Η τράπεζα που μετά την αποχώρηση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου από τη διοίκησή της αλλάζει και το όνομά της σε Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα καθώς ο τίτλος Marfin αποτελεί brand name του Ομίλου της MIG, ανακοίνωσε επίσης διαγραφή του 60% της ονομαστικής αξίας των Ελληνικών Ομολόγων που έχει στην κατοχή του λόγω του PSI+, ύψους 1.969 εκατομμυρίων ευρώ, και προβλέψεις για το δανειακό χαρτοφυλάκιο στα 1.151 εκατομμυρίων ευρώ (σε σχέση με 266 εκατομμύρια ευρώ το 2010).
Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε απομείωση ύψους 796 εκατομμυρίων ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2011 της λογιστικής υπεραξίας), που προέκυψε από την τριπλή συγχώνευση των Τραπεζών Εγνατίας, Marfin και Λαϊκής το 2006. Σημειώνεται ότι η απομείωση της υπεραξίας δεν έχει καμία επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια.
Ως αποτέλεσμα, η αύξηση κεφαλαίου που απαιτείται για τη συμμόρφωση του Ομίλου με τον προβλεπόμενο δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων ύψους 9% σε συνάρτηση με μια σειρά στοχευμένων ενεργειών, ανέρχεται σε λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ με βάση το Κεφαλαιακό Πλάνο που έχει κατατεθεί στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές οι οποίες και θα παρακολουθούν την υλοποίησή του.
Στο πλαίσιο της έκδοσης κεφαλαίου, ο Oμιλος έχει ήδη γίνει δέκτης σοβαρού ενδιαφέροντος συμμετοχής από αξιόπιστους στρατηγικούς επενδυτές. Η διοίκηση της MPB αισιοδοξεί για την επίτευξη της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης του Ομίλου.
Για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011, ο όμιλος της MPB κατέγραψε κέρδη, πριν από τις προβλέψεις, ύψους 388 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα κατά 3,2% σε ετήσια βάση.
Ο κ. Χρίστος Στυλιανίδης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, σε δηλώσεις του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης και την υλοποίηση των ενεργειών που έχουν τροχοδρομηθεί σε όλα τα επίπεδα, η Marfin Popular Bank θα συνεχίσει ενισχυμένη την πορεία της, στηρίζοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και υποστηρίζοντας επί της ουσίας τις οικονομίες των χωρών, όπου δραστηριοποιείται.
Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων 2011 και της ανακοίνωσης της νέας στρατηγικής κατεύθυνσης του Ομίλου, ο κ. Μιχάλης Σαρρής, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου δήλωσε: «Η Marfin Popular Bank έχει υποστεί σημαντικές ζημίες κυρίως από το Πρόγραμμα Ιδιωτικής Συμμετοχής (PSI+) στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους αλλά και από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης μακροοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Παρουσιάσαμε με πλήρη διαφάνεια το πρόβλημα με τρόπο που να μας επιτρέπει μια καινούργια αρχή».
Ο κ. Σαρρής διαβεβαίωσε ότι «αναγνωρίζουμε πλήρως την μεγάλη ευθύνη και την πρόκληση, να ηγηθούμε αυτής της ιδιαίτερα κρίσιμης πορείας προσαρμογής της Τράπεζας στα νέα δεδομένα που επιβάλουν οι σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη».
Ο Όμιλος, πρόσθεσε, συνεχίζει να επωφελείται από έναν αριθμό σημαντικών στρατηγικών πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ηγετικής παρουσίας του στην κυπριακή τοπική και διεθνή τραπεζική, του εκτεταμένου διεθνούς δικτύου που συνδέει την Κύπρο με κύριες αγορές του εξωτερικού, των υγιών βάσεων της κυπριακής οικονομίας και των προοπτικών που δημιουργεί η πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο.