και περιλαμβάνει ομόλογα συνολικού ύψους 206 δισ. ευρώ, με ημερομηνία λήξης έως και το 2057.
Το κρίσιμο ποσοστό από το οποίο κρέμεται η επιτυχία του προγράμματος είναι το 75%. Οι oμολογιούχοι θα πρέπει να απαντήσουν εντός 10 ημερών και εάν η συμμετοχή είναι μικρότερη από 75%, η διαδικασία ανταλλαγής δεν θα προχωρήσει.
Ο επικεφαλής του IIF, Tσαρλς Νταλάρα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι υψηλή.
Βάσει των όρων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο οικονομικών, θα διαγράφει το 53,5% της αρχικής ονομαστικής αξίας των ομολόγων, το 31,5% του αρχικού ποσού θα ανταλλαγεί με νέα ομόλογα με λήξη από 11 έως 30 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 15% θα είναι τίτλοι βραχυχρόνιας λήξης που θα εκδοθούν από το Προσωρινό Ταμείο Στήριξης (ΕFSF).
Παράλληλα, προβλέπεται ειδικό καθεστώς για τα ομόλογα που κατέχουν οι αμερικανοί θεσμικοί επενδυτές, ενώ θα συσταθεί ειδικός λογαριασμός για να αποπληρώνονται τα τοκοχρεολύσια των νέων ομόλογων, τα οποία θα υπαχθούν στο βρετανικό δίκαιο.
Προβλέπεται επιτόκιο 2% για λήξεις ομολόγων έως και το 2014, 3% για λήξεις έως το 2020, 3,65% για το 2021, και για μετά 4,3%.
Σήμερα άλλωστε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία ενδέχεται να αφήνει ανοιχτό το ύψος συμμετοχής των ιδιωτών, ρυθμίζοντας ζητήματα που αφορούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
dealnews.gr