tromaktiko: Κίνδυνος εκτροχιασμού του PSI

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Κίνδυνος εκτροχιασμού του PSI



Εν αμφιβόλω τίθεται η επιτυχία του PSI+ καθώς η ελληνική κυβέρνηση αλλάζει στρατόπεδα, εν μια νυκτί, προκαλώντας ερωτηματικά και εκνευρισμό...
τόσο στους πολιτικούς όσο και στους ιδιώτες επενδυτές. Αν και ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάρει στις πλάτες του τη διαπραγμάτευση η πολυφωνία δεν έχει πάψει. Ο Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε πως στόχος είναι να αποφευχθεί η εμπλοκή του Δημοσίου Τομέα ενώ σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ του κουρέματος και των ομολόγων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ.

Οι τοποθετήσεις αποκαλύπτουν είτε σύγκρουση κορυφής στην κυβέρνηση είτε αιφνιδιαστική αλλαγή διαπραγματευτικής γραμμής. Σε κάθε περίπτωση οι διιστάμενες δηλώσεις έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε όλα τα επίπεδα αναγκάζοντας αρκετούς παίχτες να επανεξετάσουν τη στάση τους.
Παράλληλα την αβεβαιότητα ενισχύουν και οι συγκρούσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό καθώς τα κόμματα βρίσκονται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και προσπαθούν να βελτιώσουν το προφίλ τους και να συσπειρώσουν τη βάση τους.

Τα δεδομένα
Οπως το Sofokleousin.gr έχει αποκαλύψει από τις 22 Δεκεμβρίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει το plan b, βάσει του οποίου εμπλέκεται και η ΕΚΤ στην προσπάθεια μείωσης του ελληνικού χρέους. ώστε να καταστεί βιώσιμο και να επιτραπεί στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στη νέα δανειοδότηση.
Μέχρι σήμερα, Παρασκευή, η επίσημη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης -εκπεφρασμένη από τον πρωθυπουργό- ήταν να αποφευχθεί πάση θυσία η εμπλοκή του δημοσίου τομέα (ΕΚΤ, Ταμείων, κεντρικών τραπεζών). Οι δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου αλλάζουν όμως τα δεδομένα και τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης.

Αργά το Βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, επικοινωνία η οποία φαίνεται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις του.

Γερμανία-ΔΝΤ
Τις τελευταίες ημέρες τα media έχουν "ανακαλύψει" τη διάσταση απόψεων μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας για τους όρους και τις τεχνικές λεπτομέρειες του PSI+.

Το Σin έγραφε:
Αν τελικά Ελλάδα και ομολογιούχοι καταλήξουν σε συμφωνία τότε το ΔΝΤ θα πρέπει:
είτε να τη δεχθεί θέτοντας υπό αναθεώρηση τους όρους της συνθήκης,
είτε να πιέσει την ΕΚΤ να συμμετάσχει στο εθελοντικό κούρεμα για να μην αλλάξουν οι παραδοχές της συνθήκης, είτε να την απορρίψει οδηγώντας την Ελλάδα σε credit event.

Τα προβλήματα
Οπως είναι τώρα προφανές η συμφωνία Ελλάδας πιστωτών δεν είναι επαρκής για τη μείωση του χρέους σε επίπεδα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο και συνεπώς θα επιτρέπουν την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης από το ΔΝΤ.

Η Αγκελα Μέρκελ πιέζει για να κλείσει το PSI+ ως έχει και να υπάρξουν προσαρμογές στη συνέχεια ώστε να αποδοθεί η αστοχία στην Ελλάδα και να αναγκαστεί να αποδεχθεί την Επιτροπεία και ενδεχομένως και να ενταχθεί σε ειδικό καθεστώς επαναξολόγησης της συμμετοχής στην Ευρωζώνη.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ και οι ιδιώτες ομολογιούχοι δεν συζητούν για καμία συμφωνία η οποια δεν εγγυάται την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ώστε τα δάνεια να είναι εγγυημένα και να μην υπάρχει περίπτωση αστοχίας.

Το εσωτερικό μέτωπο
Με τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και την τρόικα να πιέζει για μέτρα και αποτελέσματα οι πολιτικοί αρχηγοί επιδιώκουν τη μικρότερη δυνατή δημοσιότητα επί των θεμάτων του ΔΝΤ και αποφεύγουν δημόσιες τοποθετήσεις για το θέμα. Σπρώχνουν τον Λ. Παπαδήμο στις διαπραγματεύσεις με κενό γράμμα ώστε να μην κατηγορηθούν ευθέως για τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Τα περιθώρια όμως στενεύουν επικίνδυνα και η αποπληρωμή των ομολόγων της 20ης Μαρτίου των 14,5 δισ. είναι αδύνατη χωρίς τη νέα χρηματοδότηση.

Πιστωτικό γεγονός VS στάση πληρωμών
Παράγοντες που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις θεωρούν σίγουρη τη χαμηλή συμμετοχή στο PSI+ που θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση της ρήτρας κοινής δράσης (CACs) και θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός, πυροδοτώντας τα CDS. Αυτό το σενάριο είναι που θα οδηγήσει εν τέλει και στο κούρεμα της ΕΚΤ, μέσω της αγοράς των ομολόγων από τον EFSF-ESM χωρίς να προϋπάρχει σχετική πολιτική απόφαση, αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας καταλήξουν σε αδιέξοδο. Αν όμως οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε ρήξη ή η συμμετοχή στο PSI+ είναι κάτω από το 70% τότε η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με στάση πληρωμών και ενδεχομένων άτακτη χρεοκοπία.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποφευχθεί στην εκπνοή του χρόνου μόνο αν η ΕΚΤ, οι κεντρικές τράπεζες κα η τρόικα αποδεχθούν κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν και της πρώτης δανειακής σύμβασης.

Το ΔΝΤ φαίνεται ότι κρατά το κλειδί των εξελίξεων καθώς οι εκπρόσωποί του θα αποφασίσουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες το ελληνικό χρέος θα θεωρηθεί βιώσιμο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!