του βάρους ορισμένων ατόμων συμβάλει όχι μόνο η κακή διατροφή αλλά και νευροορμονικοί μηχανισμοί που καθιστούν την παχυσαρκία παθογενή. Μάλιστα σειρά μελετών έχουν δείξει ότι μια ουσία, η γκρελίνη οδηγεί σε αύξηση της δυνατότητας τροφής ενώ οι ανταγωνιστές της γκρελίνης οδηγούν σε μείωση.
Οι επιστήμονες με την ανακάλυψη αυτών των μηχανισμών ελπίζουν ότι πολύ σύντομα θα κατορθώσουν να καταπολεμήσουν την ασθένεια της παχυσαρκίας.
Όμως η παχυσαρκία δεν είναι απλή υπόθεση καθώς θεωρείται ασθένεια που αποτελεί όμως και βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, η οποία είναι η κύρια αιτία θανάτου και σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που δρουν αθροιστικά.
Είναι επίσης προφανές- σύμφωνα με τους ειδικούς- ότι η διατροφή παίζει ένα σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Στις τελευταίες οδηγίες των παγκόσμιων φορέων για την καρδιά σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων αναφέρεται ότι η μείωση του συνολικού λίπους της τροφής μπορεί να μην παίζει τόσο σημαντικό ρόλο αν δεν συνοδεύεται από μία σημαντική μείωση των κορεσμένων και των trans λιπαρών οξέων. Από την άλλη μεριά επιδημιολογικές έρευνες υπέδειξαν ότι η αντικατάσταση κορεσμένων από μονοακόρεστα και ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
medicalnews.gr