όπου καλλιεργούνται και τα περισσότερα κακαόδεντρα, αλλά και η υπερθέρμανση του πλανήτη, απειλούν την παραγωγή της σοκολάτας, που μέχρι το 2050 μπορεί να έχει καταστεί είδος προς εξαφάνιση.
Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Τροπικών Καλλιεργειών, η παραγωγή της σοκολάτας θα συρρικνωθεί τόσο πολύ, ώστε θα μπορούν να την απολαμβάνουν μόνο όσοι θα μπορούν να την πληρώσουν.
Το κακάο θα γίνει πολύ ακριβό, ενώ η παραγωγή του θα μειωθεί δραματικά. Την ίδια ώρα, μιααύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,3 βαθμούς στη Δυτική Αφρική –τόπος προέλευσης του 70% της παραγωγής κακάο- θα κατέστρεφε πολλές φυτείες και θα τις καταστούσε ακατάλληλες για καλλιέργεια.
Την ίδια ώρα, η υπερκαλλιέργεια σοκολάτας σε περιοχές μη κατάλληλες απόλυτα για τα κακαόδεντρα καθιστά τα δέντρα ευάλωτα σε ασθένειες και ιούς.