Οι πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των αδέσποτων έχουν προκαλέσει αναστάτωση στη Λέσβο, αλλά και μεταξύ των φιλοζωικών οργανώσεων που προχώρησαν σε πολυάριθμες σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Ωστόσο, παρά τη γενική καταδίκη, τα περιστατικά στον Μανταμάδο έρχονται για να ξεσκεπάσουν τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη σχεδιασμού των Αρχών για τα αδέσποτα, τα οποία έχουν μάλιστα πολλαπλασιαστεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Ειδικά στις αγροτικές περιοχές, όπου οι δήμοι αδυνατούν να εφαρμόσουν οποιοδήποτε πρόγραμμα συλλογής και φιλοξενίας των αδέσποτων σε ειδικούς χώρους, δεν είναι λίγοι οι κτηνοτρόφοι και οι βοσκοί που καταφεύγουν στην εγκληματική μέθοδο της... φόλας για να προστατεύσουν τα κοπάδια τους από τα σκυλιά.
Με καραμπίνα
Ο πατέρας Χρήστος, της Μονής Ταξιάρχη, φροντίζει εδώ και σχεδόν μία δεκαετία τα αδέσποτα που ακολουθούν τους προσκυνητές, οι οποίοι έρχονται πεζοί από τις διάφορες περιοχές της Λέσβου. Στον περίβολο του μοναστηριού πέφτουν τόσες φόλες, που ο ιερέας είναι πλέον εξοπλισμένος με ενέσεις ατροπίνης, ώστε να διασώζει τα σκυλιά που δηλητηριάζονται. Την περασμένη εβδομάδα, ήταν η πρώτη φορά που ο πατέρας Χρήστος έγινε αυτόπτης μάρτυρας εν ψυχρώ δολοφονίας. «Οταν ένα από τα σκυλάκια γάβγισε στον συγκεκριμένο άνθρωπο, εκείνος άρχισε να με απειλεί και λίγη ώρα αργότερα επέστρεψε με την καραμπίνα του και πυροβόλησε το ζωντανό μπροστά στα μάτια», λέει συγκινημένος ο ιερέας. Η αστυνομία ενημερώθηκε για το περιστατικό, όμως ο δράστης κρύφτηκε μέχρι να παρέλθει χρονικά η διαδικασία του αυτόφωρου. «Δυστυχώς, αρκετοί, λόγω της κρίσης, έρχονται και παρατάνε τα σκυλάκια τους στη μονή. Τον τελευταίο καιρό έχω βρει κάθε είδους δηλητήριο στα παρτέρια του μοναστηριού, μέχρι και υδροκυάνιο. Δέχομαι ότι μπορεί να προκαλούν προβλήματα, αλλά οι φόλες δεν είναι λύση», λέει ο παπα-Χρήστος.
Οι τοπικές Αρχές από την πλευρά τους δηλώνουν πως δεν έχουν το παραμικρό μέσο για να προστατεύσουν τα αδέσποτα, αλλά και να αποτρέψουν τα ενδεχόμενα προβλήματα που αυτά δημιουργούν. «Η κατάσταση στο χωριό είναι απελπιστική. Πολλά σκυλιά έχουν προκαλέσει ζημιές σε κτηνοτρόφους. Οι δολοφονίες είναι καταδικαστέες και η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι αμείλικτη. Η κατάσταση ωστόσο είναι άθλια και κανείς δεν μας βοηθά», λέει ο Μιχάλης Χατζηδημητρίου, πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Μανταμάδου, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση για βοήθεια από τις φιλοζωικές οργανώσεις.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες βέβαια, αυτός που θα έπρεπε να βοηθήσει δεν είναι άλλος από τη δημοτική Αρχή. Οπως όμως τονίζει ο Γιάννης Βατός, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής της Λέσβου, με την παρούσα οικονομική συγκυρία, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. «Μετά το πρόγραμμα του Καλλικράτη, όλη η Λέσβος έγινε ενιαίος δήμος, ο μεγαλύτερος σε έκταση σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο μοναδικός υποτυπώδης χώρος υποδοχής αδέσποτων στο νησί βρίσκεται στη Μυτιλήνη, και τα προγράμματα στειρώσεων λειτουργούν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν οι τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις. Πέραν τούτου, έχουμε τα χέρια μας δεμένα», δήλωσε ο Γ. Βατός.
Εγκατέλειψαν 2.000 νέα ζώα, λόγω κρίσης
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν πλέον οι εγκαταλείψεις κατοικίδιων ζώων, από άτομα που δεν μπορούν να τα συντηρήσουν λόγω της οικονομικής κρίσης. «Τον τελευταίο καιρό το πρόβλημα έχει υπερδιογκωθεί. Μόλις τον τελευταίο χρόνο έχουμε μετρήσει στη Λέσβο περίπου 2.000 νέα αδέσποτα», λέει ο πρόεδρος του φιλοζωικού συλλόγου της Μυτιλήνης, «η Κιβωτός», Τέρπανδρος Παπαθεοδώρου. «Το πιο αρνητικό από όλα είναι ότι αυτοί που τα εγκαταλείπουν τα οδηγούν σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές. Σε τέτοιες συνθήκες, τα σκυλάκια μπορεί, από ένστικτο επιβίωσης, να γίνουν επικίνδυνα για τα ζώα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι, από την άλλη, θα έπρεπε να έχουν τις υποδομές για να προστατεύουν τα κοπάδια τους και όχι να απαντούν με φόλες ή με πυροβολισμούς. Αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα είναι το εξής: Αν είναι τόσο οξύ το πρόβλημα στη Λέσβο, τότε τι γίνεται άραγε σε ολόκληρη τη χώρα;», αναρωτιέται ο Τ. Παπαθεοδώρου...