ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή για τα πεπραγμένα του 2011 που έφεραν εντυπωσιακά έσοδα από κατασχέσεις ύψους 223.982.000 ευρώ, με τα 73.324.918 εξ αυτών να προέρχονται από τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, ο κ. Νικολούδης ήταν αποκαλυπτικός:
«Γύρω από το ΕΣΠΑ», είπε στους βουλευτές, « στήνεται ένα πάρτι και μπορώ να σας διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι βλέπω να ετοιμάζονται κουτάλια, μαχαίρια, πιρούνια και πιάτα για το κεφάλαιο αυτό».
Έδωσε μάλιστα και δύο ενδεικτικά παραδείγματα που αποδεικνύουν το κενό νομοθεσίας το οποίο η πολιτεία οφείλει να κλείσει, με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη να σχολιάζει ότι«αυτή ήταν η μέθοδος Κοσκωτά».
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1
«Πολιτικός μηχανικός και πρώην τοπικός άρχοντας μιας επαρχιακής πόλης με δηλούμενο εισόδημα 19.000 ευρώ από ακίνητα και ατομικό 911-άραγε δεν ντράπηκε τη στιγμή που το έγραφε διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Αρχής- θέλει να πάρει επιχορήγηση. Διαθέτει ωστόσο μία τουριστική και κατασκευαστική επιχείρηση και λειτουργεί ως εξής.
Παίρνει επιταγές από άλλες τράπεζες που έχει καταθέσεις, τις καταθέτει σε μία συγκεκριμένη τράπεζα και κάθε φορά παίρνει απόδειξη ότι κατέθεσε το ποσό των 250-300-400 χιλιάδων ευρώ. Ακολούθως στέλνει τα χρήματα στη Γερμανία και συγκεντρώνοντας αυτές τις αποδείξεις φαίνεται να έχει συμμετοχή ίδιων κεφαλαίων που ξεπερνά κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ»
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2
«Γνωστός επιχειρηματίας πηγαίνει σε μία τράπεζα και καταθέτει 1.200.000 στο όνομα τρίτου. Όταν τον ρωτούν από την τράπεζα γιατί καταθέτει αυτά τα χρήματα απαντά ότι αφορούν φίλο του που πρόκειται να πάρει επιχορήγηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και θέλει να εμφανίσει ότι έχει ίδια κεφάλαια στην τράπεζα . Οπότε καταθέτει ο επιχειρηματίας, βρίσκεται εκεί ο τρίτος στο όνομα του οποίου γίνεται η κατάθεση, παίρνει την απόδειξη και ο επιχειρηματίας παίρνει ξανά πίσω τα χρήματα προφανώς γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη να τα αφήσει σε λογαριασμό τρίτου ούτε μία μέρα»
Ο κ. Νικολούδης εξήγησε ότι γίνεται ευρεία χρήση αυτών των πρακτικών καθώς σε κάποιες περιπτώσεις επιδότησης δεν προβλέπεται ότι τα χρήματα πρέπει να παραμένουν για περισσότερο διάστημα στην τράπεζα, επισημαίνοντας πως όπου αυτό προβλεπόταν η Αρχή κατάφερε να τα βγάλει εις πέρας. Ζήτησε μάλιστα την βοήθεια της πολιτείας ώστε αυτές οι «τρύπες»στην νομοθεσία να κλείσουν άμεσα.
Φρόντισε επίσης να διαμηνύσει ότι στην ανεξάρτητη Αρχή, έκαναν και κάνουν ότι μπορούν ώστε να βγει το μήνυμα ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου προειδοποιώντας ότι «οποιοιδήποτε λυμεώνες ή υποψήφιοι λυμεώνες του δημόσιου χρήματος δεν θα πρέπει να κοιμούνται και πολύ ήσυχοι»
Ερωτηθείς για την φυγή χρημάτων στο εξωτερικό από πολιτικούς δήλωσε ότι καταλαβαίνει την ευαισθησία τους προσέθεσε όμως ότι υπάρχει αυστηρότατη νομοθεσία και πως αν ένας ή μία από τον εννοούμενο πολιτικό κόσμο διαπιστώθηκε ότι έβγαλε ένα εκατομμύριο ευρώ τον περσινό δραματικό Μάιο εκτός Ελλάδας, «αυτό δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του».
Αναφερόμενος στις ΜΚΟ, δήλωσε ότι είναι δύσκολο αντικείμενο η απάτη της ετικέτας κι ότι έχει διαπιστώσει πως σε πολλές περιπτώσεις έγιναν λαμογιές ενώ για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των λαχείων, εξήγησε ότι η ονομαστικοποίηση μέσω ΟΠΑΠ όχι μόνο δεν θα βοηθήσει την κατάσταση αλλά και θα οδηγήσει στο να χαθούν, όπως είπε, « πολύτιμα ίχνη και καταλαβαίνετε τι εννοώ».