Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Μάριος Κάρογιαν παρευρέθηκε χθες βράδυ (4.2.2012) συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, στην ετήσια χοροεσπερίδα του ΔΗΚΟ Αγγλίας στο βόρειο Λονδίνο.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ΄Υπ. Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο κ. Αλέξανδρος Ζήνων με την σύζυγό του, και άλλοι αξιωματούχοι της Υπ. Αρμοστείας, ο Θεοφιλέστατος Τροπαίου Αθανάσιος, οι Βρετανοί ευρωβουλευτές Μαρίνα Γιαννακουδάκη και Τσιάρλς Τάννοκ, η Δήμαρχος Μπάρνετ Λίζα Ράττερ (ελληνοκυπριακής καταγωγής), ο Μπράιν Κόλεμαν, Δημοτικός Σύμβουλος Μπάρνετ και μέλος της Κοινοτικής Συνέλευσης Λονδίνου, ένας από τους καλύτερους φίλους της Κύπρου εκπρόσωποι παραρτημάτων κυπριακών κομμάτων στην Αγγλία και οργανώσεων και άλλοι συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μας.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Αγγλίας κ. Μιχάλης Έλληνας αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ευχαρίστησε τους Βρετανούς πολιτικούς για την βοήθεια που προσφέρουν στην Κύπρο, κυρίως ο ευρωβουλευτής Τσάρλς Τάννοκ για τη προσφορά του εντός της Ε.Ε, στην αντιμετώπιση της τουρκικής προπαγάνδας, ανέφερε ότι το Φόρειν ΄Οφις δεν έχει κανένα ηθικό και νομικό δικαίωμα να εισηγείται την διάλυση της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, εκβιάζοντας με αυτό το τρόπο τους Ελληνοκύπριους να δεχθούν για πολυμερή διάσκεψη για την Κύπρο, δίχως να έχουν επιλυθεί πρώτα όλες οι εσωτερικές πτυχές του προβλήματος. Και ότι η εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαικής ΄Ενωσης δεν είναι και δεν μπορεί να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όπως η Τουρκία και το Φόρειν ΄Οφις μηχανορραφούν.
Ο κύριος Μάριος Κάρογιαν ως ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τους δύσκολους αγώνες της ομογένειας για απελευθέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία χώρα που δεν έχει θετική προσέγγιση προς τον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού. Η πολιτική της Μ. Βρετανίας είπε, δεν συνάδει με τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες, και ως πρόσφατο παράδειγμα έφερε το τι έγινε στο Σ. Ασφαλείας των Η. Εθνών όπου «είδαμε (είπε) μια Μ. Βρετανία να πρωτοστατεί στο να ενισχύσει την τουρκική πολιτική και την απαίτηση της για την σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης… Αν κάποιος αναλύσει την βρετανική πολιτική την τελευταία περίοδο θα βρεί ότι πράγματι η Μ. Βρετανία ακολουθεί μια πολιτική που συνδυάζεται και προσαρμόζεται στις τουρκικές επιδιώξεις», είπε.
Αναφέρθηκε στην επιμονή του Προέδρου Χριστόφια να αγνοήσει τις συστάσεις που του έγιναν στο Εθνικό Συμβούλιο να ζητήσει αναβολή και να μην πάει στο Γκρίντρι. Του είπαν να μην δεχθεί, οδικό χάρτη, επιδιαιτησία, χρονοδιαγράμματα, διεθνή διάσκεψη, και τελικά τα δέχθηκε όλα, ενώ η Τουρκία επιμένει σε πολιτικές που εκ των πραγμάτων θέλουν την Κύπρο να είναι υποχείριό της. Αν κάποιοι ακόμα έχουν αμφιβολία, συνέχισε, για τις επιδιώξεις της Τουρκίας ας διαβάσουν το βιβλίο του αρχιτέκτονα της τουρκικής πολιτικής του κ. Νταβούτογλου ο οποίος λέγει « εμείς ως Τουρκία που θέλουμε να είμαστε όχι μόνο μια μικρή περιφερειακή δύναμη αλλά μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή για να μπορέσουμε να το πετύχουμε χρειαζόμαστε τον έλεγχο της Κύπρου».
Και το χειρότερο, είπε, στην δεύτερη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας πήγε προτού η Τουρκία υλοποιήσει αυτά για τα οποία υποσχέθηκε. ΄Οτι δηλαδή θα έδιδε στοιχεία και πληροφορίες σε ότι αφορά στο περιουσιακό, το εδαφικό, στους εποίκους. Πήγε είπε, χωρίς προετοιμασία, ενώ ήταν γνωστό ότι θα πήγαινε εκεί και τα αποτέλεσμα θα ήταν προσχεδιασμένα, ένα τμήμα της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, Ντάουνερ και Πάσκο θα καθόριζαν το παιχνίδι
Διζωνική – Δεν ξέρουμε τι θέλουμε
Η Τουρκία ξέρει τι θέλει, είπε, το μεγάλο ερώτημα είναι εμείς, ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε; Κατά την άποψη μου, ΟΧΙ.
«Ένα από τα γενικά και αόριστα που λέμε συνήθως, λειτουργική βιώσιμη λύση, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αν με ρωτήσετε, και το είπα στο Εθνικό Συμβούλιο πολλές φορές, ο κάθε ένας από μας να πεί ποια είναι η λύση που φαντάζεται, τους είπα είμαστε περίπου 20 άτομα, 20 διαφορετικές προτάσεις θα καταθέσουμε.
