tromaktiko: Από εργάτες και εμπόρους ως μεγαλοκαρχαρίες...

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Από εργάτες και εμπόρους ως μεγαλοκαρχαρίες...



Όλος ο κόσμος της Εργασίας συμφώνησε στα αυτονόητα.
Κι όταν μιλώ για τον κόσμο της Εργασίας αναφέρομαι στα θεσμικά όργανα των ενώσεων και συνομοσπονδιών εργαζομένων, εμπόρων, βιοτεχνών και βιομηχάνων.

Το αντιλαμβανόμαστε;

Μέχρι κι οι μεγαλοκαρχαρίες του ΣΕΒ συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να θιγεί ο 13ος κι ο 14ος μισθός, ο κατώτατος μισθός και η ύπαρξη των κλαδικών συμβάσεων! (Διαφώνησαν με τους εργαζομένους μόνο στο θέμα παγώματος των μισθών για την επόμενη διετία).

Τι θα πει η Συγκυβέρνηση σ' αυτούς;

Ότι γίναν κομμουνιστές και δημαγωγοί και οι μεγαλοκαρχαρίες του ΣΕΒ;

Όσοι παίζουν τα λεφτά τους κορώνα-γράμματα, αντιλαμβάνονται τα προφανή ανεξαρτήτως ιδεολογίας.

Ότι κόβοντας τους μισθούς στην παρούσα συγκυρία το μόνο εγγυημένο αποτέλεσμα είναι η περαιτέρω διόγκωση της ύφεσης, ο πολλαπλασιασμός των λουκέτων, η διάλυση της ελληνικής κοινωνίας, η αύξηση με ρυθμούς γεωμετρικης προόδου των ανέργων, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δυστυχώς δεν διαθετουν κανένα συλλογικό όργανο διεκδίκησης.

Επιμένω όμως στον ΣΕΒ, διότι αυτός είναι που ζητούσε τόσα χρόνια τις μειώσεις μισθών και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Υπό τις παρούσες συνθήκες ομως, βάζουν κι αυτοί νερό στο κρασί τους τουλάχιστον ως προς τις μειώσεις μισθών.

Για να είμαι σαφής, δεν αθωώνω τον ΣΕΒ, ο οποίος είναι το όργανο των εν Ελλάδι εκμεταλλευτών.

Απλούστατα τονίζω ότι και οι ίδιοι οι βιομήχανοι επειδή δεν είναι απλοι περαστικοί κερδοσκόποι αλλά επιχειρούν εδώ στη χώρα και έχουν τον ταξικό ρόλο να κερδοφορούν μονίμως απομιζώντας τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Αλλά προφανώς επιβιώνουν όταν και οι εργαζόμενοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν τα προιόντα τους, όταν με λίγα λόγια κινείται η αγορά. Όταν δεν την έχουν, τότε δημιουργείται μείζον πρόβλημα και στους ίδιους τους εγχώριους μεγαλοκαρχαρίες, μέρος των οποίων θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτα λόγω της ύφεσης και της τεράστιας μείωσης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Διότι γνωρίζουν κι αυτοί ότι δεν ισχύει μόνο ότι "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό", αλλά και ότι "το πολύ μεγάλο ψάρι τρώει το μεγάλο, όταν του τελειώσουν τα μικρά".

Απ' την άλλη, το όργανο των εμπόρων, η ΕΣΕΕ, υψώνει ακόμη περισσότερο τη φωνή της για το αδιαπραγμάτευτον της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Ήδη πριν λίγο ο πρόεδρός της ανέφερε ότι μείωση μισθών= πτώση του τζίρου= λουκέτα= απολύσεις= άνεργοι εργοδότες κι εργαζόμενοι.

Και φυσικά ούτε λόγος για κατάργηση συλλογικών συμβάσεων.

Όχι, δεν πρότεινε... λαική εξουσία, αλλά αναγνώρισε ότι όλα αυτά τα σχεδιαζόμενα μέτρα από Τρόικα και Συγκυβέρνηση είναι "οικονομοκτόνα" και ζητά να ειπωθούν έστω αυτά τα "όχι"!

