tromaktiko: Υπεραλίευση: Απώλεια κερδών και θέσεων εργασίας

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Υπεραλίευση: Απώλεια κερδών και θέσεων εργασίας



Ερευνητές από τη Μεγάλη Βρετανία καταγγέλλουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υπεραλίευση υποστηρίζοντας ότι... είναι και δαπανηρή κοστίζοντας 2,7 δισ. λίρες Αγγλίας (3,2 δισ. ευρώ) το χρόνο και 100.000 θέσεις εργασίας.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το ίδρυμα νέων Οικονομικών Ερευνών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ότι το ένα τρίτο των ψαριών που καταναλώνονται στη Βρετανία θα μπορούσαν να σωθούν αν δινόταν αρκετός χρόνος στα αποθέματα για να ανανεωθούν. Σύμφωνα με το BBC την περασμένη εβδομάδα, μια έκθεση υποστήριξε ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας ότι η αλιεία θα μπορούσε να ανακάμψει από το προηγούμενο αφανισμό.

«Η υπεραλίευση είναι κακή για την οικονομία», δήλωσε ο Ρούπερτ Κρίλι ερευνητής περιβαλλοντικής οικονομίας και συντάκτης της έκθεσης.

«Με την υπογραφή τους για τη συνέχιση της υπεραλίευσης οι ευρωπαίοι υπουργοί Αλιείας οδηγούν κάθε χρόνο στην απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων και χιλιάδων θέσεων εργασίας» υποστηρίζει ο Κρίλι.

Η έκθεση, «Η αλιεία σε μετάβαση», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη ρύθμιση της αλιείας με λογικό τρόπο, οι ψαράδες ήταν σε θέση να κερδίσουν περισσότερα χρήματα με λιγότερη προσπάθεια, που επιτρέπει το απόθεμα που πρέπει να διαφυλαχθεί κατά της εκμετάλλευσης.

«Αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ένα μέγεθος για όλους - κάθε τύπος αλιείας είναι διαφορετικός», δήλωσε ο Charlotte Cawthorne, διαχειριστή του προγράμματος θαλάσσιων, μιλώντας στην έναρξη της έκθεσης. Αλλά, πρόσθεσε, «τρία πράγματα είναι απαραίτητα: επιστημονική κατανόηση του οικοσυστήματος, η χρηματοδότηση για τη μετάβαση, και η χρηστή διαχείριση».

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό PLoS One, υποστήριξε ότι οι μισοί από τους αλιείς στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την επιβίωσή τους, ανεξαρτήτως της μείωσης των αλιευμάτων.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!