tromaktiko: Ιδιαιτέρως κρίσιμη κρίνεται η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, με τους υπουργούς οικονομικών να καλούνται να εγκρίνουν το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ιδιαιτέρως κρίσιμη κρίνεται η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, με τους υπουργούς οικονομικών να καλούνται να εγκρίνουν το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας



Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι την πορεία της Ελλάδας θα κρίνουν τρία πρόσωπα. Οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.
Η Γερμανία δηλαδή και οι «δορυφόροι» της... Η γερμανική στάση θα κρίνει αν τις επόμενες μέρες η Ελλάδα θα κηρύξει και επισήμως χρεοκοπία, ή θα της δοθεί λίγος χρόνος ακόμη.
Παράλληλα, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, έχει αρχίσει να υπάρχει ακόμη και διάσταση απόψεων μεταξύ του Β. Σόιμπλε και της Α. Μέρκελ, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει επιλέξει να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πήρε σκληρές αποφάσεις και να ενέκρινε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τα νέα σκληρά μέτρα, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι η ψήφιση από την εφαρμογή απέχει πολύ.
Άλλωστε, ο Σόιμπλε άφηνε με νόημα να εννοηθεί ότι η υπομονή εξαντλείται, λέγοντας αρχικά ότι δεν μπορεί η Γερμανία να ρίχνει συνεχώς χρήματα σε «ένα βαρέλι χωρίς πάτο», ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το «μοντέλο Μόντι»: να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών και να ολοκληρωθεί με αυτήν η θητεία της παρούσας Βουλής.
Παράλληλα, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και η άποψη ότι το δεύτερο δάνειο των 130 δισ. δολαρίων δε θα είναι επαρκές για την Ελλάδα.
Μάλιστα, είναι στους κύκλους γνωστή και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους η οποία αναφέρει ότι ο στόχος του 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 δεν είναι εφικτός, ακόμη και μετά την εφαρμογή του PSI, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την έγκριση της αύξησης του πακέτου κατά 5-10 δισ. ευρώ. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο όμως μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ρήγμα μεταξύ των υπουργών της ευρωζώνης.
Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον η χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης» εξηγούν οι αναλυτές. Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Der Spiegel η πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζεται για μια αποτυχία της επιχείρησης διάσωσης της Ελλάδας στην συνεδρίαση του Eurogroup και μαζί για μια χρεοκοπία της υπερχρεωμένης Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, ανοιχτά παραμένουν πάντως τα ζητήματα του ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά και η στενότερη εποπτεία της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στις αρχές Μαρτίου.
Μάλιστα, είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα να τεθούν οι βάσεις για μια χρεοκοπία της Ελλάδας με συνακόλουθη έξοδο από την Ευρωζώνη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προετοιμάσει σειρά προτάσεων για τον ειδικό λογαριασμό που συζητούνται στις συσκέψεις της Κυριακής και της Δευτέρας, ωστόσο δεν βρίσκουν σύμφωνο το ΔΝΤ.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μία τέτοια εξέλιξη πλέον δεν είναι ο φόβος και ο τρόμος των Ευρωπαίων αφού από το δεύτερο μισό του 2012 θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), διαδεχόμενος τον προσωρινό μηχανισμό EFSF. Με κεφάλαιο 500 δισ. ευρώ, ο ESM θεωρείται ότι θα μπορεί να βοηθήσει χώρες με οικονομικά προβλήματα στο μέλλον.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!