγεί σε βαλβιδική ανεπάρκεια, ενώ στη δευτεροπαθή ΧΦΑ προϋπάρχει άλλο φλεβικό νόσημα.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της νόσου πρέπει να αρχίζει έγκαιρα και να επεκτείνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο τότε που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα. Η θεραπεία περιλαμβάνει γενικά και ειδικά μέτρα. Η απώλεια βάρους και η τακτική άσκηση είναι η βάση της θεραπείας. Η εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, η κινησιοθεραπεία και η λήψη βιοφλαβονοειδών σκευασμάτων και φαρμάκων είναι συντηρητικά μέτρα που συχνά προηγούνται των επεμβατικών μεθόδων θεραπείας. Η σκληροθεραπεία, η θερμοπηξία της φλέβας με λέϊζερ ή ραδιοκύματα καθώς επίσης και η αφαίρεση κιρσών (κιρσεκτομή) αποτελούν τα ειδικά επεμβατικά μέτρα αντιμετώπισης.
Τα βιοφλαβονοειδή είναι ομάδες φυτοχημικών που συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ισχυρών αντιοξειδωτικών, υπάρχουν μόνο στα φυτά και αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους.
Το εκχύλισμα φύλλων κόκκινης αμπέλου είναι ένα φυτικό φαρμακευτικό προϊόν , μη συνταγογραφούμενο το οποίο από το 2010 έχει ενταχθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στον κατάλογο των βοτανικών φαρμακευτικών προϊόντων που μπορούν να πάρουν άδεια κυκλοφορίας. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τη μορφή δισκίων, ζελέ και κρέμας.