tromaktiko: Γιάννης Στουρνάρας - Eξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία και το PSI [Video]

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Γιάννης Στουρνάρας - Eξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία και το PSI [Video]



Με συνέντευξη ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη του PSI.

Πάντως εκτίμησε πως μέχρι να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και εξοφληθούν τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο, θα υπάρχει αβεβαιότητα.

Ο κ. Στουρνάρας μιλώντας για την εφαρμογή οικονομικού προγράμματος τόνισε ότι θα επιθυμούσε να μην είχαν μπει νέοι φόροι καθόλου και να γίνει η προσαρμογή μόνο από τις δαπάνες και από το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων.

Υποστήριξε ότι η αύξηση των φόρων “σκότωσε” κάπως παραπάνω την ανάπτυξη απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς.

Ίσως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να μην το κόβαμε όσο το κόψαμε, για να είχαμε μικρότερη ύφεση

Οι διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες επιδιώκονται είναι, πρώτον, το άνοιγμα όλων των αγορών και των επαγγελμάτων

Επίσης, η κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων στις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Για παράδειγμα, η εκπόνηση σχεδίου για εθνικές χρήσεις γης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ίσως το σημαντικότερο όλων.

Πρέπει να γίνει κάτι με τις επενδύσεις και ιδιαίτερα από το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων που συγχρηματοδοτείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Επενδύσεις με προσανατολισμό προς το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας (βιολογικές καλλιέργειες, γεωπονική, τεχνολογίες πράσινης ενέργειας, ορυκτός πλούτος, διαχείριση υδάτινων πόρων, αφαλάτωση θαλασσινού νερού, διαχείριση απορριμμάτων, ψηφιακή τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, δημόσια υγεία, τεχνολογία τροφίμων, εφαρμοσμένη οικονομική και κοινωνική έρευνα, έρευνα πολιτιστικής κληρονομιάς).
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!