12,5 δισ. δολαρίων. Είναι η μεγαλύτερη εξαγορά που προωθεί η Google στα 13 χρόνια της ιστορίας της, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει τον έλεγχο μιας σειράς διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Οι 17.000 πατέντες της Motorola Mobility, εκτιμούν αναλυτές, θα είναι σημαντικό όπλο στις προσπάθειες της Google να αποκτήσει τον έλεγχο της αγοράς smartphone και tablet, μεταξύ άλλων.
Για την υλοποίηση της εξαγοράς απαιτείται όμως και η έγκριση της Κίνας, της Ταϊβάν και του Ισραήλ. H έγκριση στην Κίνα θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο που απομένει: οι σχέσεις της Google με το Πεκίνο επιδεινώθηκαν πριν από δύο χρόνια μετά τις καταγγελίες της εταιρείας για εισβολή Κινέζων χάκερ στα συστήματά της.
Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι αντιμονοπωλιακές αρχές (το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντίστοιχα) εκτίμησαν ότι η εξαγορά δεν θα απειλήσει τον υγιή ανταγωνισμό.
Στην ΕΕ, πάντως, η Κομισιόν εξέφρασε ανησυχίες για το ενδεχόμενο να αρχίσει η Google να χρεώνει υπέρογκα ποσά για την αδειοδότηση των πατεντών της, κίνηση που θα ανάγκαζε τους ανταγωνιστές της να ανεβάσουν τις τιμές των προϊόντων τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά όλων των παικτών στην αγορά, ιδιαίτερα όσον αφορά την ολοένα αυξανόμενη στρατηγική χρήση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας» δήλωσε ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο δεσμεύτηκε να εμποδίσει την αξιοποίηση πατεντών για πάταξη του ανταγωνισμού.
Εκτός του ότι ενέκριναν την εξαγορά της Motorola Mobility, οι αμερικανικές αρχές ενέκριναν επίσης δύο άλλες συμφωνίες στην αγορά κινητών τηλεφώνων: πρώτον, την εξαγορά των πατεντών της Nortel Networks από μια ομάδα εταιρειών που περιλαμβάνει την Apple, τη Microsoft και τη RIM (κατασκευαστή των BlackBerry), σε μια συμφωνία ύψους 4,5 δισ. δολαρίων. Και δεύτερον, την εξαγορά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Nortel Inc. από την Apple.