tromaktiko: Fast Track «γκάφα» με το μέγα-φωτοβολταϊκό της Κοζάνης!

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Fast Track «γκάφα» με το μέγα-φωτοβολταϊκό της Κοζάνης!



Σύννεφα αρχίζουν να μαζεύονται πάνω από το μέγα-φωτοβολταϊκό έργο της ΔΕΗ στη Κοζάνη, κόστους γύρω...
στα 500 εκατ. ευρώ, το προοριζόμενο να γίνει το μεγαλύτερο του κόσμου, και το πρώτο έργο που υποτίθεται ότι θα γινόταν με τη διαδικασία του Fast Track.

Τα γεγονότα ωστόσο των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι ακολουθήθηκε διαδικασία μάλλον… Slow Track, με αποτέλεσμα - με ευθύνη που αποδίδεται στο Invest In Greece, το οποίο από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει αναλάβει να «τρέξει» την όλη διαδικασία- κρίσιμα δικαιολογητικά να κατατεθούν κυριολεκτικά στο πάρα πέντε στον ΔΕΣΜΗΕ, εκείνος να επικαλεστεί στενότητα χρόνου, και το έργο να «κλειδώσει» τελικά με κατά… 16% χαμηλότερη τιμή από εκείνη που θα επιτυγχάνονταν πριν την 1η Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, αντί για τη ταρίφα των 350 ευρώ/ MWh που ίσχυε μέχρι και τη 31η Ιανουαρίου, το έργο «κλείδωσε» στη κατά πολύ χαμηλότερη τιμή των 295 ευρώ/ MWh που ισχύει από τη 1η Φεβρουαρίου και μετά, έπειτα από τις μειώσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωσταντίνου.

Τι σημαίνουν όλ’ αυτά στην πράξη ; Καταρχήν ότι το έργο καθίσταται λιγότερο ελκυστικό για τα 15 ξένα σχήματα που συνεχίζουν στη β’ φάση του διαγωνισμού (και που σημειωτέον καλούνται να βρουν και τη χρηματοδότηση για το project). Κατά δεύτερο, ότι τα έσοδα για τη ΔΕΗ θα είναι σαφώς μικρότερα από τα αναμενόμενα. Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι το πως θα αντιδράσουν τα 15 αυτά σχήματα, με τα οποία στην αλληλογραφία που έχει τόσο καιρό μαζί τους η ΔΕΗ, μιλά για ταρίφα 350 ευρώ. Θα αποδεχθούν τη μείωση ή όχι ;

Τι ακριβώς συνέβη ;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ευθύνη για την καθυστέρηση αποδίδεται στο Invest In Greece που δεν απέστειλε εγκαίρως στο ΔΕΣΜΗΕ το έγγραφο που πιστοποιεί την ένταξη του φωτοβολταικού της Κοζάνης στο Fast Track. Ήταν, δε, τέτοια η καθυστέρηση που σύμφωνα με τις πληροφορίες ενημερώθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωσταντίνου. Κατά τις ίδιες πηγές, το έγγραφο αυτό έφτασε στα γραφεία του ΔΕΣΜΗΕ μόλις τρείς- τέσσερις ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, και έπειτα από πιέσεις της ίδιας της ΔΕΗ (!), με συνέπεια ο πρώτος να επικαλεστεί αδυναμία ολοκλήρωσης της απαραίτητης διαδικασίας λόγω του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα πάντως με κάποιες άλλες εκτιμήσεις, ενδεχομένως ο διαχειριστής (που τη προηγούμενη εβδομάδα είχε αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω της έναρξης λειτουργίας του νέου φορέα ΑΔΜΗΕ) να δίστασε να «επισπεύσει» την όλη διαδικασία, φοβούμενος μη τυχόν κατηγορηθεί για μεροληπτική συμπεριφορά απέναντι στη ΔΕΗ, ειδικά σε μια περίοδο με ανοιχτά μέτωπα γι’ αυτόν, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του εισαγγελέα για την υπόθεση των δύο παρόχων Energa και Hellas Power.

Το δια ταύτα σε κάθε περίπτωση είναι το ίδιο. Πέντε μήνες περίπου από τότε που το έργο εντάχθηκε στο Fast Track, και οι αρμόδιοι δεν κατάφεραν στο διάστημα αυτό να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες, ώστε να υπογραφεί εγκαίρως η κρίσιμη για τους επενδυτές αλλά και τη ΔΕΗ, σύμβαση αγοραπωλησίας με το διαχειριστή. Το έργο είχε πάρει και τυπικά άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ στις 24 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΟ), σε μια συνεδρίαση μάλιστα που επισπεύσθηκε προκειμένου να προλάβει η ΔΕΗ τις ημερομηνίες.

Και το ερώτημα είναι, αν δεν μπορούμε να τρέξουμε τις διαδικασίες για ένα έργο 200 MW, θα καταφέρουμε ποτέ να το κάνουμε για ένα σχέδιο σαν το «Ήλιος»;
energy-engineer.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!