Γεννιούνται παραμορφωμένα και με σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας επιμειξιών και διασταυρώσεων που έγιναν για να τους δώσουν «χαριτωμένη» εμφάνιση. Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία έδειξε πόσο λανθασμένη είναι η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων αλλά και πολλοί εξ ημών για τη μορφή και τα χαρακτηριστικά που έχουν σήμερα δεκάδες σκύλοι ράτσας. Πολύ κοντά άκρα, υπερμεγέθη κεφάλια, υπερβολικό τρίχωμα και δεκάδες άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ορισμένων σκύλων δεν είναι τίποτε άλλο από το αποτέλεσμα των χρόνιων «πειραματισμών» που κάνει ο άνθρωπος για να πετύχει τη βέλτιστη -σύμφωνα με τον ίδιο- εμφάνιση του ζώου.
Η μεγαλύτερη ζωοφιλική βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση RSPCA παρουσίασε πρόσφατα τα συμπεράσματα μεγάλης έρευνας, σύμφωνα με τα οποία οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων ράτσας δεν γνωρίζουν πως τα κατοικίδιά τους είναι το αποτέλεσμα διασταυρώσεων που έγιναν κατά το παρελθόν και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και έχουν στόχο την καλύτερη εμφάνιση των ζώων, με αντίτιμο όμως σοβαρά προβλήματα υγείας. Αντίθετα, πιστεύουν πως τα πανάκριβα -σε πολλές περιπτώσεις- σκυλάκια είναι άκρως υγιή και προέρχονται από εξίσου υγιείς προγόνους. «Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες, αλλά όλους εμάς. Εχουμε παρέμβει στα ζώα με τον χειρότερο τρόπο, δημιουργώντας παραμορφωμένα και άρρωστα σκυλιά που έχουν γεννηθεί για να υποφέρουν. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει, γιατί καταστρέφουμε τα ζώα επειδή θέλουμε να φαίνονται όμορφα», εξηγεί η Κλερ Κάλντερ από την RSPCA. Οπως αναφέρει, ένα χαριτωμένο κουταβάκι μπορεί να τραβά αμέσως το βλέμμα, όμως το κόστος, που μεταφράζεται και σε υπέρογκα έξοδα, του να μείνει κάποιος σ’αυτή την εικόνα και να μην ψάξει περαιτέρω είναι μεγάλο. Το ποσό που μπορεί να ξοδέψει ένας ιδιοκτήτης σκύλου ράτσας σε κτηνιάτρους για να βελτιώσει την υγεία του κατοικίδιου μπορεί να ανέλθει σε χιλιάδες λίρες αν αναλογιστεί κανείς πως τα «τροποποιημένα» αυτά σκυλιά έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τους «συμβατικούς» συγγενείς τους.
Επιμειξίες
Σε παλαιότερη έρευνα (η οποία μάλιστα ήταν μυστική) που έγινε στη Βρετανία, ανακαλύφθηκε πως στις περισσότερες φάρμες εκτροφής σκύλων ράτσας οι διασταυρώσεις γίνονταν είτε μεταξύ ζώων που είχαν συγγένεια, είτε μεταξύ ειδών που δεν μπορούσαν να διασταυρωθούν λόγω των πολύ διαφορετικών χαρακτηριστικών τους, είτε μεταξύ ζώων με σοβαρά προβλήματα υγείας. Το αποτέλεσμα αυτών των διασταυρώσεων είναι -σύμφωνα με τους ειδικούς- άρρωστα σκυλιά, που έχουν όμως έντονα και σε πολλές περιπτώσεις ακραία χαρακτηριστικά. Σε αυτή την πρακτική που ακολουθείται από τα εκτροφεία πολύ σημαντικό ρόλο, ίσως τον σημαντικότερο, παίζουν οι διαγωνισμοί ομορφιάς σκύλων, που επιβάλλουν αυτά τα ακραία γνωρίσματα και την ακολουθούν πιστά πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων. «Οι ιδιοκτήτες των ζώων σπάνια ψάχνουν να βρουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοικίδιων. Θέλουν μόνο τα σκυλιά που αγοράζουν να είναι όσο πιο χαριτωμένα γίνεται, ασχέτως με το ότι τα ζώα αυτά υποφέρουν», αναφέρει ο καθηγητής Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Πάτρικ Μπάτεσον. Ο ίδιος προτείνει οι διασταυρώσεις προκειμένου οι ράτσες να αποκτήσουν και πάλι την αρχική τους μορφή να γίνονται πλέον με ζώα που είναι, υγιή διαφορετικά η μορφή και τα οργανικά προβλήματα θα χειροτερεύουν.