Η ΓΣΕΒΕΕ, η ένωση των βιοτεχνών, ομοίως απορρίπτει τους σχεδιασμούς; της Κυβέρνησης.

Οι βιοτεχνίες άλλωστε έχουν βιώσει στο πετσί τους τις επιπτώσεις της υφεσης, αφού αρκεί να περάσει κανείς μια βόλτα από τιςγειτονιές που φιλοξενούν βιοτεχνίες για να δει την πλήρη κατάρρευσή τους προς όφελος πάντα των πολυεθνικών που θα 'ρθουν να καλύψουν τα κενά που αφήνουν τα λουκέτα.

Εντάξει, η ΓΣΕΕ προφανώς απορρίπτει τα σχεδιαζόμενα μέτρα.

Πουλημένη και ξεπουλημένη η ηγεσία της, αλλά φυσικά δεν επρόκειτο -έστω για τα μάτια του κόσμου- να συναινεσει, οπότε δεν το αναλύουμε περαιτέρω για δαύτην.

Όλοι συμφώνησαν πως ανακουφιστικό μέτρο θα ήταν η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και των αντίστοιχων εισφορών από τους εργαζομένους, ούτως ώστε ο μεικτός μισθός να πλησιάσει περισσότερο τον πραγματικό μισθό που μπαίνει τελικά στην τσέπη.

Αντιπροτάθηκαν διάφορα ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη αυτής της χασούρας των ταμείων.

Αλλά ακόμη κι αν δεν είναι το άριστο μέτρο αυτό, τουλάχιστον είναι το πιο λογικό απ' όσα προτείνονται.

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι το 1/3 περίπου του μεικτού μισθού φεύγει προς ασφαλιστικές εισφορές, οπότε αν οι κρατούντες κόπτονται τόσο για την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, ορίστε μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση!

Οπότε γιατί η Συγκυβέρνηση των αχρείων και η Τρόικα επιμένουν τόσο πολύ να αγνοούν τα αυτονόητα;

Τους θεωρείτε χαζούς;

Θεωρείτε ότι δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά που καταλαβαίνει και πρωτοετής του Οικονομικού της ΑΣΟΕΕ;

Θεωρείτε ότι δεν έχουν συζητήσει με εργασιακούς φορείς;

Θεωρείτε ότι δεν γνωρίζουν όσα γνωρίζουν εργαζόμενοι, βιοτέχνες, έμποροι και βιομήχανοι;

Φυσικά και τα γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά.

Απλούστατα εκτελούν την αποστολή που τους ανέθεσαν τα διεθνή μεγαλοεπιχειρηματικά λόμπι και τη φέρουν εις πέρας με δυσκολίες, αλλά όσο ο ελληνικόςλαός επιμένει να λαγοκοιμάται, τόσο η αποστολή τους θα καθίσταται πιο εύκολη.

Απλούστατα τα παίρνουν κανονικά και με το νόμο από τις πολυεθνικές για να τις φέρουν εδώ και να κλείσουν κάθε εγχώρια επιχείρηση (με εξαίρεση κάποιες λίγες "προνομιούχες"), να φτιάξουν μισθούς Κίνας ούτως ώστε τα διεθνή τραστ να βρουν εδώ φτηνά και αναλώσιμα εργατικά χέρια.

Σχεδιάζουν οι εδώ τεχνοκράτες που μας έχουν κάτσει στο κεφάλι αυτό που σχεδιάζουν και στη γειτονική Ιταλία,όπου ο, σύντροφος του Παπαδήμου στην τριμερή, δοτός πρωθυπουργός της γείτονος Μόντι δήλωσε πως: "Η μόνιμη εργασία είναι μονότονη".

Αυτό σχεδιάζουν οι τεχνοκράτες: να καταργηθεί κάθε έννοια και υπόνοια μόνιμης εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων.

Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρουν.

Από μας εξαρτάται.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!