Πρόκειται για την μοναδική ομάδα γλυπτών που αναπαριστούν πολεμιστές φυσικού μεγέθους που έχει ποτέ βρεθεί στην Ευρώπη. Παρόλο που η ομάδα αυτή αποτελείται από σαφώς μικρότερο αριθμό φιγούρων από τον γνωστό Κινέζικο κεραμικό Στρατό, το παράδειγμα της Σαρδηνίας είναι κατά πεντακόσια (500) χρόνια παλαιότερο και κατασκευασμένο από πέτρα.
Μετά από οκτώ χρόνια συντήρησης και ανακατασκευής, 25 από τους 33 πέτρινους πολεμιστές – τοξότες έχουν ανακατασκευαστεί σε σημαντικό ποσοστό.
Οι πολεμιστές είχαν σκαλιστεί και τοποθετηθεί ως φρουροί σε τάφους ευγενών της Σαρδηνίας από την Εποχή του Σιδήρου, θαμμένοι τον 8ο αιώνα π.Χ. Οι πέτρινοι φρουροί εκτιμάται ότι αναπαριστούν τους ίδιους τους νεκρούς ή αντιπροσωπεύουν τους αιώνιους σωματοφύλακες και ακόλουθους τους. Πολλοί από τους πέτρινους πολεμιστές είναι οπλισμένοι με τόξα ή προστατευμένοι με ασπίδες – φορούν προστατευτικές πανοπλίες και κράνη στα κεφάλια τους. Μερικοί από τους πολεμιστές φέρουν ασπίδα στο αριστερό τους χέρι με το οποίο προστατεύουν από ψηλά το κεφάλι τους.
Ωστόσο, μέσα σε λίγους αιώνες, οι Καρχηδόνιοι εισέβαλαν στην Σαρδηνία και οι αρχαιολόγοι υποπτεύονται ότι εκείνοι κατέστρεψαν τους πέτρινους πολεμιστές σε 5.000 κομμάτια. Είναι πιθανόν ο μικρός αυτός στρατός – και οι τάφοι που φρουρούσαν – να θεωρήθηκαν από τους εισβολείς ως σύμβολα δύναμης και γοήτρου στο νησί.
Ο χώρος εγκαταλείφθηκε και ξεχάστηκε. Ο έλεγχος της Σαρδηνίας πέρασε από τους Καρχηδόνιους στους Ρωμαίους, μετά στους Βυζαντινούς, Αραγονέζους, Ισπανούς, Αυστριακούς και τελικά στους Ιταλούς.
Η ανακάλυψη των χιλιάδων θραυσμάτων ξεκίνησε την δεκαετία του 1970 – και ανασκάφηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον ιταλό αρχαιολόγο Carlo Troncheti. Δύο από τα αγάλματα επανακατασκευάστηκαν – αλλά η πλειοψηφία του υλικού που συλλέχθηκε αποθηκεύθηκε στο τοπικό μουσείο όπου και έμεινε μέχρι το 2004. Εκείνη την χρονιά ξεκίνησαν οι διαδικασίες επανασυγκόλλησης των θραυσμάτων από συντηρητές στο Sassari, της βόρειας Σαρδηνίας.
Ο νέος πέτρινος στρατός της Σαρδηνίας εστιάζει το διεθνές ενδιαφέρον σε έναν άγνωστο αλλά αρκετά εντυπωσιακό χαμένο πολιτισμό – τον Νουραγικό πολιτισμό (Nuragic) που κυριάρχησε στο νησί από τον 16ο αιώνα π.Χ. μέχρι τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Το αποκορύφωμα του σημειώθηκε στα μέσα της δεύτερης χιλιετηρίδας π.Χ. – σχεδόν από τον 16ο αιώνα έως τον 13ο αιώνα π.Χ. όταν κατασκευάστηκαν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά μνημεία της προϊστορικής περιόδου.
Ακόμα και σήμερα, τα υπολείμματα 7.000 νουραγικών κάστρων (από τα παλαιότερα της Ευρώπης) υπάρχουν ακόμα στην γη της Σαρδηνίας. Μερικά από αυτά κατάφεραν και παρέμειναν άθικτα στο πέρασμα των χρόνων – δίνοντας την δυνατότητα ευρύτερης κατανόησης της αρχιτεκτονικής στην Σαρδηνία την Εποχή του Χαλκού.
Ο πέτρινος στρατός αναμένεται να εκτεθεί από το ερχόμενο καλοκαίρι στο Μουσείο του Cagliari στην νότια Σαρδηνία.