tromaktiko: Παραγωγέ τρέξε στο γκισέ

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Παραγωγέ τρέξε στο γκισέ



Σιωπή τώρα, σκασμός. Οι υπουργοί είναι απασχολημένοι. Φορτώνουν την νταλίκα με τα δις να την παραδώσουν στους τραπεζίτες.
Τα στοιβάζουν τόσο καλά και με τέτοια προσοχή που δεν θα πέσει ούτε δεκάευρω για την παραγωγή και τις εξαγωγές. Τι και αν εξαγωγικές επιχειρήσεις καταστρέφονται από την μη επιστροφή του ΦΠΑ. Εν τω μεταξύ έχουν κατατροπώσει την διαφθορά, την τσάκισαν. Ο έλεγχος για την επιστροφή του ΦΠA στοιχίζει μόνο 20% μίζα στον απελπισμένο επιχειρηματία .
Ξέρετε οι τράπεζες είναι ο στυλοβάτης της οικονομίας , δανείζονταν από την ΕΚΤ με 1% έως 1,5% και δάνειζαν την κυβέρνηση με 7% η 8% , τους δε ιδιώτες με το απολύτως προνομιακό επιτόκιο 15% έως 18% για κάρτες, διακοποδάνεια, εορτοδάνεια και ότι άλλο ηλιθιοδάνειο μπορούσαν να επινοήσουν.
Ας πάρουμε παράδειγμα μεγάλη ιδιωτική τράπεζα . Η κερδοφορία της από το 2001-2009 ήταν 4 δις ευρώ. Αφού υποστεί 60% haircut στα ομόλογά της δηλαδή 1,6 δις, θα μπορούσε να αντλήσει από το ΤΧΣ σύμφωνα με το Banking news 1,5 δις. Δηλαδή δανεικά που θα επιβαρύνουν τον Ελληνικό λαό. Τα 4 δις των κερδών βέβαια μένουν στην τσέπη απείραχτα. Εδώ αρχίζουν τα καλύτερα. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι 807 εκατομμύρια ευρώ και το κράτος θα συνεισφέρει 1500 εκατομμύρια , που είναι σχεδόν το 65% της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Και τι θα πάρει; Μαντέψετε. Κοινές μετοχές άνευ ψήφου. Δηλαδή θα δώσει 1,5 δις άτοκα και δεν θα έχει συμμετοχή στις αποφάσεις της τράπεζας.
Εσύ άμοιρε παραγωγέ τρέξε στο γκισέ της τράπεζας μπας και σου δανείσουν με τόκο τα χρήματα που τους δάνεισες άτοκα.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!