tromaktiko: Αρχαία Ολυμπία: Τι πήραν μαζί τους οι δράστες

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Αρχαία Ολυμπία: Τι πήραν μαζί τους οι δράστες



Χρειάστηκαν μόλις 7 περίπου λεπτά οι δράστες για να «σηκώσουν» από το Παλαιό Μουσείο αρχαιολογικά ευρήματα και θησαυρούς από...
το Ιερό της Ολυμπίας και όχι μόνο, ανεκτίμητης αξίας. Με τη φύλακα να βλέπει τους ληστές να σπάζουν με μανία της προθήκες με μεγάλη δυσκολία και προσπάθεια και να αρπάζουν άτακτα τα σπουδαία αυτά ευρήματα και να ρίχνουν σε ένα σάκο.

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή που έγινε, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες πήραν 65 εκθέματα, και συγκεκριμένα χάλκινα και πήλινα μικροαντικείμενα όπως ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, καθώς και ένα χρυσό δαχτυλίδι σφραγίδα με παράσταση ταυροκαθαψίων της Μυκηναϊκής περιόδου. το οποίο φαίνεται πως έχει τη μεγαλύτερη αξία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικά τα υπόλοιπα μικροαντικείμενα που εκλάπησαν. «Έχουν κλαπεί 65 μικρά χάλκινα αναθήματα του Ιερού, από αυτά που διαθέτει κατά χιλιάδες το Ιερό της Ολυμπίας», είπε η Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για να συμπληρώσει πως «σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ δυσάρεστη και βαριά μέρα για εμάς, για την αρχαιολογική οικογένεια και για το υπουργείο Πολιτισμού».

Τα κλοπιμαία όπως και όλα τα εκθέματα σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς αγώνες, στους οποίους είναι αφιερωμένο το μουσείο, καθώς και άλλους αθλητικούς αγώνες, αφού το μουσείο διαθέτει και άλλες ενότητες που αφορούν άλλους αγώνες όπως τα Πύθια, τα Νέμεα, τα Ίσθμια.
patrisnews.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!