Γι΄αυτο λοιπόν μετά από πολλές συζητήσεις, έχουμε καταλήξει ότι θα υπάρξει διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ίσως και περισσότερη αν χρειαστεί, όπου τελικά θα καταλήξουμε ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ. Τι επιδιώκουμε, σε τι στοχεύουμε… και να ξεκαθαρίσουν μια και έξω οι όροι, τι σημαίνει Διζωνικότητα, τι σημαίνει Δικοινοτικότητα, τι σημαίνει πολιτική ισότητα, τι σημαίνουν οι διάφοροι όροι που μας ταλανίζουν όλη αυτή τη περίοδο, και σημειώστε: αυτό θα γίνει μετά από δύο χρόνια που ήταν εισήγηση του δικού μας κόμματος, πριν δύο χρόνια στο Εθνικό Συμβούλιο, να πάμε και να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους, και να πούμε που συμφωνούμε και που διαφωνούμε και που θέλουμε να πάμε…»
Στην συνέχεια ο κ. Κάρογιαν διερωτήθηκε αν πράγματι είμαστε έτοιμοι για μια διεκδικητική στρατηγική και τακτική. Πώς ξεκινήσαμε το 1974, είπε και που καταλήξαμε να συζητάμε όρους, πλαίσιο που ήταν αδιανόητο πριν κάποια χρόνια με την Τουρκία να μην έχει διαφοροποιήσει ποσώς τις θέσεις της.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη της σοφίας των πολλών και όχι του ενός, την ανάγκη να μιλήσουμε στους ξένους καθαρά και όχι πως θα τους είμαστε αρεστοί και τα καλά παιδιά.
Για το φυσικό αέριο τόνισε ότι χρειάζεται σωστή αξιοποίηση για να μην μετατραπεί ο πλούτος αυτός σε κατάρα, για διεύρυνση συμμαχιών, για γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό άξονα για καλύτερη βοήθεια και στήριξη.
Η οικονομική κατάσταση είναι ανησυχητική είπε, και χρειαζόμαστε ένα ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο για τη λύση του Κυπριακού. Αναφέρθηκε στις υποβαθμίσεις και σε ετεροχρονισμένη προσπάθεια λήψης μέτρων, και τις προσπάθειες που χρειάζονται για να ανατραπεί η ένταξη της Κύπρου στο μηχανισμό γιατί θα είναι ότι το χειρότερο εφόσον τότε θα εξασκηθούν πιέσεις πάνω μας από εκείνους που θα ανοίξουν τους αγωγούς και που θα επιβάλουν τους άξονες αλλά και τις πολιτικές για τη λύση του Κυπριακού. Γιατί θεωρούν την Τουρκία πολύ σημαντική για τις εμπορικές τους συναλλαγές αλλά και για τους γεωστρατηγικούς των σχεδιασμούς
«Θα κλάψουμε επι ερειπίων», είπε αν δεν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά, είναι η ώρα να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας, «πολιτικοί ηγέτες είπε, που αγαπούν το τόπο είναι αυτοί που τολμούν να πουν τα πράγματα με τ΄ονομα τους και ας πληρώσουν τίμημα, πολιτικό, κομματικό, προσωπικό. Είναι η ώρα λοιπόν ναι, που να υπάρξουν ρήξεις με κατεστημένα, ρήξεις με νοοτροπίες, και νομικές που έχουν το τόπο πληγώσει και τραυματίσει. Είναι η ώρα λοιπόν, ναι, αν θέλουμε να προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες να πάρουμε μέτρα έστω και αν υπάρξουν τμήματα του Κυπριακού Ελληνισμού που θα μας επικρίνουν γι΄αυτό. Καλύτερα, και το λέω εμφαντικά, καλύτερα να μας επικρίνουν σήμερα παρά να μας καταριούνται αύριο οι μελλοντικές γενιές. Αν δεν λάβουμε μέτρα, θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, θα είμαστε υπόλογοι στη συλλογική συνείδηση ότι την ώρα που έπρεπε να δουλέψουμε σκληρά και να πάρουμε αποφάσεις λιγοψυχίσαμε, γονατίσαμε, μετρήσαμε άλλου είδους κέρδος όχι το συλλογικό κέρδος..»
΄Οταν ο τόπος μας αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης… την ώρα που ο πολίτης στην Κύπρο αμφιβάλει για την ποιότητα των θεσμών που επιμένει για την ανασυγκρότηση του κράτους μετά αυτά που συνέβησαν στο Μαρί, όταν ο πολίτης απαξιώνει την πολιτική και μας τους πολιτικούς… αρχίσαμε τις συζητήσεις για τις προεδρικές εκλογές; 13 μήνες πριν, τόνισε.
Ο κ. Κάρογιαν είπε ότι το ξεκαθαρίζει, ότι μπροστά στο συλλογικό καλό, για το ΔΗΚΟ δεν μετρά ούτε το προσωπικό ούτε το κομματικό όφελος. Υπέβαλε, είπε πριν λίγες μέρες μια πρόταση, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα επιμείνει μέχρι τέλους ότι πρέπει να μαζευτούν όλοι γύρω από ένα τραπέζι αφήνοντας πίσω τους ψεύτικούς καυγάδες, τις αντιπαραθέσεις τις ανώφελες και τις συγκρούσεις για τάχατες μεγάλες ιδεολογικές συγκρούσεις και διαφορές και να συμφωνήσουν τουλάχιστον στα βασικά θέματα. Το ΔΗΚΟ δεν εξετάζει, είπε, δική του υποψηφιότητα.