tromaktiko: Αναγνώστης αναφέρει πως δεν πρέπει πιστεύετε ότι σας πλασάρουν τα ΜΜΕ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Αναγνώστης αναφέρει πως δεν πρέπει πιστεύετε ότι σας πλασάρουν τα ΜΜΕ



Τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ συνεχεία την εξέλιξη των δημοσκοπήσεως σε όλα τα μεγάλα κανάλια... (MEGA, SKAI, ANT1, NET) και έχω απογοητευθεί . Μα πως γίνεται μετά από όλα όσα έχουν συμβεί ο Ελληνικός λαός να πιστεύει ακόμα στην Ν.Δ και μάλιστα με 27%!!!!.Αυτό που είδα με έβαλε σε μεγάλες υποψίες και αποφάσισα να το ψάξω λίγο το θέμα και να δω αν μπορώ να βρω κάτι σχετικά με το θέμα των δημοσκοπήσεων και πως λειτούργει το σύστημα των εταιριών (Public Issue) που βγάζουν αυτά τα ποσοστά. Μετά από λίγο ψάξιμο κατάφερα να βρω την εξήγηση…
Η Public Issue, δίνει μια εκτίμηση εκλογικής επιρροής και όχι πρόθεση ψήφου. Δηλαδή κάνει εκτίμηση αποτελέσματος. Δεν μας λέει τι ποσοστό απάντησε οτι θα ψηφίσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ. Κάποια στιγμή είχα διαβάσει τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν, όπως τη δημοσιοποιεί η εταιρεία και το συμπέρασμα που έβγαλα είναι οτι οι μετατοπίσεις στο εκλογικό σώμα ενσωματώνονται πιο αργά. Σε μια άλλη εταιρεία αν απαντήσει το 5% οτι θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, τότε η πρόθεση ψήφου θα είναι 5%. Στην Public Issue, όπως οι ίδιοι γράφαν χρησιμοποιούν μια μεθοδολογία με χρονοσειρές κλπ. Στις χρονοσειρές χρησιμοποιείς παλιότερα δεδομένα για να προβλέψουν φαινόμενα του παρόντος και του μέλλοντος.

Αυτό σημαίνει πρακτικά οτι ένα κόμμα που έπαιρνε 40% παραδοσιακά πρέπει για πολλούς μήνες συνεχόμενους να παίρνει μονοψήφια ποσοστά για να αποτυπωθεί αυτό και στην εκτίμηση της Public Issue. Γι' αυτό και το βαρόμετρο ήταν η τελευταία έρευνα που έδωσε το ΠΑΣΟΚ τόσο χαμηλά. Με την ίδια λογική, με αυτή τη μεθοδολογία είναι πρακτικά αδύνατο το άλμα ενός νέου κόμματος, τόσων πολλών μονάδων, όταν τα παλιότερα δεδομένα του κινούνται σε πολύ χαμηλά νούμερα.

Δηλαδή για να βγάλεις εκτίμηση 18% θα πρέπει τα σημερινά δεδομένα να του δίνουν περίπου 25% και με την επίδραση του παρελθόντος της ΔΗΜΑΡ να βγει η εκτίμηση του 18%. Επίσης υπάρχουν ακόμα έρευνες που δίνουν στη ΔΗΜΑΡ ποσοστά της τάξης του 6-7%. Η απόκλιση είναι τεράστια.

Δεν ξέρω αν είναι αναξιόπιστα τα αποτελέσματα, αλλά αντιφατικά είναι σίγουρα. Δεν μπορώ να εκφράσω καχυποψία ή δυσπιστία, γιατί κάτι τέτοιο θέλει αποδείξεις. Μπορώ να πω όμως πως τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά και οτι στις επόμενες εκλογές υπάρχει ένα 50% των ψήφων που ακόμα δεν ξέρουμε που θα πάει. Μπορεί να διασπαρθεί σε πολλές κατευθύνσεις (αποχή, κάποιο από τα "μικρά" κόμματα ή να επανακάμψει κάποιο από τα δύο "μεγάλα").

Στην εικόνα εμφανίζονται τα αρχικά ποσοστά (15/2/2012) χωρίς να έχουν μετρηθεί με χρονίσει…

Σημείωση. Αυτά τα ποσοστά αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% των ψηφοφόρων και όχι ολόκληρης της κοινής γνώμης.
Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!