Το μανιφέστο της πολιτικής αρετής και της εθνικής αξιοπρέπειας παρουσίασε, σε συνέντευξη τύπου, η Λ. Κατσέλη, εν μέσω μύδρων κατά της κυβέρνησης Παπαδήμου και της...
Τρόικας, που τρομοκρατούν το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία με τον εκβιασμό ότι, το «όχι» στο νέο Μνημόνιο σημαίνει έξοδο από το ευρώ και χρεοκοπία.
«Όταν η κοινωνία εκβιάζεται -τόνισε- και δέχεται συνεχώς απειλές και προσβολές, τότε γρήγορα ή αργά εξεγείρεται . Η εξέγερση έχει πολλές εκφάνσεις, όλες εξίσου επικίνδυνες. Η πιο επικίνδυνη για μένα είναι η πλήρης απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών».
Με φρέσκο και καθαρό πολιτικό λόγο, επιστημονικά τεκμηριωμένο, η πρώην υπουργός εξέφρασε την ακλόνητη πεποίθησή της ότι, τα μέτρα που συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση οδηγούν τη χώρα σε επίσημη ή άτακτη χρεοκοπία σε χρόνο επιλογής των πιστωτών μας, όταν δηλαδή έχουν διασφαλιστεί πλήρως τα συμφέροντα των πιστωτών μας και των τραπεζών και έχουν πετύχει να απομονώσουν « το πρόβλημα Ελλάδα» ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο ευρώ και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η Λ. Κατσέλη, ήταν απόλυτα σαφής: «Τα μέτρα που υιοθετούνται προωθούν μια πρωτόγνωρη ανακατανομή οικονομικής δύναμης σε βάρος των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων που εντείνει τη ανισότητες, διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, κάνει την πολιτική διαχείριση του νέου Μνημονίου και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων βαθύτατα προβληματική και υπονομεύει τη δημοκρατία στον τόπο».
Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση της Λούκας Κατσέλη, οικονομολόγου με πολυετή εμπειρία σε διεθνείς διαπραγματεύσεις, ότι είναι εξαιρετικά επίφοβες οι διατάξεις της νέας σύμβασης, κάνοντας ειδική μνεία σε αυτή που αφορά στην παραίτηση από ασυλία όχι μόνο του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας. «Αυτό -είπε- παραπέμπει ευθέως σε δυνατότητα κατάσχεσης όχι μόνο της ιδιωτικής τουλάχιστον περιουσίας του Δημοσίου αλλά και περιουσιακών στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος κάτω από εξαιρετικά περιορισμένες εξουσίες του Έλληνα δικαστή. Σε αυτά είναι πιθανό να συμπεριλαμβάνονται και τα αποθέματα χρυσού του Ελληνικού Δημοσίου που φυλάσσονται εκεί! Η σύμβαση αυτή δεν είναι επομένως μια απλή δανειακή σύμβαση αλλά μια διεθνής σύμβαση που περιορίζει την εθνική κυριαρχία και έπρεπε να κυρωθεί ως τέτοια και μάλιστα με την αυξημένη απαρτία που προβλέπει το Σύνταγμα . Πόσο μάλλον όταν είναι η πρώτη φορά που χώρα της ΕΕ και της Ευρωζώνης υπάγει διεθνή συνθήκη την οποία συνάπτει σε αλλοδαπό δίκαιο και δέχεται να υπαχθεί στη δικαιοδοσία αλλοδαπού δικαστηρίου. H Γερμανία ακόμα και όταν έσφαξε κόσμο αρνήθηκε να παραιτηθεί από την ασυλία της χώρας. Και εμείς το κάνουμε έτσι ελαφρόμυαλα για μια τέτοια σύμβαση;»
Αναφερόμενη η Λούκα Κατσέλη, στην αποδόμηση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι οι μόνοι που θα κερδίσουν είναι οι Τράπεζες, μεγάλα ξενοδοχεία στο χώρο του Τουρισμού, σούπερ μάρκετ και κάποιες προβληματικές επιχειρήσεις που θα μειώσουν το εργατικό τους κόστος για να κρατηθούν στην αγορά ή και να αυξήσουν τα κέρδη τους χωρίς να προσλάβουν πρόσθετο κόσμο. Το πιο πιθανό είναι πως θα μειωθούν κι άλλο οι μισθοί και θα αυξηθεί η ανεργία. Ακόμα και ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας γίνεται από τον Ιούλιο ένα «βαρέλι δίχως πάτο», καθώς όποτε η Τρόικα ή η Κυβέρνηση το απαιτεί μπορεί να μειώνεται. Η Ελλάδα καθίσταται έτσι ο Δούρειος Ίππος για την ανατροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Κεκτημένου στα εργασιακά.
Και υπήρχε και υπάρχει εναλλακτική πρόταση, υποστήριξε η Λούκα Κατσέλη. «Στοιχεία αυτής της εναλλακτικής « Για έναν Προοδευτικό Χάρτη Εξόδου από την Κρίση» τα είχα καταθέσει στην Εθνική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη του 2011. Ποτέ δεν συζητήθηκε. Πρότεινα και δημοσίως και κατ ιδίαν και στον Υπουργό Οικονομικών και στον Πρωθυπουργό να ετοιμασθεί έγκαιρα ένα «Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης» που θα έπρεπε να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων. Θα μπορούσαμε με αυτό τον τρόπο να προτάξουμε αξιόπιστα εναλλακτικά μέτρα με τη μέγιστη δυνατή δημοσιονομική απόδοση και την ελάχιστη δυνατή υφεσιακή επίπτωση. Δεν εισακούσθηκα».
Αυτή η επιλογή -ανέφερε η πρώην υπουργός- είναι ακόμα και τώρα ανοικτή δεδομένης και της παρελκυστικής τακτικής των εταίρων μας που ανέβαλαν το Eurogroup και αναζητούν πρόσθετες εγγυήσεις.
«Η σοσιαλδημοκρατική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να στείλει μία «εναλλακτική τρόικα» στην Ελλάδα για να επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση βασισμένο στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα. Η Κυβέρνηση επομένως έχει τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών:
. να προτείνει αλλαγές στο νέο Μνημόνιο στη βάση ενός Εθνικού Προγράμματος με συγκεκριμένες δεσμεύσεις των εταίρων μας για παροχή ρευστότητας και δεσμεύσεις εκ μερους μας για αποτελεσματική εφαρμογή
. να γίνουν σημαντικές αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά, που είναι αντισυνταγματικές και αντιστρατεύονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο
. να γίνει μία εκστρατεία ενημέρωσης προς όλα τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αλλά και διεθνώς, και ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης, στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας απέναντι σε μέτρα και πολιτικές που ναρκοθετούν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και καθιστούν μη βιώσιμη τη διαχείριση του χρέους.
Για να γίνουν αυτά όμως θα πρέπει τόσο η Κυβέρνηση όσο και η κοινωνία να πιστέψουν ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων. Να καταστεί αντιληπτό ότι το νέο Μνημόνιο δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι μονόδρομος».
Τέλος η Λούκα Κατσέλη, εξέφρασε τη θλίψη της για το επιχειρούμενη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει τη δύναμη και τη βούληση, ώστε να αποτελέσει ανάχωμα!
http://ksipnistere.blogspot.com/